ΔΕΕΠ Μεσσηνίας: Ετοιμότητα για νέα αυτοδυναμία ζήτησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

ΔΕΕΠ Μεσσηνίας: Ετοιμότητα για νέα αυτοδυναμία ζήτησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μια εκδήλωση με άκρως προεκλογικό άρωμα…

Αστυνομικό Μέγαρο στο σημείο που τώρα είναι ο καταυλισμός Ρομά στην Αγία Τριάδα

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καλαμάτα η κομματική εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου το “παρών” έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Μεσσηνίας, Γιάννη Δούζη. Όπως σημείωσε, η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε τα εμπόδια σε ευκαιρίες και ποτέ δεν είπε ότι θα σώσει την Ελλάδα με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά το αντίθετο.

Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση δε θα είχε βελτιωθεί χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ζήτησε από τους παρευρισκόμενους το επόμενο διάστημα να ενωθούν.

Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα των πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τον κόσμο να τον καταχειροκροτά, κάτι που έγινε και κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε λέγοντας ότι δε θα αναφερθεί στο πολιτικό κομμάτι, αφού για αυτό θα μιλήσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος αλλά θέλησε να μοιραστεί εμπειρίες του: «Ξεκινήσαμε με ιδεομαχίες, ήμαστε μαζί όρθιοι στο χαράκωμα, με την ιδεολογική μας ξιφολόγχη ο καθένας δίναμε αγώνες, πετυχαίναμε, κερδίζαμε, οι καιροί σιγά σιγά αλλάξανε.

Ήρθανε σεισμοί, ήρθανε πολιτικές κακουχίες, ήρθε μια περίοδος που τα γεγονότα κάλεσαν εκείνα τα δύο κόμματα που παλεύαμε Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός μεταξύ τους να συμβιώσουν πολιτικά, προκειμένου να σώσουμε με κοινό σκοπό την Ελλάδα, να την κρατήσουμε μέσα στην Ευρώπη, στο ευρώ, το πετύχαμε.

Από αυτή, λοιπόν, την πορεία την πολύπλοκα δύσκολη, έχω ως άνθρωπος βγάλει μερικά χρήσιμα συμπεράσματα. Θα σας πω το πιο χρήσιμο από όλα. Αυτό που μετράει σε έναν πολιτικό δεν είναι ούτε τα “θα’, δεν είναι ούτε μια καλή εμφάνιση, δεν είναι ούτε η μεγάλη φαντασία, δεν είναι ούτε οι γάμοι, τα βαφτίσια, οι κηδείες και τα μνημόσυνα. Αυτό που μετράει είναι η αποτελεσματικότητα, δηλαδή όταν έχεις ένα πόστο, γρήγορα, αποφασιστικά, με τόλμη και ακτινοβολώντας την αλήθεια, να μπορείς να προβάλεις το δίκαιο και να κατακτήσεις το στόχο σου.

Εάν με ρωτήσετε, τι είναι αυτό το οποίο με έκανε σήμερα να είμαι ένας εξ εκείνων οι οποίοι ζήτησαν στην κομματική μας επιτροπή να είναι ομιλητής ο Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι ακριβώς για αυτόν το λόγο, είναι ο πλέον αποτελεσματικός υπουργός που έχω δει τα τελευταία χρόνια.

Ήδη έμαθα ότι έχει πάρει και συγκεκριμένες αποφάσεις εδώ πέρα για τη ζωή μας, ιδιαίτερα για αυτές τις αναταράξεις που δημιουργούν διάφοροι, όπως ξέρετε, σε διάφορες περιοχές και δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο.

Αυτά ήθελα να πω με δύο λόγια, σας ευχαριστώ, καλή δύναμη, και πάντα μπροστά η Νέα Δημοκρατία».

Στη συνέχεια ο κ. Δούζης έκανε γνωστό ότι ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος έστειλε χαιρετισμό για την εκδήλωση, καθώς, όπως ενημέρωσε, δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθεί.

Στο βήμα ανέβηκε έπειτα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέροντας ότι διανύουμε δυσκολίες από διάφορες απόψεις, με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εργάζονται για να βελτιώσουν τη ζωή των συνδημοτών.

Υπάρχει-πρόσθεσε- συνεργασία με την κυβέρνηση, που δίνει λύσεις, για να δηλώσει ακόμη ότι θα υπήρχε ακυβερνησία αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε ότι ήταν αυτός που κράτησε τη χώρα όρθια, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι είναι αυτός που οδηγεί την πατρίδα σε ασφαλή λιμάνια.

Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που χαρακτήρισε την Καλαμάτα ως μια πανέμορφη πόλη που ξεχειλίζει από ιστορία, από εθνικούς αγώνες και νίκες, από υπερηφάνεια, από πατριωτισμό και ταυτόχρονα από δυναμική προοπτική για το σήμερα και το αύριο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται ανάμεσα σε βουλευτές και δημάρχους με τους οποίους επετεύχθη η ένταξη μικρών και μεγάλων έργων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, “έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα της περιοχής”.

Επίσης, δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται ανάμεσα σε συναγωνιστές, φίλους και στελέχη της μεγάλης πατριωτικής παράταξης που τους επόμενους μήνες θα δώσουν ξανά όλοι μαζί τη μάχη των εθνικών εκλογών, και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, όπως είπε, προκειμένου να είναι η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξανά πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαρά, τον χαρακτήρισε ως “τον άνθρωπο που πριν από 10 χρόνια παρέλαβε το τιμόνι της πατρίδας μέσα σε θύελλες και κινδύνους, ως τον άνθρωπο που κόντρα στις τεράστιες δυσκολίες και το λαϊκισμό της εποχής υπηρέτησε την αλήθεια, το ρεαλισμό και την εθνική ευθύνη, που κόντρα στις εύκολες λύσεις επέλεξε το προσωπικό κόστος.

Κόντρα στις διεθνείς πιέσεις, προέταξε το εθνικό ανάστημα, κρατώντας την Ελλάδα όρθια, την κοινωνία ενωμένη, και το μέλλον όλων μας μέσα στο ευρώ”.

Έπειτα ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το ιστορικό χρέος να ενώνει τους Έλληνες, να αφήνει στο χθες οτιδήποτε τους διχάζει, να ομαλοποιεί καταστάσεις, να επαναφέρει την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση στο λαό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “είμαστε τρία χρόνια μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του 2019, τρία χρόνια στα οποία συνέβησαν πάρα πολλά πράγματα, χρόνια ενδυνάμωσης για την Ελλάδα, αλλά και χρόνια πρωτοφανών διεθνών απειλών και προκλήσεων για όλους”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του παρατήρησε ότι η ασφάλεια για τον ίδιο δεν είναι μια εξαγγελία, αλλά στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας του, επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι η λαϊκή πατριωτική παράταξη που προωθεί την ενότητα και την κοινωνική συνοχή, επειδή πιστεύει ότι η ασφάλεια είναι συστατικό στοιχείο της ίδιας της δημοκρατίας και είναι συνταγματικό δικαίωμα σε κάθε οργανωμένη πολιτεία.

Θέλησε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, σε όσους συνεχίζουν να φοράνε κουκούλες και να εκκολάπτουν ή να υπονομεύουν παράνομες συμπεριφορές, πως ασφάλεια ίσον δημοκρατία, με το νόμο να ισχύει για όλους.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, επισήμανε ότι μειώθηκε η γραφειοκρατία και απελευθερώνεται συνεχώς προσωπικό για να εργαστεί στα πραγματικά του καθήκοντα.

Μιλώντας για άβατα, ανέφερε ότι αυτά έχουν τελειώσει και όταν η Αστυνομία χρειάζεται να παρέμβει σε πανεπιστημιακό χώρο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, θα το κάνει χωρίς κανένα δισταγμό. “Αυτό έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αυτό θα γίνεται όπου χρειάζεται” σχολίασε, ενώ έκανε γνωστό ότι η μονάδα των ΜΑΤ που βρίσκεται στο ΑΠΘ θα μείνει εντός για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να κατασκευαστεί η βιβλιοθήκη και ο πρύτανης να βεβαιώσει ότι έχει εξασφαλίσει την κανονική λειτουργία της.

Σχετικά με τις συναντήσεις που είχε στην Καλαμάτα, τις χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες και ειδικά αυτή στην Αστυνομία, ενώ επανέλαβε αυτό που είχε ανακοινώσει στην ΑΔ Μεσσηνίας, ότι δηλαδή υπάρχει συμφωνία με τον ΟΑΕΔ να παραχωρηθεί στην ΕΛΑΣ έκταση 9 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί το νέο μέγαρο της Αστυνομίας της πόλης. Έργο που, όπως υποστήριξε, θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης εξαιτίας του σημείου. Επίσης, στο να λυθούν οριστικά και αποφασιστικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού κατά τον ίδιο δεν επιτρέπεται κανένας να είναι υπεράνω του νόμου. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι οι ομάδες της ΟΠΚΕ που υπάρχουν στην περιοχή θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί.

