Νάντια Σερεμετάκη: Η Πολιτισμική Κληρονομιά των Γυναικών της Μάνης

Νάντια Σερεμετάκη: Η Πολιτισμική Κληρονομιά  των Γυναικών της Μάνης

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι εκδηλώσεις για τις μάχες Βέργας-Δυρού-Πολυάραβου με ομιλία της διεθνώς αναγνωρισμένης συγγραφέως, ερευνήτριας και ακαδημαϊκής καθηγήτριας Ανθρωπολογίας, Νάντιας Σερεμετάκη.

Θέμα της ομιλίας που διοργάνωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μάνης ήταν «Η Πολιτισμική Κληρονομιά των Γυναικών της Μάνης» και συντόνισε ο Γιάννης Καρακατσιάνης, φιλόλογος του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας και δρ Νεότερης Ιστορίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ το δημοσιογραφικό συντονισμό ανέλαβε ο Μανιάτης Χρίστος Κοτσωνής.

Η κυρία Σερεματάκη ξεκίνησε δηλώνοντας συγκινημένη που βρέθηκε ξανά στα πάτρια εδάφη, ενώ μίλησε για τη Μανιάτισσα και το ρόλο της στην Ιστορία, Βασίστηκε δε σε στοιχεία έρευνας που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν, αρχικά στη μέσα Μάνη και στη συνέχεια στη Μεσσηνία. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην Ιστορία όπως γράφεται στην πορεία της καθημερινής ζωής, όχι δηλαδή την Ιστορία όπως δίδεται στα επίσημα αρχεία. Ως παράδειγμα ανέφερε τη μάχη του Δυρού, που ήταν μια γυναικεία νίκη, νίκη των Μανιατισσών ενάντια στον ίδιο εχθρό.
Π.Μπ.