Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της Χρυσής Ακτής στη Γιάλοβα

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός  της Χρυσής Ακτής στη Γιάλοβα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρή Μεσσηνία»

Ο πρώτος κύκλος δράσεων του προγράμματος «Καθαρή Μεσσηνία», μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino, σε συνεργασία με το πανελλαδικό εθελοντικό κίνημα Save Your Hood, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου, λοιπόν, 97 εθελοντές και εθελόντριες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, συμμετείχαν στην εθελοντική δράση καθαρισμού της Χρυσής Ακτής στη Γιάλοβα. Κάλυψαν μια συνολική έκταση 101 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, και συγκέντρωσαν – απομάκρυναν 5.800 λίτρα απορριμμάτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας και σεβασμού μιας από τις πιο πολυσύχναστες και ομορφότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, εθελοντές διέσωσαν ένα χουχουριστή (είδος νυκτόβιου αρπακτικού), ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Στη δράση καθαρισμού συμμετείχαν συνεργάτες της Costa Navarino και του Δήμου Πύλου- Νέστορος, μέλη διαφόρων ομάδων του πανελλαδικού εθελοντικού κινήματος Save Your Hood, εθελοντές και εθελόντριες της οργάνωσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων ΚΑΝΕ και της εθελοντικής δομής Co-Lab Συν-εργαστήρι Καλαμάτας, καθώς επίσης νεαρές αθλήτριες και αθλητές του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Πύλου «Νέστωρ».

Επίσης, το Navarino Outdoors στην Costa Navarino προσέφερε ηλεκτρικά ποδήλατα και τρέιλερ, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης και τη συγκέντρωση των απορριμμάτων με το λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους τρόπους μείωσης παραγωγής αποβλήτων και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και διαλογή στην πηγή.

Επιπλέον, η ομάδα του Save Your Hood πραγματοποίησε στοχευμένες αυτοψίες σε περιοχές εντός του δικτύου Natura 2000, με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστούν οι μελλοντικές δράσεις του προγράμματος «Καθαρή Μεσσηνία», οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.