Αναφερόμενος, τέλος, στα σύνορα, ξεκαθάρισε ότι στον Έβρο η απειλή είναι καθημερινή, υπαρκτή και συνεχής, καθημερινά εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν παρανόμως τα σύνορα. Η Αστυνομία, όπως είπε, είναι εκεί, συνεργάζεται με το στρατό, με τον frontex, είναι εκεί, επιτηρεί, παρεμβαίνει, προστατεύει και, πάνω απ’ όλα, προασπίζεται τα σύνορα της πατρίδας

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην πανέμορφη Πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Σε μια πόλη που «ξεχειλίζει» από ιστορία, από εθνικούς αγώνες και νίκες, από υπερηφάνεια, από πατριωτισμό και ταυτόχρονα από δυναμική προοπτική για το σήμερα και το αύριο. Βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας και αυτό μου προξενεί αληθινή συγκίνηση και τιμή.

Όπως είναι τιμή τα λόγια που άκουσα πριν από λίγο. Είμαι χαρούμενος γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε συναδέλφους που μοιραζόμαστε την καθημερινή εθνική προσπάθεια από τα έδρανα της Βουλής. Τους άξιους εκπροσώπους σας Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Μεσσηνίας. Είμαι χαρούμενος γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε στελέχη της αυτοδιοίκησης, με τους οποίους συνεργάστηκα όταν υπηρέτησα την πατρίδα ως Υπουργός Εσωτερικών επιτυγχάνοντας την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πολλών και μεγάλων έργων πνοής που αλλάζουν όχι μόνο την όψη αλλά και την καθημερινότητα της περιοχής.

«Παρά τις αναποδιές θα ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη Κυβέρνηση»
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλες και φίλους συναγωνιστές. Στελέχη της μεγάλης μας λαϊκής πατριωτικής παράταξης. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη λαϊκή παράταξη του τόπου μας. Ανάμεσα σε φίλους που θα δώσουμε ξανά όλοι μαζί τη μάχη των εθνικών εκλογών. Και παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, παρά τις κρίσεις, παρά τις αναποδιές όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πανίσχυρο Πρωθυπουργό.

Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να απευθύνω αυτή την ομίλα με την παρουσία του άνθρωπου που πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, παρέλαβε το τιμόνι της Πατρίδας μέσα σε θύελλες και κινδύνους. Του ανθρώπου που κόντρα στις τεράστιες δυσκολίες, κόντρα στον λαϊκισμό της εποχής, υπηρέτησε την αλήθεια, τον ρεαλισμό και την εθνική ευθύνη. Κόντρα στις «εύκολες λύσεις» ο Αντώνη Σαμαράς επέλεξε το προσωπικό κόστος. Κόντρα στις διεθνείς πιέσεις, προέταξε το εθνικό ανάστημα. Κρατώντας την πατρίδα μας όρθια, την κοινωνία ενωμένη και το μέλλον όλων μας μέσα στο Ευρώ. Γι αυτό μπορούμε σήμερα να είμαστε εδώ και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Με μεγάλη τιμή στέκομαι εδώ ανάμεσα σας, έχοντας απέναντι μου τον άξιο πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία έχει το ιστορικό χρέος να ενώνει τους Έλληνες, να αφήνει στο χθες οτιδήποτε μας διχάζει, να ομαλοποιήσει καταστάσεις, να προστατεύει από δυσάρεστες εξελίξεις, να επαναφέρει την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση στο λαό μας. Η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίνεται πάντα σε αυτή την ευθύνη με συνέπεια.

«Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνησή του συνολικά, κρατήσαμε με σταθερό χέρι το τιμόνι της Πατρίδας στη σωστή πορεία, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά όλες τις ασύμμετρες απειλές »

Είμαστε τρία χρόνια μετά την μεγάλη εκλογική νίκη του 2019, τρία χρόνια στα οποία συνέβησαν πάρα πολλά πράγματα. Είναι χρόνια ενδυνάμωσης για την Ελλάδα, η πατρίδα δυνάμωσε, αλλά είναι και χρόνια πρωτοφανών διεθνών απειλών και προκλήσεων για όλους μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτό το διάστημα προχωρήσαμε σε αυτό το διάστημα μπροστά. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνησή του συνολικά, κρατήσαμε με σταθερό χέρι το τιμόνι της Πατρίδας στη σωστή πορεία. Με έγκαιρες και σωστές αποφάσεις, στηρίζοντας με την κοινωνία, με μεταρρυθμίσεις, με τόλμη στα δύσκολα και με ευθύνη απέναντι στα κρίσιμα. Απέναντι δηλαδή, στην πανδημία, που δοκίμασε τον τρόπο της ζωής μας και τον άλλαξε. Απέναντι στην αναπόφευκτη καραντίνα της κοινωνίας και της οικονομίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απέναντι ιδιαίτερα στην ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της χώρας μας το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία εργαλειοποίησε με τον πλέον προκλητικό τρόπο δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράνομους μετανάστες. Απέναντι στον πόλεμο στην Ευρώπη που προκάλεσε η παράνομη και απάνθρωπη Ρωσική εισβολή. Απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση και το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που βιώνουμε σήμερα.

