Πύργος-Τσακώνα: Ώριμο κοινωνικό αίτημα Μεσσηνίας και Ηλείας ο αυτοκινητόδρομος

Πύργος-Τσακώνα: Ώριμο κοινωνικό αίτημα Μεσσηνίας  και Ηλείας ο αυτοκινητόδρομος

Δυναμική διεκδίκηση συλλόγων, ψήφισμα και συνάντηση επιτροπής με Μητσοτάκη

Ώριμο κοινωνικό αίτημα της Μεσσηνίας και της Ηλείας αποτελεί η υλοποίηση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», όπως διατυπώθηκε και διαπιστώθηκε στο πρώτο ανοιχτό συμβούλιο των 12 επιχειρηματικών συλλόγων που συγκροτούν το κοινό μέτωπο διεκδίκησης, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία και άλλων εκπροσώπων συλλογικών φορέων το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.

Οι τοποθετήσεις των προέδρων και εκπροσώπων των συλλόγων συνέκλιναν στην αναγκαιότητα, χωρίς καθυστερήσεις, κατασκευής του αυτοκινητόδρομου και στην πίεση προς την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων προώθησης των διαδικασιών ικανοποίησης και υλοποίησης του κοινωνικού αιτήματος για το δρόμο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Μάλιστα, συνέταξαν ψήφισμα το οποίο συνυπέγραψαν και άλλοι σύλλογοι των δύο νομών, ενώ συγκροτείται επιτροπή και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στην Καλαμάτα για το νέο ΕΣΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετέσχε και τοποθετήθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, ενώ παρούσα ήταν η δημοτική σύμβουλος Τριφυλίας της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Σταματία Αλεξοπούλου.

Τοποθετήσεις

Στο ξεκίνημα της συνάντησης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής, αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε: «Η αναγκαιότητα της ζωής μας, μας έχει φέρει όλους εδώ, ώστε εντέλει να μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα κατασκευής το αυτονόητο, κατά εμάς, που είναι ο δρόμος από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό κι από το Καλό Νερό μέχρι την Τσακώνα». Επίσης, αναφέρθηκε στην πορεία του τελευταίου μήνα με συνεχείς συναντήσεις με επιχειρηματικούς συλλόγους Ηλείας και Μεσσηνίας, για να τονίσει: «Με μια φωνή να εκφράσουμε τη θέληση που υπάρχει στο σύνολο της κοινωνίας και στους δύο νομούς για την κατασκευή του δρόμου».

Επισήμανε, δε, πως αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση για να δουν πώς θα κινηθούν στο εξής και τι μπορούν να κάνουν, προκειμένου να κινητοποιήσουν τα κέντρα των αποφάσεων και να μπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, συνεχάρη τον κ. Τερζή για την πρωτοβουλία, δηλώνοντας πως «είμαστε αλληλέγγυοι» και τονίζοντας πως ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας από το 2014 φωνάζουν για το δρόμο, που κατάντησε να είναι το γεφύρι της Άρτας, συμπληρώνοντας: «Με τη διαπραγμάτευση του κ. Βιτάλη διαχωρίστηκε ο δρόμος κι εκεί πέθανε». Ο ίδιος τόνισε πως δε χρειάζεται να αναλύσει την αναγκαιότητα του δρόμου, «είναι αναπτυξιακός, για τον αγροτικό τομέα, για τον τουριστικό τομέα, για την ασφάλεια…» και «για να πετύχουμε κάτι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια… […] Πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί και να είμαστε όλοι μια γροθιά…».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ε.Σ. Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, ανέφερε ότι ο υφιστάμενος δρόμος έχει δημιουργήσει ατελείωτα προβλήματα και «γνωρίζετε όλοι ότι τα ατυχήματα και αρκετά δυστυχήματα είναι σε μηνιαία, για να μην πω μεγαλύτερη, συχνότητα. Ένας δρόμος φέρνει μόνο ανάπτυξη, φέρνει μόνο ασφάλεια», συμπληρώνοντας πως η περιοχή από Πύργο μέχρι Κυπαρισσία, Τσακώνα και Καλαμάτα θα έχει ανάπτυξη αμφίδρομα, και προς τους δρόμους των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

«Είμαστε το τελευταίο κομμάτι της Ελλάδας που έχει μείνει χωρίς δρόμο», τόνισε, κάνοντας λόγο για αξιέπαινη προσπάθεια να δώσουν τη σκυτάλη στον πολιτικό κόσμο του κάθε νομού.

Ο πρόεδρος του Ε.Σ. Ζαχάρως, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, σημείωσε ότι «δε νοείται ανάπτυξη και τουρισμός χωρίς να υπάρχει αυτοκινητόδρομος», ενώ τόνισε πως «πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα και να προχωρήσουμε μέχρι τέλους αυτό που ξεκινήσαμε».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) είναι πάρα πολύ δυνατό, αν όχι συγκλονιστικό, διότι ενώνονται δύο Περιφέρειες, ενώνονται δύο νομοί, οι παραγωγικές – επιχειρηματικές δυνάμεις των δύο αυτών νομών», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, και συνεχάρη τον Ε.Σ. Κυπαρισσίας, τον Σπύρο Χηνόπουλο που «σήκωσε» το θέμα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Νίκα και, βεβαίως, τον πρόεδρο κ. Τερζή, «χωρίς τον οποίο δε θα είχαμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει».

