Τελικά, ο κ. Νίκας έχει 2 εκατομμύρια για τους «Πετρήδες»

Τελικά, ο κ. Νίκας έχει  2 εκατομμύρια για τους «Πετρήδες»

Μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης δημιουργείται μετά την απόφαση (Τετάρτη 4 Μαΐου 2022) της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία με τις ψήφους της παράταξης Νίκα αποφάσισε να δώσει επιπλέον δύο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ευρώ (2.100.000) στην ανάδοχο εταιρεία του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι «Γ. Πετρής ΑΤΕ», με το αιτιολογικό του «πρόσθετου μεταφορικού έργου»!

Η απόφαση αυτή του κ. Νίκα επιβεβαιώνει ότι τα μεγάλα λόγια που έλεγε στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Τατούλη το 2019, ότι θα γίνει αρχάγγελος της κάθαρσης και της εξυγίανσης του κυκλώματος των δημοσίων έργων, αποδείχθηκαν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Ιδιαίτερα οι απειλές του κατά της συγκεκριμένης εταιρείας μετά δυόμισι χρόνια κατέληξαν στο να της προσφέρει ένα πολύ ακριβό «δωράκι» 2.100.000 ευρώ. Εκτός εάν στην απόφαση αυτή ο κ. Νίκας οδηγήθηκε όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά κατ’ απαίτηση της «αγίας οικογένειας» που κυβερνά τον τόπο μας, καθώς πολλά λέγονται και ακούγονται για τις σχέσεις της εν λόγω εταιρείας με υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη…

Ανεξάρτητα, όμως, από τις αιτίες από τις οποίες οδηγήθηκε ο κ. Νίκας στο να δώσει το νέο δώρο των 2.100.000 ευρώ στη συγκεκριμένη εταιρεία, η απόφαση αυτή τον εκθέτει πάρα πολύ. Γι’ αυτό εμείς δε θα το αφήσουμε έτσι αυτό το ζήτημα, θα φέρουμε το θέμα στο ΠεΣυΠ και θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του μεγάλου αυτού σκανδάλου.

Καθότι, όπως τονίσαμε και στη χθεσινή συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, προειδοποιώντας τα μέλη της Επιτροπής να μην ψηφίσουν να δοθούν τα 2.100.000 ευρώ, οι γνωμοδοτήσεις στηρίζονται σε αναληθή δεδομένα.

Αποκαλύψαμε ότι:

1) Είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να βρει από πιο κοντινά λατομεία αδρανή υλικά με το αιτιολογικό ότι δήθεν δεν υπήρχαν ή δε λειτουργούσαν νόμιμα , όταν είναι γνωστό ότι τα περισσότερα έργα στη Μεσσηνία και την επίμαχη περίοδο 2014 – 2020, αλλά και σήμερα, προμηθεύονται αδρανή υλικά είτε από τα αποθέματα αδρανών του κ. Ντέρου στο Κατσαρού είτε από του κ. Μαλίρη στο Γαρδίκι. Ζητήσαμε να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν και σήμερα ακόμη το λιμενικό έργο του Αγίου Ανδρέα (Λογγάς) να χρησιμοποιεί υλικά από τα αποθέματα του κ. Ντέρου και το 2014 έως 2020 να μη βρίσκει η συγκεκριμένη εταιρεία.

2) Επίσης, πώς είναι δυνατόν ο κ. περιφερειάρχης το 2018 και το 2019 -ως δήμαρχος Καλαμάτας τότε- η εργολαβία που είχε ύψος ενός εκατομμυρίου ευρώ για ασφαλτοστρώσεις, να παίρνει όλα τα υλικά από το λατομείο Μαλίρη και η εισήγηση σήμερα να λέει ότι το λατομείο Μαλίρη δεν είχε άδεια λειτουργίας τότε!

3) Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο επιβλέπων μηχανικός ότι δε γνωρίζει αν η εν λόγω εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει ποσότητα υλικών από εκσκαφές από την περιοχή του έργου στο Πεταλίδι, όταν όλοι που περνούσαμε βλέπαμε πως εκεί υπήρχαν και δούλευαν μηχανήματα σπάζοντας πέτρες και, μάλιστα, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος Μεσσηνίας είχε βάλει πρόστιμο στην εν λόγω εταιρεία γι’ αυτές τις παράνομες εργασίες της.

Οι «δικολαβικές» απαντήσεις που πήραμε σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις που κάναμε επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση του περιφερειάρχη και της Οικονομικής Επιτροπής να δώσουν επιπλέον δύο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία «Γ. Πετρής ΑΤΕ» είναι σκανδαλώδης, αλλά και στηρίζεται σε ψευδή δεδομένα.

Επίσης, η άρνηση των περισσοτέρων μελών της Οικονομικής Επιτροπής στην πρότασή μας να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση για παραλείψεις των υπηρεσιακών παραγόντων (με μοναδική εξαίρεση τον κ. Στάθη Αναστασόπουλο) επιβεβαιώνει πως η υπόθεση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στα «κλειστά» πλαίσια της Οικονομικής Επιτροπής, διότι είναι πολύ σοβαρή αλλά και «σκοτεινή».

Εμείς, όπως τονίσαμε, προτείναμε και επιμένουμε:

1. Να μην προχωρήσουν σε καμία πληρωμή αν το θέμα δε συζητηθεί και δε ληφθεί απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο

2. Να μην προχωρήσουν σε καμία πληρωμή πριν μας δοθούν να ελέγξουμε, όπως το ζήτησε και ο κ. Γόντικας, όλα τα τιμολόγια αγοράς των υλικών που έχει ο εργολάβος, ώστε να δούμε τις ποσότητες που προκύπτουν ότι μετέφερε από το λατομείο των Παραδεισίων.

3. Να διερευνηθούν όλες οι αποκαλύψεις που έγιναν και από εμάς και από τον κ. Γόντικα και να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση, ώστε να αποκαλυφθεί ποιοι ευθύνονται για τα ψευδή δεδομένα ότι δήθεν δεν μπορούσε να πάρει υλικά από πιο κοντινή απόσταση δηλαδή, είτε από τα αποθέματα του λατομείου του κ. Ντέρου στου Κατσαρού, είτε από το λατομείο του κ. Μαλίρη στο Γαρδίκι.

4. Να πληρωθεί, βέβαια, ο εργολάβος γι’ αυτά που μετέφερε από τα Παραδείσια, αφού αφαιρεθούν όμως οι ποσότητες των υλικών που χρησιμοποίησε από την περιοχή του έργου.

5. Να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για το αν έχει κι άλλες επιπλέον απαιτήσεις ο εργολάβος και ποιες είναι αυτές.

Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για να κρίνουν ότι ο κ. Νίκας βρίσκει εκατομμύρια όταν αυτά αφορούν «Πετρηδες» που μπορεί να έχουν ισχυρούς πολιτικούς φίλους . Σαράντα δύο χιλιάδες ευρώ, όμως, για τις παλιές οφειλές των αγροτών της περιοχής των Φιλιατρών και, μάλιστα, στις γεωτρήσεις που έχουν χαλάσει και, επομένως, δεν μπορεί η διοίκηση του ΟΕΒ Φιλιατρών να μαζέψει τα χρήματα, αυτά δεν μπορεί να τα βρει, όπως δεν μπορεί να βρει χρήματα για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών ή, έστω, για την αγορά ενός μέρους των αποθεμάτων της σταφίδας που έχει η Παναιγιάλειος, ώστε αυτή να μοιραστεί στα σχολεία και στις κοινωνικές δομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Του Θανάση Πετράκου
Επικεφαλής