Φίλες και φίλοι, όλα όσα ανέφερα είναι πράγματα που αφορούν ευθέως τη ζωή μας. Δεν είναι απλά πράγματα που γίνονται στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά «αγγίζουν» το ίδιο μας το σπίτι την Ελλάδα αλλά και το σπίτι καθενός και καθεμιάς από εμάς. Αγγίζουν την καθημερινότητά μας με συνεχείς δοκιμασίες Και, όμως. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αυτή η κυβέρνηση διασφάλισε να στηρίξει την κοινωνία, να μειώσει τους φόρους, να ενισχυθεί η απασχόληση, να ενδυναμωθεί η επιχειρηματικότητα, να ξαναξεκινήσουν, να εκσυγχρονιστούν οι θεσμοί. Και ταυτόχρονα, το αίσθημα ασφάλειας εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών και η εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία ενισχύεται, παρά βεβαίως τις πολύ μεγάλες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν παγκοσμίως!

«Η ασφάλεια αποτελεί συστατικό της ίδιας της Δημοκρατίας είναι συνταγματικό δικαίωμα σε κάθε οργανωμένη Πολιτεία»
Θέλω σήμερα να σας πω λίγες αλλά ελπίζω ξεκάθαρες κουβέντες που αφορούν την κρίσιμη αποστολή που ανέθεσε ο Πρωθυπουργός πριν από 10 μήνες, τα πολύ κρίσιμα και υπεύθυνα καθήκοντα του Υπουργού, επιτρέψτε μου να λέω, του Υπουργού Δημοσίας Τάξης γιατί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το Υπουργείο Δημοσίας τάξης κυρίες και κύριοι. Η ασφάλεια για εμάς δεν είναι μια εξαγγελία. Είναι στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Επειδή είμαστε η λαϊκή πατριωτική παράταξη που προωθεί την ενότητα και τη κοινωνική συνοχή. Επειδή πιστεύουμε πως η ασφάλεια αποτελεί συστατικό της ίδιας της Δημοκρατίας είναι συνταγματικό δικαίωμα σε κάθε οργανωμένη Πολιτεία.

Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω κάτι, να ξεκαθαρίσω κυρίες και κύριοι, απέναντι σε όσους συνεχίζουν να φορούν κουκούλες και να εκκολάπτουν ή να υπονομεύουν παράνομες συμπεριφορές: Ασφάλεια ίσον Δημοκρατία. Γι αυτό και εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε ένα δίπτυχο κύριε Πρόεδρε. Ασφάλεια παντού, σε όλη τη χώρα και ο νόμος ισχύει για όλους. Χωρίς διακρίσεις. Και αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας. Μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απελευθερώνοντας συνεχώς το προσωπικό για να εργαστεί στα πραγματικά του καθήκοντα. Θα σας πω τέσσερα συγκεκριμένα πράγματα που πιστεύω ότι δεν είναι γνωστά όσο πρέπει στους Έλληνες.

Πρώτον, κάνουμε πράξη ένα αίτημα 40 ετών των αστυνομικών μας. Απαλλάσσουμε τους αστυνομικούς μας από το πάρεργο της επίδοσης δικαστικών εγγράφων. 1.500 αστυνομικοί διακινούν το χρόνο 1.500.000 δικόγραφα και εργάζονταν για δεκαετίες ως ταχυδρόμοι της Δικαιοσύνης. Αυτό από τον Σεπτέμβριο σταματά οριστικά. Οι 1.500 αστυνομικοί είναι στην υπηρεσία των πολιτών, στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού και θα κάνουν πιο αποτελεσματική τη δουλειά και το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεύτερον, απαλλάξαμε την Ελληνική Αστυνομία από τη γνωστή αγκύλωση του γνήσιου της υπογραφής. Τέλος και με αυτή τη γραφειοκρατία. Εκατοντάδες αστυνομικοί που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν ως δουλειά να βάζουν σφραγίδες επιστρέφουν στις γειτονιές στο αστυνομικό τους έργο. Γιατί για εμάς εκεί απευθύνεται η ύψιστη αποστολή του αστυνομικού. Στον δρόμο και όχι στα γκισέ και στα γραφεία. Ο αστυνομικός είναι για να προστατεύει και όχι, για να διεκπεραιώνει. Είναι για να υπηρετεί την ασφάλεια των πολιτών και όχι να υπηρετεί τη γραφειοκρατία. Είναι για να περιφρουρεί και όχι να μονογράφει και να επικυρώνει.

