Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Καταργούνται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών αλλά υπάρχει διέξοδος

Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Καταργούνται κεκτημένα εργασιακά  δικαιώματα δεκαετιών αλλά υπάρχει διέξοδος

Να βάλουν τον τόνο οι νέοι και να στηρίξουν όλοι, στα εργασιακά και σε όλα τα θέματα της ζωής. Αυτό το κάλεσμα βγήκε από το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ του Σαββάτου στον προλιμένα Καλαμάτας, με θέμα “Δουλειά: Τον τόνο τον βάζουμε εμείς!”.

Κατά τη διάρκειά του μίλησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο γραμματέας της νεολαίας Κωνσταντίνος Βλαχάκης και ο Άγης Ρήγας από την επιτροπή εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρευρέθησαν οι πρώην βουλευτές Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τους Βαγγέλη Δούβαλη, Χριστίνα Πουπάλου και τα “Υπόγεια Ρεύματα”.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι το ζήτημα της εργασίας πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της συζήτησης και είναι κρίσιμο για τη νεολαία. Επίσης, έκανε αναφορά στο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά και τόνισε ότι υπάρχει διέξοδος στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Τέλος, δεν παρέλειψε να καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκαν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα το ξημέρωμα της 14ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης για το φεστιβάλ: “Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό, πρέπει να ορθώσουμε τείχος προστασίας”.

Με τη σειρά της, η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Εργασίας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για πολύπλευρη κρίση που έχει γονατίσει την κοινωνική πλειοψηφία. Για τη Ν.Δ. είπε ότι εφαρμόζει πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους εις βάρος του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των νέων. Ακόμη, αναφέρθηκε στις αντεργατικές ρυθμίσεις του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, ο οποίος, όπως ανέφερε η βουλευτής, “ξήλωσε μία προς μία τις ρυθμίσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, που αφορούσαν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατάστατου, την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, καθώς και τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας της αναφοράς του λόγου απόλυσης σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης αποφασίσει να απολύσει έναν εργαζόμενο».

Για το νόμο Χατζηδάκη, ανέφερε ακόμη ότι καταργεί κεκτημένα χρόνων την οκτάωρη εργασία, αλλά και βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, με την πρωτοφανή καταγγελία της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής.

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Βλαχάκης αναφέρθηκε κι αυτός στην απορρύθμιση του κόσμου της εργασίας και κάνοντας αναφορά στα κεκτημένα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. η κατάσταση στα εργασιακά.

Ο Άγης Ρήγας από την επιτροπή εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε την επίθεση στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, μία ημέρα πριν από τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό.

O Νίκος Πατσαρίνος, τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και στη συγκεκριμένη περίπτωση του προλιμένα, όπου προβλέπεται στο μάστερ πλαν, μεταξύ άλλων, το μπάζωμα της παραλίας μπροστά από το «Πανελλήνιον» προκειμένου να ανεγερθούν δύο τεράστια διώροφα κτήρια για τους ναυταθλητικούς συλλόγους της πόλης!