Κύπρος: Προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων Airbus

Κύπρος: Προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων Airbus

Συμφωνία με την Airbus Helicopters υπέγραψε την Παρασκευή η Κύπρος προκειμένου να προβεί στην αγορά έξι ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων με δυνατότητα για άλλα έξι, καθώς επιδιώκει να αντικαταστήσει οπλισμό της Σοβιετικής εποχής, και να προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό συμβατό με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έγιναν γνωστές οικονομικές λεπτομέρειες κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τα ελικόπτερα H145M, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε ότι τα εν λόγω ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν μέρα και νύχτα, να χτυπούν στόχους με ακρίβεια με μαζική δύναμη πυρός και μπορούν να υποστηρίξουν χερσαίες επιχειρήσεις σε ρόλο συλλογής πληροφοριών.

«Με την απόκτηση των νέων επιθετικών ελικοπτέρων Airbus, θα μπορέσουμε επίσης να ενισχύσουμε το υπάρχον πλαίσιο των πολυάριθμων διεθνών και περιφερειακών συνεργασιών μας, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα με τα περιφερειακά κράτη», είπε ο Χ. Πετρίδης.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Airbus Helicopters Olivier Michalon υπέγραψε τη συμφωνία για λογαριασμό της εταιρείας του.

Ο Χ. Πετρίδης είπε ότι η παρουσία των στρατευμάτων της Τουρκίας στο βορρά δεν αφήνει περιθώρια για «εφησυχασμό» σε θέματα άμυνας.

«Η άμυνα και η εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτη», συνέχισε λίγο αργότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος προσπαθεί να πουλήσει 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 της Σοβιετικής εποχής που αγόρασε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια λόγω των απαρχαιωμένων ηλεκτρονικών τους εξοπλισμών και του υψηλού κόστους συντήρησης. Η Σερβία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των ελικοπτέρων.

Εν τω μεταξύ, οι αποσχισθείσες τουρκοκυπριακές αρχές χαρακτήρισαν την αγορά ελικοπτέρου ως «πρόκληση» που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.

Πηγή: Associated Press