Το τρίτο, είναι ότι συνεχίζουμε αυτή τη δουλειά του εκσυγχρονισμού της αστυνομίας και της ψηφιοποίησης για κερδίζουμε χρόνο, να διευκολύνουμε τον πολίτη, να εξοικονομούμε δυνάμεις.

Το τέταρτο το οποίο είναι επίκαιρο και στο οποίο θέλω να είμαι πολύ κατηγορηματικός. Τέλος στα άβατα ανομίας χωρίς εξαιρέσεις ξεκαθαρίζω. Όταν η Αστυνομία χρειάζεται να παρέμβει σε πανεπιστημιακό χώρο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, θα το κάνει χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό. Το κάναμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και θα γίνεται όπου χρειάζεται. Και μιας και αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο παράδειγμα καθαρές κουβέντες με όλους όσους πρέπει αποδέκτες. Η μονάδα των ΜΑΤ που βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης θα μείνει μέσα στο πανεπιστήμιο για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να κατασκευαστεί η βιβλιοθήκη και μέχρι ο πρύτανης να μας βεβαιώσει ότι έχει εξασφαλίσει την παραμικρή λειτουργία της. Λέμε ναι στην ελευθερία διακίνησης ιδεών και γνώσης, λέμε όχι στην ελευθερία διακίνησης λοστών και καδρονιών μέσα σε πανεπιστήμια. Οραματιζόμαστε και υλοποιούμε για τα παιδιά μας για όλα τα παιδιά του Ελληνικού λαού ένα αύριο με θεμέλιο τη γνώση. Τη γνώση όχι τις πέτρες, τις κουκούλες και τις βαριοπούλες. Όσο και αν κάποιοι γαλουχήθηκαν με αυτά, ας αντιληφθούν ότι μαζί με τις παρωχημένες ιδέες τους ανήκουν οριστικά στο χθες.

Και συνεχίζουμε αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση των αστυνομικών μας καθώς η Αστυνομική Ακαδημία η ακαδημία των Αξιωματικών, Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται πλήρως πανεπιστημιακή σχολή στα πλαίσια και στα πρότυπα της Σχολής Ευελπίδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στηρίζουμε, κυρίες και κύριοι, με όλες μας τις δυνάμεις, τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό. Επιλύσαμε χρόνια προβλήματα και δίκαια αιτήματα των αστυνομικών μας, που αφορούσαν το νέο βαθμολόγιο τους, τις ώρες που εργάζονται, τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιούν μεταγωγές κρατουμένων και άλλα πολλά.

Η πολιτική μας αυτή θέλω να σας πω ότι έχει σοβαρά αποτελέσματα. Παρά το ότι μετά τη καραντίνα δυστυχώς έχει απελευθερωθεί ότι πιο βίαιο, ότι πιο ακραίο, επιθετικό, από τους ανθρώπους παρ’ όλα αυτά χάρη στα μέτρα που έχουμε πάρει η εγκληματικότητα έχει μειωθεί και στην Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αναφέρομαι σε εγκληματικότητα χαμηλή και μεσαία σε κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, εισβολές σε σπίτια σε οτιδήποτε απειλεί το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό αυτή η εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 25%.

«Έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση από τον ΟΑΕΔ 9 στρεμμάτων για την ανέγερση του νέου Μεγάρου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καλαμάτας-Μεσσηνίας»
Ωστόσο, σήμερα είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύσκεψη με την ηγεσία της αστυνομίας στην Πελοπόννησο και εδώ στη Μεσσηνία και με τον Δήμαρχο της πόλης και φυσικά με τους βουλευτές μας. Έχω να σας ανακοινώσω, κυρίες και κύριοι, σε ότι αφορά την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, ότι ύστερα από οργανωμένη προετοιμασία, έχουμε συμφωνήσει, η διοίκηση του ΟΑΕΔ να παραχωρήσει στην Ελληνική Αστυνομία έκταση 9 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, επαναλαμβάνω να παραχωρηθεί η έκταση στην ΕΛ.ΑΣ., να γίνει ιδιοκτησία της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου σε αυτό το χώρο να κατασκευαστεί το νέο κτήριο, το νέο Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καλαμάτας- Μεσσηνίας. Το έργο αυτό ασφαλώς θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της Αστυνομικής Διεύθυνσης εξαιτίας του σημείου του οποίου βρίσκεται. Θα συμβάλλει και στο να λυθούν οριστικά και αποφασιστικά προβλήματα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή, γιατί δεν επιτρέπεται κανένας να είναι υπεράνω του νόμου.

