Οι ημέρες περνούν, αλλά το ΟΣΔΕ συνεχίζει την… υπολειτουργία του

Οι ημέρες περνούν, αλλά το ΟΣΔΕ  συνεχίζει την… υπολειτουργία του

Πολλά τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Γεωργαντά την περασμένη Τρίτη στο ΥΠΑΑΤ ότι εντός ολίγων ημερών όλα θα διορθωθούν

Ακόμα δεν έχει επέλθει επιχειρησιακή λειτουργία στο 100% του συστήματος ΟΣΔΕ της χώρας για τις αιτήσεις του τρέχοντος έτους (2022). Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από πολλές πύλες ΟΣΔΕ της χώρας αναφέρει ότι έχουν διορθωθεί από τις προηγούμενες ημέρες κάποια προβλήματα, με βάση και τις επισημάνσεις που απέστειλαν στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), ωστόσο το βέβαιο είναι πως οι οριστικές δηλώσεις των ΕΑΕ παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το ζήτημα φέρεται να απασχόλησε ακόμα και το… πρωθυπουργικό γραφείο τις προηγούμενες ημέρες, οπότε και έγιναν αρκετές ζυμώσεις για το θέμα, που φέρνουν και στη Βουλή αρκετά κόμματα.

Μόλις την περασμένη Τρίτη, 10 Μαΐου, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, παρέσχε διαβεβαιώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν κι ότι εντός ολίγων ημερών η λειτουργία του συστήματος θα αποκατασταθεί.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο εγχείρημα, καθότι μιλάμε για μια μεταρρύθμιση, που, όπως πρόσθεσε, φέρνει ανατροπές αλλά και… αντιδράσεις. Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από τις πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ αναδεικνύει σωρεία προβλημάτων ακόμα και σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπεύθυνος μεγάλης πύλης ΟΣΔΕ, η οριστικοποίηση μιας αίτησης έχει εξελιχθεί σε… Γολγοθά, ενώ σύμφωνα με σχετικές αναφορές παραγόντων που γνωρίζουν τα του ΟΣΔΕ πολύ καλά, πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος παραγωγός επιθυμεί να κάνει σε διαφορετική πύλη ΟΣΔΕ από την περσινή τη δήλωσή του την εφετινή χρονιά.

Ούτε στο ΥπΑΑΤ ξέρουν την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εκ μέρους του ΥπΑΑΤ η προθεσμία υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων ΟΣΔΕ φέτος. Ο Γ. Γεωργαντάς, πάντως, περιορίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη στο ΥπΑΑΤ να δηλώσει ότι θα υπάρχει περιθώριο όπως και τις προηγούμενες χρονιές, χωρίς όμως να δώσει το χρονικό ορίζοντα.