Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι

Στις κάλπες προσέρχονται πάλι σήμερα οι Γάλλοι, δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, για τις βουλευτικές εκλογές, την εκλογή της νέας εθνοσυνέλευσης.

Πρωταγωνιστής η αποχή
Ο προεκλογικός αγώνας ολοκληρώθηκε σε χαμηλούς τόνους και μέσα σε γενικότερη απάθεια, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ούτε καν ένας στους δύο δεν θα πάει να ψηφίσει. «Τόσο μεγάλη απογοήτευση σπάνια έχει καταγραφεί στη χώρα. Η Γαλλία εμφανίζεται διαιρεμένη όσο ποτέ άλλοτε και η δυσφορία είναι μεγάλη», γράφει το γερμανικό DPA.

Το σκηνικό στη Γαλλία
«Πέρασαν μόλις μερικές εβδομάδες από τότε που ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη μόλις και μετά βίας πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία πολλοί ψηφοφόροι, αν και απογοητευμένοι από αυτόν, του έδωσαν την ψήφο τους για να σταματήσουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στο κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων. Τώρα όμως όλα ξεκινούν και πάλι από την αρχή, στη θεωρία τουλάχιστον. Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος βρίσκεται και πάλι στην αφετηρία σχηματισμού δικής του πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Η νέα προσφυγή στην κάλπη θεωρείται κάτι σαν επιβεβαίωση των προηγούμενων εκλογών, ακόμη κι αν το όνομα Μακρόν δεν υπάρχει σε κανένα ψηφοδέλτιο. Το ίδιο παραδοσιακά ψηφίζουν όμως κυρίως οι υποστηρικτές του νικητή. Ο πρώτος γύρος ξεκινά την Κυριακή, 12 Ιουνίου, στις υπερπόντιες κτήσεις νωρίτερα. Στη γαλλική Πολυνησία ο πρώτος γύρος ήταν την περασμένη Κυριακή. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, βετεράνος της Αριστεράς, πιστεύει και ελπίζει ότι αυτήν τη φορά τα πράγματα θα κυλήσουν διαφορετικά. Στις βουλευτικές εκλογές συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 22%, αλλά βρέθηκε στην τρίτη θέση. «Εκλέξτε με πρωθυπουργό» είναι τώρα το προεκλογικό του σύνθημα», σχολιάζει η Deutse Welle.

Και προσθέτει: «Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν για το κόμμα Μακρόν, πάλαι ποτέ φάρο ελπίδας για τη χώρα, σημαντική απώλεια ψήφων και αποτυπώνουν μια πενταετία γεμάτη από κρίσεις. Αλλά τελικά τα ινστιτούτα σφυγμομετρήσεων εκκινούν από την υπόθεση ότι το στρατόπεδο Μακρόν θα ανακτήσει την πλειοψηφία στη Εθνοσυνέλευση. Οι 577 έδρες κατανέμονται σύμφωνα με ένα περίπλοκο εκλογικό πλειοψηφικό σύστημα.

Το κόμμα Μελανσόν
Ο Μελανσόν κατάφερε μετά τις προεδρικές να συνενώσει πίσω του την κατακερματισμένη Αριστερά με τους ταπεινωμένους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές. Αυτή η νέα «Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» NUPES βρίσκεται σε ανοδική πορεία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην θεωρητική περίπτωση που πάρει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα αναγκάζονταν να διορίσει πρωθυπουργό από αυτό το στρατόπεδο.