Τίποτα και κανείς δεν έχει δικαιολογία για να μην εφαρμόζει το νόμο και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όσους παρανομούν, είναι ένα μήνυμα και προς την Ελληνική Αστυνομία η οποία είμαι σίγουρος, ότι θα πράξει το καθήκον της με απόλυτη αυστηρότητα και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Φίλες και φίλοι,

Η Ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας. Θέλω να σας πω μία ξεκάθαρη κουβέντα. Στον Έβρο, στα σύνορά μας με την Τουρκία η απειλή είναι καθημερινή, υπαρκτή και συνεχής. Καθημερινά εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν προφανώς παρανόμως τα σύνορά μας. Υποβοηθούμενοι από οργανωμένα δίκτυα, παρακινούμενοι από διεθνή κυκλώματα. Η Αστυνομία είναι εκεί. Συνεργάζεται καθημερινά με τον στρατό μας, με τον Frontex, με τους πολίτες της μεθορίου τους Εβρίτες. Είναι εκεί επιτηρεί, παρεμβαίνει, προστατεύει, διασώζει όταν χρειάζεται. Αλλά πάνω από όλα προασπίζεται τα σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και για όσους δεν το έχουν καταλάβει, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τη μέγιστη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

«Παράνομα από τον Έβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς στην Ελλάδα»!
Τίποτα και κανείς δεν θα μας σταματήσει από το να υλοποιούμε αυτό το καθήκον απέναντι στην ιστορία μας, απέναντι στο κράτος μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο, απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην Ευρώπη. Ευτυχώς που έχουμε αυτή την κυβέρνηση σε αυτή την συγκυρία. Γι αυτό θέλω να είμαι σαφής. Παράνομα από τον Έβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς στην Ελλάδα! Αυτό το μήνυμα υπαγορεύουν οι αξίες μας ο πολιτισμός μας και το διεθνές δίκαιο. Ας το ξέρει κάθε αδίστακτος δουλέμπορος, ας το ξέρουν και οι γείτονες μας, οι οποίοι συχνά πυκνά οργανώνουν τέτοιου είδους ανώμαλες καταστάσεις. Και επειδή μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι απλώς διακηρύξεις θέλω να γνωρίζετε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει και έχει οδηγήσει στη δικαιοσύνη 450 διακινητές παρανόμων μεταναστών. Και κάτι ακόμα κυρίες και κύριοι γιατί σε μερικούς μπορεί να φαίνεται λίγο μακρινό. Έχω δώσει εντολή από τις αρχές Μαρτίου, στο κέντρο της Αθήνας, να ενταθούν οι επιχειρήσεις ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες. Έχουμε οδηγήσει στα ΠΡΟΚΕΚΑ 1700 παράνομους μετανάστες και τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους 9500 από αυτούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σας τη λέω γιατί πρέπει να την γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

«Είναι εθνικά επικίνδυνο, φωνές στο εσωτερικό να αναμασούν τα ψέματα της τουρκικής προπαγάνδας»
Είναι, επομένως, αδιανόητο, αλλά και εθνικά επικίνδυνο κάποιες εσωτερικές φωνές να συκοφαντούν. Αναμασώντας τα ψέματα της τουρκικής προπαγάνδας. Όταν η ίδια η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Και ξέρει η Ευρώπη τι κάνουμε. Η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα, οφείλει ένα ευχαριστώ στον ελληνικό λαό. Γιατί φυλώντας τα ελληνικά σύνορα απέναντι στην Τουρκία φυλάμε και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μία μαζική εισβολή παρανόμων μεταναστών δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Είναι πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς ότι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι πιστεύω πρέπει να το αντιλαμβάνονται και εκείνοι. Και αυτά κυρίες και κύριοι επειδή θέλω να είμαι δίκαιος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν τα λέει μόνο τώρα. Τα τονίζαμε διαρκώς από το 2012. Όταν η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, εκείνη την περίοδο, επετύγχανε σημαντικές πατριωτικές νίκες για την Ελλάδα, απαιτώντας και κερδίζοντας επιπλέον χρηματοδότησή για το Προσφυγικό. Και όταν κάποιοι θέλω να σας το θυμίσω αυτό, γιατί πρέπει να θυμόμαστε, ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τον Frontex, διατυμπάνιζαν ότι η Ελλάδα πρέπει ανοίξει τα σύνορά της. Είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο να αναρωτιούνται αν η θάλασσα έχει σύνορα και αν η χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα. Δεν πρέπει να λησμονούμε. Δεν πρέπει να λησμονούμε. Δεν πρέπει να λησμονούμε. Γιατί αυτά δεν πρέπει να τα ξαναζήσει η Ελλάδα!

Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Μαθήματα ευαισθησίας και προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων μας δε θα δεχτούμε από κανέναν.

