Ακρωτήριο Ταίναρο: Ταξίδι στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας

Ακρωτήριο Ταίναρο: Ταξίδι στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας

Το ταξίδι στη Μάνη είναι μια μοναδική εμπειρία. Από το γραφικό Γύθειο, την ιστορική Αρεόπολη, το παραδοσιακό Οίτυλο και το πανέμορφο Λιμένι μέχρι την εντυπωσιακή Βάθεια, αυτός ο τόπος έχει μιαν άλλη ομορφιά, διαφορετική, που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Το άγριο τοπίο, τα πέτρινα χωριά και οι πολυάριθμοι κολπίσκοι θα σας γεμίσουν με εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Φτάνοντας στο Ακρωτήριο Ταίναρο, στη «μύτη» του μεσαίου ποδιού της Πελοποννήσου, το ταξίδι γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο. Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και της Βαλκανικής χερσονήσου, είναι ένα μέρος άγριας φυσικής ομορφιάς που θα σας τυλίξει στη μυστηριακή του αύρα. Ο ιστορικός φάρος, τα απόκρημνα βράχια και τα μανιασμένα κύματα δημιουργούν ένα από τα πιο απόκοσμα και επιβλητικά τοπία της Ελλάδας.

Το Ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού Κόλπου και πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Ταίναρο, γιο του Δία, ο οποίος δημιούργησε και την ομώνυμη αρχαία πόλη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ λατρευόταν ο θεός Ήλιος. Ο Απόλλωνας αντάλλαξε με τον Ποσειδώνα το Ταίναρο για τους Δελφούς, όπου έχτισε το μαντείο. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Μεταπέα Άκρα» και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η πύλη για τον Άδη, από όπου ο Ηρακλής κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Οι ναυτικοί που ταξίδευαν στη θάλασσα σταματούσαν συχνά εκεί, για να προσκυνήσουν το ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν χτισμένος στο ακρωτήρι.

Ο επιβλητικός φάρος

Αφετηρία αυτής της περιήγησης είναι τα Κοκκινόγεια, ο νοτιότερος οικισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας, και τέρμα ο φάρος του ακρωτηρίου. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2 χλμ. και η πεζοπορία στο βατό μονοπάτι είναι σχετικά εύκολη (45-50 λεπτά). Φροντίστε να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και να φοράτε καπέλο και τα κατάλληλα παπούτσια. Ξεκινώντας από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, χτισμένο με τις πέτρες του ιερού του Ταινάριου Ποσειδώνα, στη συνέχεια θα περάσετε δίπλα από την παραλία της Αριάς με το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ψηφιδωτό, για να καταλήξετε στον εντυπωσιακό φάρο του Ακροταίναρου, στη «μύτη» του μεσαίου ποδιού της Πελοποννήσου, εκεί που το Ιόνιο πέλαγο συναντά το Αιγαίο.

Σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας, η θέα στο μανιάτικο τοπίο και τη θάλασσα είναι μαγευτική.

Ο φάρος στο ακρωτήριο Ταίναρο κατασκευάστηκε από Γάλλους τεχνικούς το 1882 σε ύψος 20 μ. πάνω από τη θάλασσα και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ανακαινίστηκε το 1930, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Λειτούργησε ξανά το 1947, ενώ από το 1982 λειτουργεί ως αυτόματος φάρος με εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια. Τελευταία φορά ο φάρος ανακαινίστηκε το 2008. Είναι λιθόκτιστος, εξωτερικά τετράγωνος και εσωτερικά κυκλικός με διάμετρο 3 μέτρα και ύψος 16 μέτρα.

Το Πόρτο Κάγιο

Μια ανάσα από το ακρωτήριο Ταίναρο, το Πόρτο Κάγιο είναι ένα γραφικό φυσικό λιμανάκι, φωλιασμένο σε έναν απάνεμο κολπίσκο. Το ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό αποτελεί ήρεμο αραξοβόλι για σκάφη και δημοφιλή προορισμό για βουτιές στην παραλία με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Κοντά στο Πόρτο Κάγιο, βρίσκεται και το Μαρμάρι με την ωραία παραλία του. Στην ουσία πρόκειται για δύο πολύ όμορφες αμμουδιές με φανταστικά, γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτική θέα στις γυμνές λοφοπλαγιές που βουτούν στη θάλασσα.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, θα συναντήσετε την ξακουστή πυργοπολιτεία της Βάθειας. Χτισμένος μέσα σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά του σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, αυτός ο εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Κι αν έχετε διάθεση για περισσότερες βόλτες, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται πανέμορφα μέρη (Αρεόπολη, Λιμένι, Σπήλαια Διρού, Γερολιμένας κ.ά.) που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.