Προσκλήσεις για εργάτες γης μέχρι 30/9 πρέπει να κάνουν οι Μεσσήνιοι

Προσκλήσεις για εργάτες γης μέχρι 30/9 πρέπει να κάνουν οι Μεσσήνιοι

Το πρόβλημα με τις σημαντικές ελλείψεις σε εργάτες γης απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Στάθη Αναστασόπουλου.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως από την Περιφέρεια καταβάλλονται προσπάθειες να μην αλλάξει η διαδικασία που ακολουθείται αυτή τη στιγμή και έχει προγραμματισθεί να τροποποιηθεί από 1η Ιουνίου. Επίσης, κάλεσε τους αγρότες της Μεσσηνίας να εκμεταλλευτούν το διάστημα και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία να απευθύνουν προσκλήσεις σε εργάτες γης γειτονικών χωρών για την ελαιοκομική περίοδο, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως καλή φέτος στο νομό.

Παροχή εργασίας
Το πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, παρουσιάστηκε σε όλη την Περιφέρεια, αλλά αρχικά εντοπίστηκε στην περιοχή της Τριφυλίας λόγω και της πρωιμότητας της παραγωγής. Αναμένεται, ωστόσο, να ενταθεί φέτος, λόγω της επικείμενης μεγάλης ελαιοκομικής παραγωγής κατά την περίοδο 2022-2023.

Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα η παροχή εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών γίνεται με τρεις τρόπους:

-τη διαδικασία μετάκλησης με ετήσια διάρκεια σύμβασης και χορήγηση διετούς αδείας διαμονής, όπως προβλέπεται στο αρ. 12 του Ν. 4251/2014

-την εισδοχή με σκοπό την εποχική εργασία με διάρκεια σύμβασης έως 9 μήνες/έτος και έως 5 έτη, όπως προβλέπεται στο αρ. 13 του Ν. 4251/2014

-την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες, όπως προβλέπεται στο αρ. 13Α του Ν. 4251/2014, ενώ τα σχετικά αιτήματα μπορούν να κατατεθούν έως και 30 Ιουνίου 2022.

Η πρώτη και η δεύτερη περίπτωση αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για την τρίτη οι άδειες εργασίας εκδίδονται από την Περιφέρεια.

Προθεσμίες
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι από πέρυσι οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να προσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας υποβάλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton αίτημα για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών. Η διάρκεια της σύμβασης είναι τουλάχιστον 30 ημερών και έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για άλλες 90 ημέρες. Η δε καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους είναι (έως και) 30/9/2022. Αυτό προέκυψε μετά την πρόσφατη τροποποίηση του αρ. 16 του Ν. 4783/2021 με το Ν. 4915/2022.

«Γίνεται αντιληπτό ότι οι πιο απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών καταργούνται στο επόμενο διάστημα, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ισχύ ευνοϊκότερων όρων σε γειτονικά κράτη, αυξάνει την ήδη εμφανή έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

«Από τη δική μας πλευρά», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης, «καλούμε τους ενδιαφερόμενους εργοδότες να αιτηθούν έγκαιρα: Μέχρι 30 Ιουνίου 2022 για τη χορήγηση άδειας εργασίας για τους παρατύπως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022 για τη μετάκληση πολιτών τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Επίσης, από πλευράς Περιφέρειας και με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για την παράταση των πιο πάνω προθεσμιών, προκειμένου να διατηρηθούν οι απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην περιοχή μας, με σκοπό τη διευκόλυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων».

Της Βίκυς Βετουλάκη