Νεοδημοκράτες της Μεσσηνίας. Έχουμε και τη γνώση και την ικανότητα να ασκούμε και να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε την αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε όποιον επιχειρεί να τα παραβιάσει. Και κάτι ακόμα. Εμείς οι Έλληνες στα δύσκολα είμαστε απολύτως ενωμένοι. Έχουμε την ενότητα και την εθνική ομοψυχία, αλλά και τις Διεθνείς Συμμαχίες για να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και θα συνεχίσουμε ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε κάθε εθνική απειλή. Και αυτά τα λόγια είναι απολύτως συνειδητά και οφείλουν να εκφράζουν την ψυχολογική ετοιμότητα καθενός και καθεμιάς από μας, να κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας από οποιαδήποτε δυσκολία.

Φίλες και φίλοι,

Όπως σας είπα και πριν προχωράμε μπροστά με ασφάλεια και σιγουριά. Μόνο όταν υπάρχει ασφάλεια μπορεί να γίνει πράξη η ανάπτυξη. Αυτό εσείς οι Μεσσήνιοι το γνωρίζετε πολύ καλά. Δείτε τι γίνεται στην περιοχή σας. Στη Μεσσηνία. Η κοινωνία και η ιδιωτική πρωτοβουλία, το κράτος, συνεργάζονται αρμονικά. Αλλά υπάρχει ασφάλεια. Υπάρχει σιγουριά. Και εδώ γίνονται πραγματικά σπουδαίες επενδύσεις. Η διενέργεια διαγωνισμού παραχώρησης του αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», αλήθεια τι σπουδαία μορφή για τη Μεσσηνία, για την Ελλάδα αυτός ο άνθρωπος που έδωσε τεράστιους αγώνες για να κάνει πράξη μία σπουδαία επένδυση η οποία άλλαξε την εικόνα και τη φυσιογνωμία της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου, αλλά τελικά της ίδιας της πατρίδας, της Ελλάδας. Στόχος η επέκταση και  η ριζική αναβάθμιση των υποδομών του, έργο που προχωράει ταχύτατα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαδικασίες για την επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ. Δεν ξεχνάμε τίποτα.

Έργα που σηματοδοτούν τις νέες  ευοίωνες  προοπτικές  για τον  τουρισμό  της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Έργα στα οποία αναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, γιατί είναι δεδομένο το πρωταρχικό ενδιαφέρον για αυτή την πανέμορφη και δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή. Η Καλαμάτα από ότι έχω ενημερωθεί συνδέεται με πτήσεις με 12 ευρωπαϊκές πόλεις. Για να είμαστε σίγουροι ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί όπως πρέπει το ενισχύσαμε με πρόσθετη δύναμη 14 παραπάνω αστυνομικών. Και γνωρίζω ότι το 2013 μετά από πίεση του Αντώνη Σαμαρά η Ευρωπαΐκή Επιτροπή είχε εγκρίνει την αδειοδότηση μεγάλων έργων στον τομέα της κρουαζιέρας προς όλα τα λιμάνια της χώρας και σήμερα υπάρχει αποτέλεσμα αναμένουμε εδώ στην Καλαμάτα εννέα αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2022 μάλιστα σε δύο περιπτώσεις θα υπάρξει και διανυκτέρευση.

Αυτά είναι σπουδαία νέα που αλλάζουν την φυσιογνωμία της πόλης είναι ένας πρόσθετος λόγος που οφείλουμε οι πολίτες που κατοικούν εδώ να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς για να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς και οι τουρίστες και οι επισκέπτες. Γι’ αυτό μην έχετε καμία ανησυχία δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους μείωση των αστυνομικών δυνάμεων που υπηρετούν εδώ, ήδη είπα ότι έχουμε ενισχύσει το αεροδρόμιο με 14 άνδρες και να είστε σίγουροι ότι οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ θα παραμείνουν προκειμένου να συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους.

