Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της τριμερούς – Τι συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της τριμερούς – Τι συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Η Αθήνα δεν αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), «υπό τον θεμελιώδη όρο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία για την τριμερή σύνοδο ΕλλάδαςΙσραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν οι ομόλογοί του Ελί Κοέν και Κωνσταντίνος Κόμπος. Οι τρεις υπουργοί διέκριναν ιδιαίτερα το στοιχείο της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες τους, ενώ μίλησαν και για την ανάγκη ενίσχυσης του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Επί τούτω, μάλιστα, ο κ. Κοέν γνωστοποίησε ότι πριν από την τριμερή της Λευκωσίας επικοινώνησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο και συμφώνησαν για την ανάγκη ενεργοποίησης του συγκεκριμένου σχήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανάληψη του σχήματος 3+1 αναβάλλεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αν και σε επίπεδο τεχνοκρατικό υπάρχουν επαφές αυτής της μορφής. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν επί της αρχής ότι στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και πάλι στη Λευκωσία η τριμερής σύνοδος σε επίπεδο ηγετών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Αθήνα δεν είναι αντίθετη στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Αν. Μεσογείου, «υπό τον όρο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Συγκεκριμένα, μετά την τριμερή, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το θετικότερο κλίμα που επικρατεί πλέον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν αναμένει πως «τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα ενεργειακά σχέδια, αυτά που σταδιακά υλοποιούνται και εκείνα που συζητούνται (EuroAsia Interconnector και EastMed αντιστοίχως), σημειώνοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ενέργειας για την Ευρώπη. Επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν γρήγορα εκλογές στη Λιβύη, προκειμένου αυτή η γειτονική στην Ελλάδα χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα.

Ο κ. Κοέν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνδρομή της στην αποτελεσματική εξάρθρωση της ομάδας που σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια κατά ισραηλινών στόχων στην Αθήνα, ενώ υπογράμμισε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει σημείο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες. Επιπλέον επανέλαβε τη θέση του Ισραήλ ότι η εξομάλυνση με άλλες χώρες της περιοχής (υπονοώντας προφανώς και την Τουρκία) «δεν θα γίνει σε καμία μορφή εις βάρος των θερμών σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο». Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτή η στάση της χώρας του αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και διατήρησης καλών σχέσεων ανάμεσα σε κυρίαρχα κράτη. Ως προς τα ενεργειακά, ο κ. Κοέν αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας «ιδιαίτερα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας», αλλά και στους ισχυρότατους δεσμούς που διαμορφώνονται στην άμυνα, είτε μέσα από κοινές ασκήσεις είτε μέσω των συμβολαίων προμήθειας οπλικών συστημάτων που υπογράφονται.

Ο κ. Κόμπος από την πλευρά του ενημέρωσε τους κ. Δένδια και Κοέν για την εκστρατεία του κ. Χριστοδουλίδη με σκοπό την επανέναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού με αυξημένο ρόλο της Ε.Ε. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Ο EuroAsia Interconnector και ο EastMed παραμένουν δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές στην ενεργειακή μας ατζέντα. Είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίησή τους θα συνεπάγεται πρόσθετη πρακτική και γεωστρατηγική αξία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ε.Ε.», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόμπος.

kathimerini.gr