Τοποθέτηση πινακίδων ονοματοθεσίας οδών στην Κυπαρισσία με παραποιημένα ιστορικά στοιχεία

Τοποθέτηση πινακίδων ονοματοθεσίας οδών στην Κυπαρισσία με παραποιημένα ιστορικά στοιχεία

«Τοποθέτηση πινακίδων ονοματοθεσίας οδών στην Κυπαρισσία με παραποιημένα ιστορικά στοιχεία» είναι ο θεματικός τίτλος δημόσιας παρέμβασης του δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας, Γιάννη Μερκούρη, συνοδεία αποδεικτικού φωτογραφικού υλικού.

Αφού σημειώνει πως η τοποθέτηση πινακίδων ονοματοθεσίας οδών είναι θετική εξέλιξη, διότι συμβάλλουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας και εξυπηρετούν τους επισκέπτες, αναφέρεται στην υποχρέωση του Δήμου να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας έτους 2018. Επίσης, καταθέτει σημαντικές παρατηρήσεις, όπως ότι δεν έγινε αριθμοδοσία, ενώ τονίζει ένα λάθος (σ.σ. από τα πολλά σοβαρά λάθη) στις πινακίδες επί της οδού Αμβροσίου Φραντζή, το οποίο παραποιεί την ιστορική αλήθεια.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Μερκούρη έχει ως εξής: «Τοποθετήθηκαν στην πόλη της Κυπαρισσίας, πρόσφατα, πινακίδες ονοματοθεσίας οδών. Εξέλιξη πολύ θετική, διότι οι πινακίδες συμβάλλουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και στις συναλλαγές τους, εξυπηρετούν τα μέγιστα και  τους επισκέπτες της πόλης.

Θεωρώ, όμως, απαραίτητο να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, σημαντικές, κατά την άποψή μου. Μέσα από αυτήν την προμήθεια ο Δήμος είχε υποχρέωση να υλοποιήσει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για ονοματοδοσία οδών απόδοσης τιμής σε πρόσωπα ή διατήρησης της μνήμης ιστορικών γεγονότων ευρύτερης σημασίας (σχετικές οι 18 και 345/2018 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου).

Δεν αξιοποιήθηκε η δυνατότητα που παρείχαν οι πινακίδες για την αριθμοδοσία των οδών στις οποίες τοποθετήθηκαν. Η αριθμοδοσία είναι απαραίτητη, διότι αυτή διευκολύνει εξίσου σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών.

Στις πινακίδες επί της Αμβροσίου Φραντζή έχει γίνει σοβαρό λάθος (δε γνωρίζω αν και αλλού), το οποίο παραποιεί την ιστορική αλήθεια. Ο Αμβρόσιος Φραντζής, “o Ιστορικός, ο Κληρικός, ο Πολεμιστής, ο Διπλωμάτης…”, είναι ιστορικό πρόσωπο πολύ σημαντικό για την Κυπαρισσία και την Ιερά  Μητρόπολη Χριστιανουπόλεως. Αναγράφεται ως οδός Δ. Φραντζή με ελληνικούς χαρακτήρες, A. Frantzi με λατινικούς. Πρέπει να γίνει άμεσα η διόρθωση και, μάλιστα, να μην περιοριστεί η αναγραφή του ονόματος “Αμβροσίου” μόνο στο “Α”, διότι από Α αρχίζουν πολλά ονόματα».