Ανακοινώσεις για όσα διαδραματίστηκαν χθες έξω από τα δικαστήρια

Ανακοινώσεις για όσα διαδραματίστηκαν χθες έξω από τα δικαστήρια

«Το έγκλημα της Πύλου δε θα συγκαλυφθεί»

Για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες έξω από τα δικαστήρια, την ώρα της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αλλά και για τη δικαστική απόφαση, εκδόθηκαν χθες ανακοινώσεις.

Ειδικότερα:

ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ
«Χαιρετίζουμε τη μαζική κινητοποίηση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Μεσσηνίας έξω από τα Δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου διεξαγόταν η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, με εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Η αθώωση σήμερα (σ.σ. χθες), από το αρμόδιο δικαστήριο, των 9 μεταναστών που κατηγορούνταν ως διακινητές, επιβεβαιώνει ότι οι πραγματικοί ένοχοι είναι η πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων.

Η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση των σωματείων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών και οι προσαγωγές στελεχών του ΚΚΕ, αποδεικνύουν ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το λαό να διεκδικεί την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και των πραγματικών ενόχων κι αυτού του εγκλήματος.

Ο στόχος τους είναι η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του κράτους, της FRONTEX και της ίδιας της Ε.Ε. για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του. Δεν τους πέρασε!

Το έγκλημα στην Πύλο δε θα ξεχαστεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δίκαιο αίσθημα της οργής του λαού που διαδήλωσε μαζικά τις μέρες του πολύνεκρου ναυαγίου, αλλά και σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας.

Η καταστολή δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των κρατικών αρχών και της Frontex για τις συνθήκες του ναυαγίου, ούτε να αθωώσει την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία οφείλει να απαντήσει τι έγινε το μοιραίο βράδυ, γιατί δε σώθηκαν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι που κινδύνευαν, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, να αποκαλύπτει την άδικη και βάρβαρη πολιτική της Ε.Ε., που στηρίζουν όλα τα κόμματα και οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα, στα ναυάγια της Μεσογείου με 28.000 χιλιάδες νεκρούς από το 2014 μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και καταγγέλλει το νέο Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που σηματοδοτεί ένταση της πολιτικής καταστολής, εγκλωβισμού και εργαλειοποίησης σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων.

Με ψήφο στο ΚΚΕ την 9η Ιούνη στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της Ε.Ε. των πολέμων, της φτώχειας, του ξεριζωμού!».

Θανάσης Πετράκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
«Η κυβέρνηση των ενόχων για το έγκλημα της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι, έδειξε πάλι το αληθινό πρόσωπο του αυταρχισμού. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επίθεση που με εντολή της έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην Καλαμάτα, και τις συλλήψεις του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Κουτουμάνου, και των άλλων αλληλέγγυων πολιτών.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από τη συγκέντρωση. Το έγκλημα της Πύλου δε θα συγκαλυφθεί».

Υποψήφιοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους συλλόγους στην Καλαμάτα
«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση με γκλοπ από δυνάμεις των ΜΑΤ που δέχτηκαν μέλη σωματείων, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων της Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στα δικαστήρια Καλαμάτας, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των 9 συλληφθέντων για την τραγωδία του πολύνεκρου ναυαγίου με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, που σημειώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Από την επίθεση τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Γιώργος Καραγιάννης, ενώ συνελήφθησαν ο Στέλιος Παπαβραμίδης, φοιτητής εκλεγμένος με την Πανσπουδαστική στο σύλλογο ΤΙΑΔΠΑ (Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών), ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας και ο Νίκος Κουτουμάνος, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εντελώς αναίτια επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους έξω από τα δικαστήρια και όταν αυτοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους, τότε εντελώς απρόκλητα τους χτύπησαν τα ΜΑΤ».

Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας
«Η Καλαμάτα ζει μέρες χούντας. Η πρόσβαση στα δικαστήρια Καλαμάτας, λόγω της δίκης των 9 επιζώντων προσφύγων του ναυαγίου της Πύλου, απαγορεύεται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κλούβες και ματ έχουν αποκλείσει το χώρο, η συγκέντρωση έχει ήδη χτυπηθεί και υπάρχουν 3 συλληφθέντες και ένας τραυματίας.

Απαιτούμε:

-την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο της συγκέντρωσης

την άμεση απελευθέρωση των 3 συλληφθέντων

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει άλλο ένα κρατικό έγκλημα θα πέσει στο κενό.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει».

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας
«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση στη συγκέντρωσή μας. Ο κατήφορος της καταστολής της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει πάτο. Χτυπάνε τους εργαζομένους για να συγκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος των ναυαγίων που είναι η πολιτική του κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΝΑΤΟ. Απαιτούμε άμεσα να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων  ΙΚΑ ΕΦΚΑ
Νίκος Κουτουμάνος, περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Στέλιος Παπαβραμίδης, συνδικαλιστής φοιτητής».