Ξεκίνησε στη Μεσσηνία η φύτευση υποτροπικών φυτών για δημιουργία επιδεικτικών αγρών

Ξεκίνησε στη Μεσσηνία η φύτευση υποτροπικών  φυτών για δημιουργία επιδεικτικών αγρών

Η φύτευση υποτροπικών φυτών για τη δημιουργία επιδεικτικών αγρών ξεκίνησε στις περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, στο πλαίσιο εξέλιξης της προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπως ανακοίνωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, αφού εντοπίστηκαν οι κατάλληλες περιοχές φύτευσης και εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές, άρχισε η φύτευση ειδών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, μακαντάμια κ.ά.

«Η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο οικονομικά, έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των καλλιεργητών και την επιστημονική υποστήριξή τους ως προς την εγκατάσταση των ειδών και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Στόχος του έργου είναι η εξοικείωση των παραγωγών στις νέες καλλιέργειες και η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς και η διείσδυση των νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Η παραγωγικότητα των ειδών αυτών εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές πρακτικές, το είδος και την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών.

Η δε καλλιέργεια των εν λόγω υποτροπικών φυτών έχει ως βασικό πλεονέκτημα ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον, κάτι που συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Β.Β.