Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Η μεγάλη Γιορτή της Μουσικής συνεχίζεται για δέκατη χρονιά στην πόλη της Καλαμάτας με κορυφαίους σολίστ και δεξιοτέχνες κιθάρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συναυλιών που θα διαρκέσει έως τον προσεχή Ιούλιο.

Συναυλίες, masterclasses, διαλέξεις, ρεσιτάλ και ο γνωστός, πλέον, «Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας» είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της πόλης, καθώς και οι επισκέπτες της.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κιθάρας λαμβάνουν χώρα σε τρεις υπέροχους πολιτιστικούς χώρους της Καλαμάτας: στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Μέγαρο Χορού και στην αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, «ΤΕΡΨΙΣ» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή Αντώνη Κουφουδάκη και την επιμέλεια του διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη. Τελεί δε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα του διημέρου

Σάββατο 14 Μαΐου, 20.30
Αμφιθέατρο Θ. Αγγελὀπουλος (οδός Αριστομένους 95). «Ρεσιτάλ κιθάρας» με τη Μαρία Κολόζου. Η Μαρία Κολόζου είναι διακεκριμένη σολίστ κιθάρας και καθηγήτρια κιθάρας στο Ωδείο Αθηνών. Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές εμφανίσεις σε Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και πλούσιο παιδαγωγικό έργο. Τιμά με την παρουσία της το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας επί έξι συναπτά έτη και ως σολίστ αλλά και ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Κιθάρας. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιάσει έργα των Γ. Νούση, I. Albeniz, A. Barrios, A.Laouro, A. Piazzolla κ.ά.

«Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης στη σύνθεση έργων για κιθάρα». Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας παρουσιάζει στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το σύγγραμμα του διδάκτορα μουσικολογίας του ΕΚΠΑ και σολίστ κιθάρας, Ιωάννη Ανδρόνογλου, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση των Ελλήνων κιθαριστών συνθετών με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ιστορικά και πολιτικά γεγονότα από τη δεκαετία του 1930 έως σήμερα, καθώς και οι πολιτισμικές και παιδαγωγικές τους προεκτάσεις θα αποτελέσουν το επίκεντρο της παρουσίασης. Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι Στάθης Γυφτάκης, Αντώνης Κουφουδάκης, Δημήτρης Κοτρωνάκης (σολίστ Κιθάρας) και Άκης Σιψάς (διπλωματούχος Κιθάρας). Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 15 Μαΐου, 20.30
Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος (οδός Αριστομένους 95). «Ρεσιτάλ κιθάρας» με τον Δημήτρη Κοτρωνάκη. Ο Δημήτρης Κοτρωνάκης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους κιθαριστές της γενιάς του. Έχει κατακτήσει πολλά Α΄ Βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Οι περιοδείες του περιλαμβάνουν συναυλίες σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Ισπανία και Βοσνία. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη φιλαρμονική ορχήστρα του Κίελτσε, τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κραϊόβα, τη συμφωνική ορχήστρα “Artave”, την “Καμεράτα” και την ορχήστρα “Φιλαρμόνια”.

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Κόστος: 5 ευρώ.