Πληρότητα πάνω από 70% στη Μεσσηνία Ιούνιο- Αύγουστο

Πληρότητα πάνω από 70%  στη Μεσσηνία Ιούνιο- Αύγουστο

Τουριστική σεζόν πολλών ταχυτήτων

Διαφορετικές ταχύτητες ανά προορισμό καταγράφει η τουριστική ζήτηση εν όψει της περιόδου αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία, να διατηρούν και φέτος στο προσκήνιο τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σε μία χρονιά επιβίωσης όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τελικά σε επίπεδα αντίστοιχα ή και ανώτερα εκείνων του 2019, ωστόσο, ο «αστερίσκος» ως προς τα κέρδη των τουριστικών επιχειρήσεων παραμένει, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους, παρότι ο στόχος για έσοδα 15 δισ. ευρώ θεωρείται κάτι παραπάνω από εφικτός.

Οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day, τοποθετούν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, στο 25%-30%, ποσοστό που θα «ροκανίσει» τελικά τα έσοδα από τα ταμεία των ξενοδοχείων.

Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία που λειτουργούν με συμβόλαια παραμένουν στα επίπεδα του 2019 και μόνο στις μεμονωμένες κρατήσεις οι τιμές εμφανίζουν αύξηση 10%-15%.

Μάλιστα, αν και το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό, με τη χώρα μας να φαίνεται ότι θα «κεφαλαιοποιήσει» και φέτος το καλό προφίλ της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις κρατήσεις.

Με πολλαπλές ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις στην ηπειρωτική χώρα. Ανομοιογενής είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, η οποία βέβαια φέτος κάνει μεγάλο άνοιγμα σε νέες αγορές, με απευθείας πτήσεις από και προς μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Προορισμοί όπως η Κυλλήνη και το Λουτράκι, που είχαν μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά, όπως επίσης η Λακωνία και η νότια Αργολίδα, καταγράφουν περιορισμένη κινητικότητα, με τη μέση πληρότητα να μην ξεπερνά το 50%. Την ίδια στιγμή, άλλοι προορισμοί, όπως η Μονεμβασιά από τη Λακωνία, τα παράλια της Αρκαδίας, με αιχμή τη νότια Κυνουρία, και η Μεσσηνία, σημειώνουν πληρότητα που για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου κινείται άνω του 70%, καλλιεργώντας προσδοκίες για καλύτερα νούμερα.