Στην Καλαμάτα ψάχνουμε κρουαζιερόπλοια με το… κιάλι

Στην Καλαμάτα ψάχνουμε κρουαζιερόπλοια με το… κιάλι

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν, τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στο Κατάκολο

Στα κορυφαία πέντε λιμάνια της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών, κατατάσσεται την τελευταία τριετία το Κατάκολο, το οποίο ξεπερνά μάλιστα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Σαντορίνη, τα Χανιά, καθώς και νησιά των Κυκλάδων.

Τελείως διαφορετική, αποκαρδιωτική θα λέγαμε, είναι η εικόνα για το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο ανάμεσα από 43 προορισμούς έρχεται στην 6η θέση από το τέλος! Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία προκρατήσεων των κρουαζιερόπλοιων για το λιμάνι της Καλαμάτας, έχουν προκρατηθεί εννέα (9) αφίξεις. Την προηγούμενη χρονιά το τελικό νούμερο έφθασε στις δέκα (10), το 2020 ήταν μηδενικές και το 2019 έντεκα (11) .

Σημειώνεται πως για τη φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται γενικότερα να ξεπεραστούν κατά πολύ ακόμα και τα νούμερα του 2019, οπότε ο αριθμός αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας έφτασε τους 413.716, ενώ την ίδια χρονιά αφίχθηκαν 199 κρουαζιερόπλοια.

Όσον αφορά στο 2022 (που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής περιόδου), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Λιμένων Ελλάδας, όπως έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, δηλαδή έως και το Μάιο, οι προκρατήσεις των κρουαζιερόπλοιων στο Κατάκολο είναι 197, με τον αριθμό φυσικά να αναμένεται να αυξηθεί.

Ωστόσο, μεγάλη μείωση καταγράφηκε το 2020 και αρκετά μικρότερη το 2021, χρονικά διαστήματα δηλαδή που ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, που έφεραν, όπως είναι φυσικό, την πτώση της τουριστικής κίνησης σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 2020 στο λιμάνι του Κατακόλου έφτασαν 7.589 επιβάτες και μόλις 10 κρουαζιερόπλοια, ενώ το 2021 αφίχθηκαν 123.509 τουρίστες και 126 κρουαζιερόπλοια.

Α.Π.