Ο πρόεδρος του Ε.Σ. Φιλιατρών, Λεωνίδας Ράλλης, τόνισε πως «χαιρετίζουμε την προσπάθεια, είμαστε μαζί, θεωρούμε ότι αυτό το έργο είναι μια κινητήριος δύναμη για την Τριφυλία και είναι ένα έργο πνοής…».

Ο πρόεδρος του Ε.Σ. Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, αφού συνεχάρη τον κ. Τερζή, σημείωσε: «Νιώθω ευτυχής που πρώτη φορά βρίσκομαι σε μια συνεδρίαση που εκφράζεται η επιχειρηματικότητα από δύο νομούς, ενωμένη, κι αυτό είναι καλό. Ίσως θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στους πολιτικούς ότι οι επιχειρηματίες, η επιχειρηματικότητα, σε όλους τους τομείς, από τον αγροτικό τομέα, από τη μεταποίηση, από το εμπόριο, ζητάνε κάτι και μιλάνε. Και δεν είναι τυχαίο. Θα πρέπει η κυβέρνηση, οι δύο Περιφέρειες, η πολιτική ηγεσία να ακούει την επιχειρηματικότητα, όταν μιλάμε για ανάπτυξη κι όταν θέλουμε ανάπτυξη…».

Ο πρόεδρος του Ε.Σ. Καλαμάτας, Γεώργιος Εγγλέζος, εμφανώς «σκωπτικά», σημείωσε πως «όταν με πήρατε τηλέφωνο, κε πρόεδρε, για να συμμετάσχω, στην αρχή συγχύστηκα. Νόμισα ότι με καλέσατε στα εγκαίνια του δρόμου, εν έτει 2022, και λέω: “Κιόλας; Μπράβο! Συγχαρητήρια!”. Δυστυχώς, εν έτει 2022 παλεύουμε για τα αυτονόητα. Όταν παλεύουμε για τα λιμάνια μας, για τα αεροδρόμια, οι δρόμοι δεν μπορεί να λείπουν…». Επίσης, έκανε λόγο για δρόμο – καρμανιόλα.

«Έχουμε τον τουρισμό, θεωρούμε ότι η Πελοπόννησος είναι ένας φοβερός προορισμός, αλλά χωρίς δρόμους δεν μπορούμε να τον διαβούμε…» παρατήρησε ακόμη, συμπληρώνοντας πως είναι πάγια αιτήματα αυτά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, είπε ότι χωρίς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορούμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος έχει μεγάλη σημασία για όλη την περιοχή, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, με έμφαση: «Δεν πρέπει να έχουμε “αλλά” και δικαιολογίες σε ό,τι μας λένε…».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, τόνισε ότι τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας και Ηλείας είναι το ίδιο και πως ο δρόμος αφορά σε όλη την περιοχή και όλους, «είναι διαρκές αίτημα και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δε γίνεται μόνο με τα λόγια να αναπτυχθούν οι περιοχές. Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Γιώργος Καραμπάτος, τόνισε πως «το κάλεσμα που κάνατε έχει διπλή σημασία. Ότι συντονίζετε και μαζεύετε και κάνετε κατανοητό ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά όλους. Άρα, υπάρχει μια πολύ καλή δυνατότητα για συνέχεια του αγώνα και επιπλέον λέτε με ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει ελπίδα! Εάν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια…».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Βασίλης Αθανασόπουλος, τόνισε τη δυναμική της πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή και την αναγκαιότητα του δρόμου για τη μεταφορά των προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, χαιρέτισε την εκδήλωση, κάνοντας λόγο για ζωτικής σημασίας θέμα και έργο ανάπτυξης και δηλώνοντας πως η Ομοσπονδία είναι στο πλευρό τους.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, συνεχάρη τους εκπροσώπους των συλλόγων για τις τοποθετήσεις και τα επιχειρήματά τους, τόνισε πως ο δρόμος Τσακώνα – Καλό Νερό είναι ένα από τα τρία μεγάλα και εμβληματικά έργα της Μεσσηνίας, «και οφείλουμε σε αυτήν εδώ την περιοχή να δημιουργήσουμε τις υποδομές, ώστε οι κάτοικοι να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και όχι σε μια γωνιά της Μεσσηνίας παραγκωνισμένη, παραμελημένη, χωρίς υποδομές…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
«Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα: Είναι ζήτημα ζωής»

Ψήφισμα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» συνέταξαν και εξέδωσαν οι συμμετέχοντες σύλλογοι στην ανοιχτή διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κυπαρισσία, ενώ συνυπογράφουν και άλλοι σύλλογοι Μεσσηνίας και Ηλείας.

