Πυρά Τατούλη εναντίον Νίκα, κυβέρνησης και ΦΟΔΣΑ

Πυρά Τατούλη εναντίον  Νίκα, κυβέρνησης και ΦΟΔΣΑ

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, μετά την τελευταία ανταλλαγή φραστικών… πυρών περιφερειάρχη Παν. Νίκα και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Πέτρου Τατούλη, χθες ο δεύτερος πέρασε στην αντεπίθεση, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά ο κ. Τατούλης, σύμφωνα με ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα arcadia portal, τόνισε ότι αυτό το διάστημα το δημόσιο χρέος είναι το μεγαλύτερο που είχε ποτέ η χώρα, ήτοι 394,45 δισ. ευρώ. «Οι πολίτες βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, των τροφίμων, της ενέργειας, αλλά και της αισχροκέρδειας που κυριαρχεί» σχολίασε. Επίσης, ότι οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν σε 9 δισ. ευρώ το 2019 και τώρα σε 31 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι επιδοτήσεις που δίνουν στους πολίτες δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος.

Για το αναπτυξιακό συνέδριο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στην Καλαμάτα, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί κανένας περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και για το δείπνο των 12.500 ευρώ που θα σπαταληθούν, όπως είπε, ενώ έθεσε και το ερώτημα πώς θα πραγματοποιηθεί χωρίς να ακουστούν διαφορετικές απόψεις. «Τέτοιες πράξεις είναι που δημιουργούν το κενό μεταξύ της εμπιστοσύνης του πολίτη και του κράτους», παρατήρησε και ζήτησε οι διοργανωτές να πάρουν θέση για αυτό το θέμα.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Ο κ. Τατούλης πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια έχουν συγκεκριμένο υπεύθυνο, ενώ η επιλογή του σημερινού περιφερειάρχη έγινε με τρόπο πολιτικά ανέντιμο. «Κατόπιν υποδείξεων και προσωπικών σχέσεων του κυρίου πρωθυπουργού. Τον πήρε από το χέρι», όπως είπε χαρακτηριστικά, «και τον έκανε περιφερειάρχη μέσα από τα λασπόνερα της Κορίνθου».

Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η επαφή της δικής του παράταξης με όλα τα κόμματα είναι πρωτοφανής για τον τόπο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά και στα χρήματα που χρησιμοποιεί η τωρινή Περιφέρεια. Ο κ. Τατούλης είπε ότι αυτά προήλθαν από τη δική τους εξασφάλιση εν μέσω μνημονίων και ότι τα άφησαν ως παρακαταθήκη.

Έπειτα μίλησε για την πορεία των έργων που συνεχώς ο κ. Νίκας φέρνει στο προσκήνιο, όπως η παράκαμψη Λαγκαδίων. “Τα συνεχή ταξίδια του περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών σε διαφορετικά υπουργεία έχουν μηδενικό αποτέλεσμα” σχολίασε.

Η ικανότητα να υπηρετείς έναν καινούριο θεσμό, δε συνδέεται με την προϊστορία σου, είπε, αφήνοντας αιχμή για τη δημαρχιακή θητεία του περιφερειάρχη.

Το θέμα των απευθείας αναθέσεων, κάτι που είχε συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπεσε και πάλι στο τραπέζι, αυτή τη φορά και με στοιχεία, επισήμανε.

Συνεχίζοντας ο κ. Τατούλης μίλησε για την επίθεση που δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια, ενώ τόνισε ο γιος του περιφερειάρχη έκανε εταιρεία πριν από λίγους μήνες με εργολάβο που έπαιρνε απευθείας αναθέσεις, και όταν ήταν δήμαρχος ο κ. Νίκας και τώρα.

Στην απάντηση του κ. Νίκα ότι δεν αναλαμβάνουν δημόσια έργα, ο κ. Τατούλης απάντησε ότι αρκεί να μελετήσει κάποιος το καταστατικό της εταιρείας και θα δει.

Τέλος, αναφέρθηκε στα σκουπίδια κατηγορώντας τον ΦΟΣΔΑ ότι δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του και δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την ανακύκλωση, ενώ ούτε η Περιφέρεια μπορεί να στηρίξει τα έργα που αφορούν στα σκουπίδια.

Επιπλέον, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ήταν μια οικτρή αποτυχία για την Περιφέρεια, όπως είπε. Μια χαμένη ευκαιρία για την Πελοπόννησο, όπως τη χαρακτήρισε.

Σε ό,τι αφορά τις φήμες που θέλουν τον κ. Νίκα να μη βάζει πάλι υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης απάντησε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι «θα παίξει πάλι τα ρέστα της με το ίδιο πρόσωπο». «Ο κ. Νίκας φωτογραφίζεται μαζί τους, οπότε πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ο πρόεδρος;», αναρωτήθηκε.

Τέλος, έκανε αναφορά και πάλι στην πλήρη αποδόμηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Όλες οι αρμοδιότητες βρίσκονται πλέον στα χέρια της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ δεν αφήνουν να φέρουν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια», υπογράμμισε για τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που πιστεύει ότι θα επεκταθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.