Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση  να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια

Για το πρόβλημα με τους εργάτες γης τοποθετείται σε μακροσκελή παρέμβασή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το προηγούμενο διάστημα στα μπλόκα, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τις διαμαρτυρίες μας για την τιμή της πατάτας και την απάτη με τη σταφίδα, αναδείξαμε την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και διεκδικήσαμε λύσεις που θα δίνουν ανάσα και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα, να παράγουμε, να επιβιώσουμε.

Άλλο ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην πλάτη του μικρομεσαίου αγρότη. Τα λιγοστά χέρια εργατών γης. Ο βιοπαλαιστής αγρότης έχει ανάγκη τους εργάτες γης για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή όλων των προϊόντων. Έχουμε κάνει έκκληση στο κράτος για λύση αυτού του προβλήματος και άλλες χρονιές και ειδικά μέσα στην πανδημία, όμως η φετινή φαίνεται να είναι η χειρότερη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση με διακρατικές συμφωνίες για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια. Άλλωστε, αντίστοιχες συμφωνίες κάνει με πολύ μεγάλη ευκολία για τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων, και ειδικά την ώρα της συγκομιδής τους (πατάτα, ελιά Καλαμών), με αποτέλεσμα να μας ρίχνει την τιμή των προϊόντων μας.

Με ευθύνη του κράτους να:

-εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

-εξασφάλιση σε όλους αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Μέρα εργασίας και εργόσημο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μεροκάματο που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του και την επιβίωση της οικογενείας του.

-εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή

-πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαία ιατρική περίθαλψη.

Αυτά δεν μπορεί να είναι ευθύνη του βιοπαλαιστή αγρότη. Ειδικά όταν η πλειοψηφία από εμάς δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ρεύμα ούτε στην οικογένεια μας. Όταν η πλειοψηφία από εμάς και των οικογενειών μας είναι ανασφάλιστοι, επειδή δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Αυτά είναι ευθύνη του κράτους».