Ο αγώνας για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας δικαιώθηκε

Ο αγώνας για το ΠΟΠ  Ελιά Καλαμάτας δικαιώθηκε

Να εφαρμόσει άμεσα η Κυβέρνηση την απόφαση του ΣτΕ

Δικαίωση για τους Μεσσήνιους ελαιοκαλλιεργητές, τη Μεσσηνία και όσους Μεσσήνιους αγωνιστήκαμε ενάντια στις μεθοδεύσεις των μεγαλοεισαγωγέων ελιών από τρίτες χώρες και της καταστροφικής ρύθμισης Αποστόλου για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Το 4ο τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμό 1149/2022 απόφασή του δικαίωσε την αίτηση του προσφεύγοντος «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», την οποία στήριξε η Ένωση Μεσσηνίας, η πλειοψηφία των τυποποιητών και εξαγωγέων Μεσσηνίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια του Ν. Μεσσηνίας.

Από την πρώτη στιγμή που ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, το Φεβρουάριο του 2018, ουσιαστικά με την απόφασή του κατήργησε στην πράξη το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αντιδράσαμε και αντέδρασα έντονα μαζί.

Θυμίζω τις δύο έντονες καταγγελίες -παρεμβάσεις μου στις 16/1/2018 και στις 15/2/2018, όταν κατήγγειλα ότι «η ρύθμιση Αποστόλου εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι των παραγωγών ελιάς» και επιπλέον τόνισα: «…Η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, διότι:

α) καταργεί επί της ουσίας το ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

β) θίγει τη φιλοσοφία περί προστασίας των πιστοποιημένων προϊόντων, παραπλανά τους καταναλωτές και αντιτίθεται στην αξιοποίηση της φήμης του προϊόντος.

γ) είναι αντίθετη με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [άρθρο 2 καν. (ΕΚ) 637/2009, άρθρο 13 καν. (ΕΚ 510/2006), άρθρο 42 καν. (ΕΚ) 1151/12]

δ) κυρίως δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καλλιεργητή και τυποποιητή ελιάς Καλαμών σε ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες να χρησιμοποιεί τη φημισμένη ελληνική ονομασία «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και να χάνεται έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά και από ολόκληρη τη χώρα.

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση η οποία καταστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα ΠΟΠ και το σημαντικότερο για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, οφείλουν όλοι οι φορείς και, πρώτα απ’ όλα, των αγροτών και η Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να ενεργοποιηθούν επιτέλους και να απαιτήσουν την ανάκληση της καταστροφικής αυτής απόφασης….».

Στη συνέχεια, όπως είναι γνωστό, το Δεκέμβρη του 2020, με πρωτοβουλία μας, ως «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», προκαλέσαμε συζήτηση στο ΠεΣυΠ για το θέμα του ΠΟΠ, το οποίο δέχτηκε την πρότασή μας και αποφάσισε «να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)».

Σήμερα, μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ οφείλουν όλοι οι φορείς, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι βουλευτές της Μεσσηνίας να απαιτήσουν:

1. Την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθότι οι πιέσεις από την ΠΕΜΕΤΕ θα είναι μεγάλες

2. Στη συνέχεια να ξεκινήσει ο αγώνας για την επέκτασή του σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία).

Του Θανάση Πετράκου

Περιφερειακού συμβούλου Μεσσηνίας, πρώην βουλευτή