Θέματα ημερήσιας διάταξης: Νομοσχέδιο – σκούπα παίρνει δικαιώματα από τις μειοψηφίες

Θέματα ημερήσιας διάταξης: Νομοσχέδιο – σκούπα  παίρνει δικαιώματα από τις μειοψηφίες

Μεταξύ των άρθρων προβλέπεται: Παράταση για διορθώσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ελαστικοποίηση του ισχύοντος πλαισίου για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων/συνασπισμών κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών. Κατάργηση της δυνατότητας των επικεφαλής αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να εισηγούνται προς συζήτηση θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα εκτός της ημερήσιας διάταξης.

Ειδικότερα, για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως ρύθμιση – φίμωση των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων. Με το άρθρο 42 καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να εισηγούνται προς συζήτηση (και προς λήψη απόφασης) θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα εκτός της ημερήσιας διάταξης. Το σχετικό δικαίωμα διατηρείται μόνο στο δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να προσπεράσουν τον έλεγχο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών για ένα σύνολο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, διαμόρφωση ποδηλατόδρομων, αλλαγές στη διατομή οδοστρώματος κ.ά.).

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι σχετικές αποφάσεις των ΟΤΑ που έχουν ληφθεί «με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμόδιων Τεχνικών Υπηρεσιών τους» -δηλαδή και από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία- θα πρέπει να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης.

Αν παρέλθει άπρακτη η δίμηνη προθεσμία, «η χορήγηση της εγκρίσεως τεκμαίρεται», δηλαδή ο ελεγκτικός ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης… πάει περίπατο!