Εγκρίθηκε το σχέδιο αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας και οδεύει προς διαγωνισμό

Εγκρίθηκε το σχέδιο αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας και οδεύει προς διαγωνισμό

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Εγκρίθηκε από τη διοίκηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) την προηγούμενη εβδομάδα το τελικό σχέδιο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας powergame.gr και, όπως αναφέρεται, πλησιάζει η ώρα του διαγωνισμού.

Ταυτόχρονα, η λήξη συναγερμού για την πανδημία αυξάνει και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν έχουν ενταχθεί στη σημερινή σύμβαση παραχώρησης της Fraport Greece.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Στην αγορά υποστηρίζουν πως ενδιαφέρον για κάποια από τα 22 μικρότερα αεροδρόμια έχουν εκδηλώσει τόσο η Fraport όσο και άλλοι ξένοι όμιλοι, όπως η γαλλική EGIS. Η τελευταία συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία υπό τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που επικράτησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ διεκδικεί και τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Στην Καλαμάτα είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν ενδιαφέρον για την παραχώρηση του αεροδρομίου από τον Όμιλο Κωνσταντακόπουλου που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino. Δεν είναι γνωστό αν ο όμιλος βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης διεθνούς εταίρου με τεχνογνωσία στη διαχείριση αεροδρομίων. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να αποφασιστεί η λύση της παραχώρησης και όχι η αναβάθμιση μέσω παραδοσιακού διαγωνισμού δημοσίου έργου.

Αναβάθμιση αεροδρομίων

Στελέχη της αγοράς αερομεταφορών επισημαίνουν πως το πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί το Υπερταμείο κατά την αναζήτηση του βέλτιστου μοντέλου παραχώρησης των 22 αεροδρομίων είναι το γεγονός πως κάποια δεν μπορούν να αναβαθμιστούν για χωροταξικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους. Η δε εταιρεία συμβούλων Kantor είχε αναλάβει να αναμορφώσει παλαιότερη μελέτη (του 2016) για την αξιοποίηση των μικρότερων αεροδρομίων.

Στο παρελθόν είχαν εξεταστεί σενάρια όπως η παραχώρηση των 22 αεροδρομίων σε ομάδες (clusters). Στο τραπέζι είχαν πέσει και άλλα σενάρια, όπως η επιλογή μιας ομάδας αεροδρομίων που είναι ελκυστικά και μπορούν να αναβαθμιστούν. Είχε εξεταστεί, επίσης, η παραχώρηση του συνόλου των αεροδρομίων, ώστε ο διαχειριστής να συντηρεί τα μικρότερα και μη ελκυστικά από τα έσοδα που θα έχει μέσω της εκμετάλλευσης των πέντε – έξι αερολιμένων σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.