Στο ψήφισμα αναγράφεται: «Οι συμμετέχοντες στη διευρυμένη συνεδρίαση των προεδρείων των Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας, που συγκροτούν το κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, ήτοι την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου “Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”, η οποία διεξήχθη την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, αφού συζήτησαν διεξοδικά για το μείζονος σημασίας θέμα του κοινού μετώπου, μεταφέροντας την αγωνία, την απογοήτευση, αλλά και την ισχυρή άποψη των μελών των Συλλόγων που αντιπροσωπεύουν, και της κοινωνίας που θεσμικά σε επαγγελματικό / επιχειρηματικό / βιοτεχνικό / αγροτικό τομέα εκπροσωπούν:

Εκφράζουν την απαίτηση υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου “Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”. Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να κινδυνεύουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε ένα δρόμο – “καρμανιόλα”, όπως είναι μέχρι σήμερα ο δρόμος “Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”. Κάποτε, πριν από πολλές δεκαετίες, μπορεί να έμοιαζε σαν διάδρομος προσγείωσης αεροπλάνου, γιατί για την εποχή του, τότε, ήταν πράγματι πρωτοποριακός και ασφαλέστερος σε σχέση με κακοτράχαλους δρόμους που προϋπήρχαν για τις μετακινήσεις και μεταφορές ανθρώπων και αγαθών. Σήμερα, όμως, είναι “καρμανιόλα”, που έχει στοιχίσει και στοιχίζει εκατοντάδες αθώες ανθρώπινες ψυχές που χάνονται στην άσφαλτο. Σήμερα ο δρόμος – “καρμανιόλα” θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Πρέπει να μπει τέλος στον άδικο φόρο αίματος που πληρώνουν αθώοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι μετακινούνται στο δρόμο αυτό για τις δουλειές τους, τις υποχρεώσεις τους, την εκδρομή τους, ή και τη βόλτα τους. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδράνεια και μοιρολατρία. Παράλληλα, ο σημερινός δρόμος υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Από το δρόμο αυτό εξυπηρετείται οδικώς το εμπόριο της Πελοποννήσου, η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων των περιοχών μας, καθώς και οι εξαγωγές από το Λιμάνι των Πατρών και της Ηγουμενίτσας, ενώ σε αυτόν διέρχονται χιλιάδες επισκεπτών της Πελοποννήσου κάθε χρόνο εξυπηρετώντας και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις.

Μέσω αυτού συνδέονται τα λιμάνια της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, της Κυλλήνης και του Κατάκολου, όπως και τα αεροδρόμια της Καλαμάτας, αλλά και του Αράξου. Ο δρόμος “Πύργος – Τσακώνα – Καλό Νερό” εξυπηρετεί τις ανάγκες συνολικά της Πελοποννήσου, καθώς και των Ιονίων Νήσων. Είναι τμήμα του Δυτικού Άξονα, το νότιο τμήμα της λεγόμενης Αδριατικής Οδού, που ξεκινά από την Τεργέστη και δια μέσω της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας καταλήγει στην Ελλάδα.

Ο οδικός άξονας σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και προωθήθηκε ώστε να ενώνει την πρωτεύουσα της Ελλάδος με Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο, Καλό Νερό, Τσακώνα, με κατάληξη στην Καλαμάτα, δια μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου που ήδη έχει κατασκευαστεί, ώστε η Πελοπόννησος να καλύπτεται οδικώς από δύο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες μεταφορών Ελλήνων, καθώς και ξένων επισκεπτών, όπως και αγαθών από και προς κάθε γωνιά του πλανήτη και, κυρίως, της Ευρώπης.

Για όλους αυτούς τους λόγους: Διεκδικούμε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση. Διεκδικούμε την ασφάλεια στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών. Απαιτούμε την υλοποίηση κατασκευής του οδικού άξονα “Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”. Ζητάμε την ενεργό και έμπρακτη στήριξη όλων των κομμάτων, όλων των βουλευτών και πολιτικών στελεχών, όλων των Αυτοδιοικητικών Αρχών, καθώς και των Φορέων και Συλλόγων, όπως και των κατοίκων, Μεσσηνίας και Ηλείας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση σε ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να προωθηθούν διαδικασίες, να ξεπεραστούν προβλήματα, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει το συντομότερο η υλοποίηση κατασκευής του οδικού άξονα “Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”. Αναμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Είναι ζήτημα Ζωής!

Το παρόν ψήφισμα θα αποσταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στα γραφεία των προέδρων/γραμματέων κομμάτων Βουλής των Ελλήνων, στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στους υφυπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, στους γενικούς γραμματείς υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους βουλευτές Μεσσηνίας και Ηλείας, στους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους προέδρους Περιφερειακών Συμβουλίων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους επικεφαλής παρατάξεων των περιφερειακών συμβουλίων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους δημάρχους των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας, στους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας και μέσω αυτών σε όλους τους επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας, καθώς και να κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ.

Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφουν οι κάτωθι: Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων, Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως, Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης, Εμπορικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Μελιγαλά, Εμπορικός Σύλλογος Ολυμπίας, Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογος Ιδιοκτητών Αγοραίων Ταξί Νομού Ηλείας, Σύλλογος Εστίασης Πύργου, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Ένωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών Μεσσηνίας, Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Επιμελητήριο Ηλείας».