Πού εξαφανίστηκε η Λεπέν
«Εκκωφαντική ησυχία επικρατεί γύρω από την Μαρίν Λεπέν, που μέσα σε λίγες εβδομάδες αντικαταστάθηκε από τον Μελανσόν ως τον κύριο αντίπαλο του προέδρου. Ο λόγος γι αυτό δεν είναι μια ξαφνική αλλαγή διάθεσης, αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βουλευτικών εκλογών. Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, σημασία εδώ παίζουν τα τοπικά χαρακτηριστικά, τα τοπικά ερείσματα, και για τη Λεπέν δεν είναι αυτό το δυνατό χαρτί της. Αν και τόσο ο Μακρόν όσο και ο Μελανσόν με τα κόμματά τους δεν διαθέτουν ισχυρές τοπικές βάσεις, έχουν σφυρηλατήσει με τρόπο έξυπνο συμμαχίες. Η τριχοτόμηση του πολιτικού σκηνικού που έγινε ιδιαίτερα ορατή στις προεδρικές, αναμένεται να διαγραφεί στους δύο γύρους, στις 12 και 19 Ιουνίου, με ένα αριστερό μπλοκ, ένα ακροδεξιό και τον Μακρόν στον κεντρώο χώρο», γράφει η DW.

Η σημασία των σημερινών εκλογών στη Γαλλία
«Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, κάποτε λαϊκό κόμμα που παραμένει η πιο ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να υποστεί μεγάλες απώλειες. Οι Σοσιαλιστές, το δεύτερο σε μέγεθος παραδοσιακό λαϊκό κόμμα, έχουν υποταχθεί στην αριστερή συμμαχία του Μελανσόν και έχουν υιοθετήσει ευρωκριτική γραμμή, αποδεχόμενοι την απόρριψη ορισμένων κανόνων της ΕΕ. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό ποια πορεία θα ακολουθήσει η Γαλλία τα επόμενα χρόνια. Θα μπορέσει ο Μακρόν να κυβερνήσει; Θα αναγκαστεί από την ισορροπία δυνάμεων να ορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση από διαφορετικό στρατόπεδο ή το κοινοβούλιο θα του κάνει την πολιτική ζωή δύσκολη;»

Η επόμενη Κυριακή θα τα κρίνει όλα
Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο, δηλαδή σήμερα, εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο (την επόμενη Κυριακή) περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από το 50%.

Le Monde -Τα τρία σενάρια για τις εκλογές σήμερα
Γράφει o Gilles Parisστη στη Le Monde για τα τρία σενάρια στις γαλλικές εκλογές.

«Για να καταλάβετε τι διακυβεύεται στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Γαλλική Εθνοσυνέλευση σήμερα, είναι απαραίτητο να έχετε ένα εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης για τη γαλλική κοινοβουλευτική ζωή και να το διαβάσετε προσεκτικά. Πρώτον, ξεχάστε τη Γερουσία, δεν αφορά αυτές τις εκλογές και δεν έχει μεγάλο βάρος. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι αυτή της οποίας όλες οι έδρες είναι ανοικτές για ανανέωση σε αυτές τις εκλογές. Έχει 577 έδρες και ο συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να φτάσει το όριο των 289 εδρών για να κερδίσει. 

Τρία σενάρια είναι πιθανά. 

Το πιο συνηθισμένο είναι ένας πρόεδρος που μόλις έχει εκλεγεί ή επανεκλεγεί να αποκτήσει την πλειοψηφία, επιτρέποντάς του να κυβερνήσει όπως θέλει. 

Αυτό εξακολουθεί να είναι το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos-Le Monde που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου, η οποία έδειξε ότι το 54% των ερωτηθέντων επιθυμεί ο πρόεδρος “να έχει την πλειοψηφία ώστε να εφαρμόσει την πολιτική του”.

Υπάρχουν επίσης δύο άλλα λιγότερο ενθαρρυντικά σενάρια για τον κ. Μακρόν. 

Το πρώτο είναι ο συνασπισμός του να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, χωρίς όμως να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. 

Επομένως, θα πρέπει να διαπραγματεύεται συνεχώς με άλλες πολιτικές δυνάμεις και να προχωρά σε συμβιβασμούς. 

