Λύση στα προβλήματα έλλειψης των εργατών γης δρομολογεί η κυβέρνηση

Λύση στα προβλήματα έλλειψης των εργατών γης δρομολογεί η κυβέρνηση

Οξύ το πρόβλημα στα χωράφια της υπαίθρου

Φρούτα μέσα στα κτήματα απειλεί να αφήσει, φέτος, η μεγάλη έλλειψη εργατών γης, ενώ σημαντικά κενά σε προσωπικό θα αντιμετωπίσουν τα διαλογητήρια, τα συσκευαστήρια και οι μεταποιητικές, στις οποίες φαίνεται πως δύσκολα θα καλυφθεί η 3η βάρδια.

Η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, όπου μέρα με τη μέρα οι ανάγκες για εργασίες στα οπωροφόρα δέντρα, είτε αφορούν στα αραιώματα είτε τη συγκομιδή, γίνονται όλο και πιο πιεστικές, ενώ η διαθεσιμότητα των εργατικών χεριών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη για την εποχή.

Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, «την Πέμπτη (2/6) είχαμε επικοινωνία με τους εκπροσώπους του υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ζητήσαμε να προχωρήσουν άμεσα οι νομικές διαδικασίες για να σταματήσουν οι εργάτες γης να φεύγουν στο εξωτερικό.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Μας τόνισαν ότι υπάρχει εντολή πρωθυπουργού για να λυθεί το πρόβλημα. Οι αιτήσεις και τα σχετικά έγγραφα θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας του  ηλεκτρονικά μέσω Gov.gr. Η λύση θα στηριχτεί πάνω στις θέσεις του συνεταιρισμού μας που κατατέθηκαν στη σύσκεψη και μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Οι προτάσεις του Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων αφορούν:  

1. Αρχικά, βασική προϋπόθεση είναι η κατοχή διαβατηρίου και η άμεση καταγραφή των παράτυπα διαμενόντων με την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

2. Λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα

3. Η άμεση εγγραφή στον ΟΓΑ και η καταβολή 50 ευρώ για το παράβολο

4. Έκδοση τραπεζικού λογαριασμού για να κόβονται τα εργόσημα

5. Προσωρινή άδεια παραμονής

6. Τα πρώτα 2 χρόνια ανανέωση – χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα – ανά έτος και έπειτα κάθε 3 χρόνια για να μπορεί να φύγει maximum 3 μήνες (ελεγχόμενης εξόδου από Ελλάδα – μοντέλο Ιταλίας), με ελάχιστα εργόσημα 700 ευρώ ετησίως (εισφορές – εκκαθαρίσεις ανά έτος)

7. Όλα τα παραπάνω τα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω Gov.gr, αφού θα υπάρχουν και τα στοιχεία του εργοδότη.