10ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας: Η απονομή Βραβείων και Επαίνων

10ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας: Η απονομή Βραβείων και Επαίνων

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ο 10ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Ιουλίου, ενώ οι 30 συμμετέχοντες που ήρθαν από όλη την Ελλάδα τίμησαν με την παρουσία τους το θεσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας πολλοί από τους διαγωνιζόμενους έχουν κατακτήσει βραβεία και διακρίσεις σε αντίστοιχους εγχώριους, αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του Φεστιβάλ, είναι η κύρια αιτία στην οποία οφείλεται το εξαιρετικό επίπεδο της κλασικής κιθάρας στην πόλη της Καλαμάτας, που μετρά πλέον πλήθος ταλαντούχων κιθαριστών. Φέτος δε το κοινό έδωσε δυναμικά το «παρών» σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, μιας και τα υγειονομικά δεδομένα επέτρεψαν μια ανοιχτή διαδικασία.

Το Σάββατο το μεσημέρι, 2 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου «Θ. Αγγελόπουλος», διαγωνίστηκαν στην Παιδική Κατηγορία όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2009 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Sneaky Call» του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό και η επιτροπή (πρόεδρος: Κώστας Κοτσιώλης, μέλη: Μαρία Κολόζου, Μιχάλης Κονταξάκης, Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Γιώργος Σταματελόπουλος Α΄ Bραβείο

Έλενα Στεφανέα Β΄ Bραβείο & Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Υποχρεωτικού Έργου

Αλέξανδρος Ιακωβάκης Γ΄ Βραβείο

Αριάδνη Γεωργιοπούλου Α΄ Έπαινος

Γιώργος Αντωνάκος Β΄ Έπαινος

Την ίδια μέρα το απόγευμα έλαβε χώρα ο διαγωνισμός της Εφηβικής Κατηγορίας. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο. Στην Εφηβική Κατηγορία διαγωνίστηκαν όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Airton» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Η επιτροπή (πρόεδρος: Κώστας Κοτσιώλης, μέλη: Μαρία Κολόζου, Μιχάλης Κονταξάκης , Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Χαράλαμπος Κουσούλης Α’ Βραβείο

Ηλιάνα Ρούσσου Β΄ Βραβείο

Ηλίας Μπελιάς Γ’ Βραβείο

Αντώνης Τουλούπης Α΄ Έπαινος

Ιωάννα Αγγελή Β΄ Έπαινος

Κωνσταντίνα Κορομηλά Γ΄ Έπαινος

Έλενα Φιορέτου Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Υποχρεωτικού Έργου

Την επόμενη μέρα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ο 10ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας με την κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας. Η επιτροπή (πρόεδρος: Κώστας Κοτσιώλης, μέλη: Marco Tamayo, Μαρία Κολόζου, Μιχάλης Κονταξάκης, Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
Νικόλαος Σιψάς Α’ Βραβείο

Ιάσων Γεωργιόπουλος Β’ Βραβείο

Ορέστης Μπακαστάθης Γ΄ Βραβείο

Ασπασία Ραμόνα Σπυροπούλου Α΄ Έπαινος

Εμμανουήλ Μακρίδης Β΄ Έπαινος

Νίκος Αργύρης Γ΄ Έπαινος

Την ίδια μέρα το απόγευμα έλαβαν χώρα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η τελετή απονομής των Βραβείων, των Επαίνων και των Αναμνηστικών Διπλωμάτων, καθώς και το εξαιρετικό Ρεσιτάλ Κιθάρας του περσινού νικητή της μεγάλης κατηγορίας του διαγωνισμού, Βασίλη Πούλιου.

Ως Α΄ Βραβείο στην Παιδική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα του ευρωπαϊκού οίκου HORA (μοντέλο Granada) μαζί με ξύλινη βάση και σκληρή θήκη, συνολικής αξίας 335 ευρώ, προσφορά του e-shop μουσικών οργάνων και υλικών οργανοποιίας sintono.

Ως Α΄ Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα του ευρωπαϊκού οίκου HORA (μοντέλο SM 500) μαζί με ξύλινη βάση και σκληρή θήκη, συνολικής αξίας 455 ευρώ, προσφορά του e-shop μουσικών οργάνων και υλικών οργανοποιίας sintono (www.sintono.gr)

Ως Α΄ Βραβείο στην κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας δόθηκε μια κιθάρα του οργανοποιού Βασίλη Συγλέτου, αξίας 4.000 ευρώ (πρόκειται για το τελευταίο μοντέλο του με καπάκι από έλατο και πλάτη από βραζιλιάνικο παλίσανδρο), καθώς και συμμετοχή σε συναυλία του επόμενου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.

Σε όλες τις κατηγορίες δόθηκαν Β΄ (120 ευρώ δωροεπιταγή) και Γ΄ (80 ευρώ δωροεπιταγή) βραβεία, τα οποία αποτελούν προσφορά του Συλλόγου «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων και Φίλων των Σπουδαστών των Σχολών της «Φάρις»), καθώς και Έπαινοι.

Σε όλους τους διαγωνιζόμενους μοιράστηκαν δώρα συνολικής αξίας 900 ευρώ! Εξαιρετικής ποιότητας χορδές από την Κωνσταντινούπολη, από τον εξαιρετικό κατασκευαστή Γιώργο Μαρινάκη – Μεγάλο Χορηγό του Φεστιβάλ, καθώς και παρτιτούρες και CD, από τη Βιέννη, προσφορά του σπουδαίου συνθέτη Γιώργου Νούση!