Θα μπορούσε να απευθυνθεί στους Ρεπουμπλικανούς (το Κόμμα, δηλαδή που κατά το παρελθόν κέρδισε τις εκλογές υπό τον Σιράκ και στη συνέχεια υπό τον Σαρκοζί) ή στα Σοσιαλιστικά ή Πράσινα κόμματα, αν αποφασίσουν να έρθουν σε ρήξη με το κόμμα του Μελανσόν, με τον οποίο ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτές τις εκλογές (NUPES). Αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο παραμένει εξαιρετικά υποθετικό.

Εξετάζοντας τις προβλέψεις και όχι τις επιθυμίες, οι ψηφοφόροι που ερωτήθηκαν από την Ipsos-Le Monde είναι πολύ διχασμένοι ως προς αυτά τα δύο σενάρια: Το 41% πιστεύει ότι θα συμβεί το πρώτο, αλλά το 38% αναμένει να επικρατήσει το δεύτερο, με μια de facto συμμαχία του κ. Μακρόν με τους Ρεπουμπλικανούς, οι φιλοδοξίες των οποίων θα μπορούσαν να περιοριστούν σε περίπου 50 έδρες.

Το δεύτερο σενάριο θα ήταν εφιάλτης για τον Μακρόν: μια νίκη του NUPES, του νέου συνασπισμού της αριστεράς υπό τον Μελανσόν. Ο ηγέτης της Αριστεράς θα μπορούσε τότε να εκπληρώσει το όνειρό του να πάρει εκδίκηση μετά την τρίτη ήττα του σε προεδρικές εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός. Ο κ. Μακρόν δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να τον διορίσει. 

Η τέταρτη γαλλική συγκατοίκηση μεταξύ δύο ηγετών από διαφορετικές πολιτικές πλευρές θα ξεκινούσε. Θα ήταν αναμφίβολα αρκετά περιπετειώδης, δεδομένων των διαφορετικών πολιτικών και των προσωπικοτήτων  των δύο ανδρών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos-Le Monde, το 45% των ψηφοφόρων το επιθυμεί, ακόμη και αν μόνο το 21% πιστεύει ότι θα συμβεί πραγματικά.

Δεδομένου ότι το σύστημα ψηφοφορίας για την εκλογή των βουλευτών είναι ουσιαστικά το ίδιο με τις προεδρικές εκλογές -αυτοδυναμία δύο γύρων, αλλά σε επίπεδο περιφέρειας και όχι σε εθνικό επίπεδο- και δεδομένου ότι το γαλλικό πολιτικό τοπίο είναι διαιρεμένο μεταξύ τριών βασικών δυνάμεων (ακροδεξιά, κέντρο και αριστερά), θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα μετά τον πρώτο γύρο. 

Επειδή είναι απαραίτητο να λάβει κανείς τουλάχιστον το 12,5% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να περάσει στον δεύτερο γύρο, εκτός αν είναι μεταξύ των δύο υποψηφίων που ήρθαν πρώτοι και που προκρίνονται αυτόματα, θα υπάρξουν πολύ λίγοι δεύτεροι γύροι (σς στις περιφέρειες) στους οποίους θα εκπροσωπούνται αυτές οι τρεις πολιτικές δυνάμεις. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι των οποίων ο υποψήφιος έχει αποκλειστεί θα βρεθούν στη συνέχεια αντιμέτωποι με δύσκολες επιλογές.

Μπορείτε να περιμένετε μια ταραχώδη εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακη στις 19 Ιουνίου. 

Μπορεί να υπάρξουν και δράματα, ειδικά αν οι υπουργοί που κατεβαίνουν στις εκλογές αποτύχουν, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα τους έδειχναν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση. Όλα αυτά θα συμβούν καθώς οι ψηφοφόροι σκέφτονται ήδη περισσότερο τις καλοκαιρινές διακοπές παρά αυτές τις εκλογές, όπως μάλλον θα δείξει η χαμηλή συμμετοχή που αναμένεται για σήμερα».

Πηγή: iefimerida.gr