Κυπαρισσία: Παραλείψεις και λάθη πινακίδων ονοματοθεσίας οδών

Κυπαρισσία: Παραλείψεις και λάθη πινακίδων ονοματοθεσίας οδών

Επιβεβλημένη η αποκατάσταση, η διόρθωση, η προσθήκη, αλλά και η αρίθμηση

Παραλείψεις και σοβαρά λάθη, ακόμα και με παραποίηση στοιχείων, διαπιστώνονται από την αρχή της τοποθέτησης πινακίδων ονοματοθεσίας οδών στην Κυπαρισσία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην πόλη που τις σχολιάζουν ποικιλοτρόπως, σημειώνοντας πως καλώς γίνεται η τοποθέτηση πινακίδων, ωστόσο τα λάθη «βγάζουν μάτι»… Διαπιστώνονται λάθη στα ονόματα (στην ίδια πινακίδα αναφέρεται άλλο αρχικό γράμμα ονόματος στα ελληνικά και άλλο στη μετάφραση στα αγγλικά), λάθη στα επώνυμα τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, λάθη στην ονομασία οδού, ενώ κάποιες είναι κρυμμένες πίσω από κλαδιά δέντρων…

Παράλληλα, διαπιστώνονται παραλείψεις τοποθέτησης πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, παρότι υπάρχουν εγκεκριμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Στην απόφαση με αριθμό 9/2018 και θέμα «Έγκριση ονομασίας και μετονομασίας οδών της Δ.Κ Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας» αναγράφεται συγκεκριμένα: «• Να ονομαστεί η οδός από την πλατεία Κάστρου έως Σταφιδόβρυση (πίσω από την Αγία Τριάδα) σε οδό Παναγιώτη Αντωνόπουλου – Κάμπρα (Δωρητή) • Να μετονομαστεί η οδός Αναπαύσεως (που οδηγεί στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου) σε οδό Ιωάννη Μαντά (Δημάρχου) • Να ονομαστεί το μεγάλο καλντερίμι (χώρος διεξαγωγής παζαριού) σε οδό Βελισσάριο Κορνέσιο (Κορνετσής) • Να ονομαστεί η οδός από τη δεξαμενή που οδηγεί στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου σε οδό Αντωνίου Κάνδηλα •Να μετονομαστεί το τμήμα της οδού Μελίου, από τη συμβολή της με την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου έως το γήπεδο, σε οδό Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου (Ιατρού – Βουλευτού) • Να ονομαστεί η οδός από το Νοσοκομείο που οδηγεί στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ –ΣΕΚΕΠΑΣ και περνά μπροστά από το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου –Λυκείου σε οδό Αδαμόπουλου Γ. Κωνσταντίνου (Δημάρχου) • Να ονομαστεί η οδός από τη συμβολή με την οδό Γυμναστηρίου έως οικίες Θεοδωρόπουλου κ.λπ. σε οδό Ιωάννη Καποδίστρια • Να ονομαστεί η οδός από τη μεγάλη στροφή πριν από το Ηρώο, που οδηγεί στην Παναγία Γελουδά, σε οδό Παναγιώτη Τσάκου• Να μετονομαστεί το τμήμα της οδού από Ελευθερίου Βενιζέλου έως Νοσοκομείο σε οδό Θεμιστοκλή Χήναρη (Ιατρού – Ιερολοχίτου) • Να μετονομαστεί η οδός Αγίου Νικολάου σε οδό Κωνσταντίνου Κουτσίκου, οι υιοί του οποίου έχουν προβεί σε πολλές ευεργεσίες στην πόλη • Να ονομαστεί οδός Αγίου Νικολάου το τμήμα της επαρχιακής οδού από τη συμβολή της με την εθνική οδό (Χρονόπουλου) έως τα όρια της πόλης της Κυπαρισσίας • Να ονομαστεί η οδός από τη συμβολή της με την οδό Δημάρχου Κωνσταντίνου Πετρόπουλου έως το σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος σε οδό Αναστάση Γυφτάκη (Οπλαρχηγού της Επανάστασης του21) • Να ονομαστεί η οδός από συμβολή Αγ. Νικολάου (οικία Μπαρτζελιώτη) έως Ι.Ν Εισοδίων της Θεοτόκου σε οδό Νικολάου Καραντζά (Στρατηγού)• Να μετονομαστεί η οδός Ιονίου σε οδό Κωνσταντίνου Δημόπουλου (πρύτανη) • Να ονομαστεί η οδός που διέρχεται το ΕΝ ΠΛΩ έως τη συμβολή της με την οδό Ναυαρίνου σε οδό Κωνσταντίου και Κούλας Ιωαννίδη».

Επίσης, στην απόφαση με αριθμό 345/2018 αναγράφεται: «Ονομασία της ανωνύμου οδού που βρίσκεται στην Κυπαρισσία και είναι κάθετη μεταξύ των οδών Μητροπολίτη Γερμανού και Πονηροπούλου σε οδό Μιχάλη Κατσαρού (ποιητή)».

Σε δε εγκύκλιο του ΥΠΕΣ το 2020 για την ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών τονίζεται: «Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δήμων της χώρας περιλαμβάνεται η ονομασία και μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών, καθώς και η αρίθμηση κτισμάτων της εδαφικής τους αρμοδιότητας. Πρόκειται για κρατικού χαρακτήρα αρμοδιότητα, απονεμημένη στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι “έχει προεχόντως μη τοπικόν χαρακτήρα, καθ’ όσον δύναται να αφορά και εις τους κατοίκους άλλων περιοχών ή και ολοκλήρου της χώρας, διότι η εν λόγω ονομασία ή μετονομασία οδών ή πλατειών συνδέεται πολλάκις προς γενικότερον ζήτημα απονομής τιμής προς πρόσωπα, κράτη, πόλεις κ.λπ., ή της διατηρήσεως της μνήμης ιστορικών συμβάντων ευρυτέρας σημασίας» (ΣτΕ Ολομέλεια 1316/ 1979)”».

Επίσης, «συνιστάται για λόγους ομοιομορφίας και κυρίως χρηστικότητας, η αρίθμηση των οδών να γίνεται με αύξουσα αριθμητική σειρά από ανατολή προς δύση και από βορρά προς νότο, με τους ζυγούς αριθμούς να βρίσκονται στη δεξιά πλευρά».

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, όπως άλλωστε αποτυπώνονται και στο φωτογραφικό φακό, είναι επιβεβλημένο να διορθωθούν και να τοποθετηθούν πινακίδες ονοματοθεσίας οδών σύμφωνα με τις προαναφερθείσες εγκεκριμένες αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας. Επίσης, να ληφθεί μέριμνα για την αρίθμηση των οδών.