Εργαζόμενοι ΠΕ Μεσσηνίας: “Βιαστική και πρόχειρη μετακόμιση της Δ/νσης Μεταφορών σε κτήριο με πολλά προβλήματα”

Εργαζόμενοι ΠΕ Μεσσηνίας: “Βιαστική και πρόχειρη μετακόμιση της Δ/νσης Μεταφορών σε κτήριο με πολλά προβλήματα”

Ως βιαστική και πρόχειρη χαρακτηρίζουν τη μετακόμιση της Διεύθυνσης Μεταφορών σε κτήριο με πολλά προβλήματα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφερειακής  Ενότητας Μεσσηνίας, Δημήτριος Φαββατάς και η γραμματέας Δήμητρα Δημητρούλια.

Όπως σημειώνεται σε σχετική τους τοποθέτηση: «Η αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα (σ.σ. προχθές) ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Δημήτρης Φαββατάς στο κτήριο, όπου προβλέπεται να μετακομίσει η Διεύθυνση Μεταφορών την Παρασκευή, 4/6, αποκάλυψε μια θλιβερή αλήθεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στις σχετικές φωτογραφίες.

Η Περιφερειακή Αρχή δε φρόντισε να γίνει καμία απολύτως προετοιμασία του κτηρίου. Δεν αρκούν, φυσικά, οι φιλότιμες προσπάθειες ενός και μόνο ατόμου, του συντηρητή της Π. Ενότητας, για να ετοιμαστεί το κτήριο που θα υποδεχθεί μια τόσο νευραλγική υπηρεσία.

Σε όλες τις συναντήσεις μας με εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής δηλώσαμε τη στήριξή μας στο απαραίτητο έργο της ανακαίνισης του Διοικητηρίου και θέσαμε ως μόνη προϋπόθεση τη διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους, καθώς και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχόμενες διαρκείς διαβεβαιώσεις πως θα ληφθεί μέριμνα και τα κτήρια θα πληρούν, έστω, τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όταν θα λάβει χώρα η μετακόμιση, η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει με τρόπο εκκωφαντικό.

Ζητάνε από τη Διεύθυνση Μεταφορών να μετακομίσει σε ένα κτήριο που δεν έχουν γίνει ούτε οι στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης, δεν έχει διενεργηθεί απολύμανση και απεντόμωση, δεν πληροί κανόνες ασφαλείας όπως πυρασφάλεια κ.λπ. και δεν έχει επαρκείς εξόδους κινδύνου για την περίπτωση ενός σεισμού ή φωτιάς. Το κτήριο διαθέτει δύο μόνο τουαλέτες που δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς η Διεύθυνση Μεταφορών δέχεται καθημερινά 150 περίπου επισκέπτες. Επιπλέον, δεν υπάρχει χώρος αναμονής για τους επισκέπτες αυτούς, οι οποίοι θα είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο κ.λπ.), ενώ πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι. Να σημειωθεί εδώ πως ούτε καν πόσιμο νερό θα παρέχεται σε υπαλλήλους και επισκέπτες, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προχώρησε στην ανανέωση των σχετικών συμβάσεων με τον εν λόγω προμηθευτή.

Επιπλέον, το αρχείο καθημερινής χρήσης από κομβικές υπηρεσίες, όπως του Τμήματος Αυτοκινήτων, θα παραμείνει στο Διοικητήριο, κάτι που, αφενός, θα καθυστερεί πάρα πολύ την εξυπηρέτηση των πολιτών και, αφετέρου, δημιουργεί συνθήκες ατυχήματος για τους υπαλλήλους που θα πηγαινοέρχονται. Τέλος, η αίθουσα σημάτων παραμένει επίσης στο Διοικητήριο, αποκαλύπτοντας πλήρως την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Διεύθυνση Μεταφορών και την ταλαιπωρία την οποία πρόκειται να υποστούν οι πολίτες.

Ο Σύλλογός μας αιτείται:

α) την αναβολή της μετακόμισης της Διεύθυνσης Μεταφορών, έως ότου γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα στο κτήριο για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών εργασίας και της καλής λειτουργίας της υπηρεσίας.

Εξάλλου, δεν κατανοούμε γιατί ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες δεν πρόκειται να μεταφερθούν στις σχολές Παπαφλέσσα πριν τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2022, η Διεύθυνση Μεταφορών εξωθείται σε βιαστική και πρόωρη έξωση από το Διοικητήριο και ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας βιαστικής και απρογραμμάτιστης ενέργειας.

β) Να επισκεφθεί η τεχνικός ασφαλείας το κτήριο πριν από τη μετακόμιση της Υπηρεσίας εκεί και να μας χορηγηθεί το πόρισμά της, στο οποίο καλούμε την Περιφέρεια να συμμορφωθεί.

γ) Να μας χορηγηθεί το Πρακτικό Παραλαβής της Επιτροπής Καταλληλότητας για το εν λόγω κτήριο.

Δηλώνουμε για ακόμα μία φορά πως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Περιφερειακή Αρχή στο μεγάλο έργο της ανακαίνισης του Διοικητηρίου. Όμως, δε θα δεχθούμε την έλλειψη προετοιμασίας των κτηρίων στα οποία θα μεταφερθούμε, ούτε την αδικαιολόγητη βιασύνη προς αυτή την κατεύθυνση.     

Αν δε ληφθούν υπόψη οι προτάσεις και τα αιτήματά μας, θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν σε τόσο επισφαλείς συνθήκες».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