Ενώ επίσης, ένα σπουδαίο έργο ο βιολογικός καθαρισμός στο Πεταλίδι ένα σημαντικό έργο 15 εκατομμυρίων ευρώ πιστεύω ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα σε ολόκληρη την περιοχή. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους πολίτες, τι σημαίνουν όλα αυτά για τα νέα παιδιά; Η Πελοπόννησος το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, στο 10%. Ασφαλώς εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν το ποσοστό αυτό μειωθεί ακόμα περισσότερο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Πελοπόννησος με την Μεσσηνία και την Καλαμάτα στην πρωτοπορία κινούνται δυνατά μπροστά επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυρίες και κύριοι λειτούργησα και την περίοδο που είχα την τιμή να υπηρετήσω την πατρίδα ως Υπουργός Εσωτερικών αμέσως μετά την εκλογική νίκη του 2019. Δεν ξεχνώ εκείνη την εποχή. Μαζί δουλέψαμε για την έμπρακτη στήριξη της αυτοδιοίκησης μαζί σώσαμε τους Δήμους από την διάλυση που είχε επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ιδεοληπτική εφαρμογή της απλής αναλογικής. Και δημιουργήσαμε ένα σπουδαίο πρόγραμμα για τους Δήμους ύψους δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα πρόγραμμα που το ονομάσαμε Αντώνης Τρίτσης γιατί εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες και γιατί στην αυτοδιοίκηση ενώνουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για να προχωρήσουμε μπροστά.

Μόνο εδώ στην ένδοξη πόλη της Καλαμάτας εδώ μπορώ να σας κοιτάζω κυρίες και κύριοι κύριε δήμαρχε πρώτα απ’ όλα εσάς και τους συνεργάτες σας αλλά και κάθε δημότη άνδρα ή γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια γιατί με αληθινή περηφάνια βλέπω να δρομολογούνται και να υλοποιούνται έργα ύψους άνω των 28 εκατομμυρίων ευρώ στην Καλαμάτα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Και σε αυτά τα έργα ξεχωρίζει βέβαια η ανάπλαση του ανατολικού κέντρο της πόλης. Ένα έργο για την υλοποίηση του οποίου θα διατεθούν 17 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 110 στρέμματα αλλάζοντας την φυσιογνωμία της περιοχής. Μια γιγαντιαία παρέμβαση κύριε δήμαρχε ελπίζω να προχωρήσετε γρήγορα ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε ένα πρόσθετο λόγο να απολαμβάνουμε την ομορφιά της Καλαμάτας. Είναι ένα έργο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενθαρρύνει τη βιώσιμη κινητικότητα και ασφαλώς αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει χτυπήσει την πόρτα και της Καλαμάτας και νομίζω ότι ο καθένας που κατοικεί εδώ ή επισκέπτεται την Καλαμάτα το αντιλαμβάνεται.

Είναι επίσης γνωστό ότι από αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται μια σειρά από μεγάλα έργα, η νέα δεξαμενή υδροδότησης η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργα αγροτικής (ακατάληπτο) και μια σειρά από άλλα έργα τα οποία δεν θα αναφέρω γιατί δεν θέλω να σας κουράσω.

Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Καλαμάτας, ολοκληρώνοντας αυτή την ομιλία. Πριν από λίγο σας περιέγραψα κάποιους από τους λόγους σήμερα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, δικαιωμένοι αλλά και αποφασισμένοι. Υπερήφανοι γιατί, όλοι εμείς, οι Νεοδημοκράτες και οι Νεοδημοκράτισσες αποτελούμε ζωντανό κομμάτι της μεγάλης λαϊκής, πατριωτικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από την πορεία ζωής, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που αντιμετώπισε κάθε ένας από εμάς στην ζωή του όλοι εμείς μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες. Είμαστε με την ιδέα της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του πατριωτισμού. Και η αναγέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ταυτίζεται ιστορικά με την γέννηση της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με τη βασική ιδέα την καθοδήγηση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η παράταξη της εθνικής ευθύνης της σταθερής πορείας εμπρός για την πατρίδα όπως έγινε πράξη από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας αυτής της παράταξης τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή τον Αντώνη Σαμαρά, είμαστε η παράταξη που δυναμώνει την παρουσία της Ελλάδας, στην Ευρώπη σήμερα με άξιο Πρόεδρο και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και είμαστε δικαιωμένοι γιατί δεν ενδώσαμε ποτέ στον λαϊκισμό. Απορρίψαμε κάθε φωνή διχασμού και δημαγωγίας. Κάθε φωνή που αποδείχτηκε όχι μόνο ψεύτικη αλλά και επικίνδυνη. Γιατί εμείς υπηρετούμε την πατρίδα με γνώμονα τις επόμενες γενεές.

Και είμαστε και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε την πατρίδα μας μπροστά. Το οφείλουμε, στις θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός, στην ιστορία αυτής της παράταξης οφείλουμε κυρίως στα παιδιά μας και εννοώ στα παιδιά ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και θέλω να σας πω κάτι. Όταν έρθει η ώρα, οι Έλληνες με ευθύνη, με κρίση και με μνήμη πρέπει να ξαναδώσουμε την εντολή στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να πορευτούμε στο αύριο με αυτοπεποίθηση και αυτοδυναμία. Γιατί, ναι το πιστεύω η νέα αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι στο χέρι μας. Σας ευχαριστώ πολύ.