Βόρεια Μακεδονία: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τη σχισματική εκκλησία της χώρας

Βόρεια Μακεδονία: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τη σχισματική εκκλησία της χώρας

Ημέρα συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ήταν η χθεσινή, κατά τη διάρκεια της οποίας λήφθηκαν αποφάσεις με επίκεντρο την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αρχικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία “εκκλησία Οχρίδας”, ενώ την ενέταξε στην ομαλότητα του ορθόδοξου κόσμου, χωρίς όμως η απόφαση αυτή να σημαίνει παραχώρηση αυτοκεφαλίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η ίδια “δέχεται εἰς ευχαριστιακήν κοινωνίαν την ιεραρχία, τον κλήρον και τον λαό υπό τόν Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανον (σ.σ. ο επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας) θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος”.

Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου διευκρινίζεται ακόμα ότι επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα μεταξύ αυτής και της εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία διοικητικά θέματα, τονίζοντας παράλληλα ότι αποκλείει τον όρο “‘μακεδονική’ και κάθε άλλο παράγωγο της λέξεως ‘Μακεδονία’”.

Έπειτα από αυτή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε μια σπουδαία πράξη και επέδειξε μεγάλη φροντίδα για ένα μεγάλο ορθόδοξο λαό. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδειξε με αυτή την πράξη ότι στηρίζει την ιστορική αποστολή του και ευθύνη του.

Μολονότι με την ενέργεια αυτή δεν έχουν επιλυθεί το τελικό καθεστώς και το όνομα, έχει ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό και μεγάλο βήμα. Η ορθόδοξη εκκλησία μας ευρίσκεται πλέον σε κοινωνία με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και η σημερινή ημέρα είναι ιστορική μετά από επτά δεκαετίες πλήρους απομόνωσης.

Με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εισερχόμαστε σήμερα στην ορθόδοξη οικογένεια όλων των τοπικών εκκλησιών. Η εν λόγω απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία μας αναγνωρίζει ως Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, σημαίνει την αναγνώριση της συνέχειας της ιστορικής εκκλησίας μας από την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας”.