Ανοικτή σύσκεψη Μεσσηνίων και Λακώνων στο Γεράκι για το μέλλον της ελιάς

Ανοικτή σύσκεψη Μεσσηνίων και Λακώνων στο Γεράκι για το μέλλον της ελιάς

Ανεβάζει στροφές το εμπόριο της ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες κι ενώ τα αποθέματα έχουν σχεδόν ολοσχερώς εξαντληθεί. Πληροφορίες από το νομό αναφέρουν πως την περασμένη Τετάρτη έγινε πράξη με 200άρι ελιάς Καλαμάτας στα 2,35 ευρώ το κιλό, όταν στην αρχή της σεζόν το συγκεκριμένο προϊόν δεν έπιανε στην ίδια περιοχή πάνω από 1 ευρώ το κιλό.

Η ίδια πράξη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του “ΑγροΤύπου”, αφορούσε και 160άρα (160 κομμάτια στο κιλό) ελιά Καλαμάτας περσινής πλέον εσοδείας, την οποία είχε αποθηκεύσει ο παραγωγός.

Και στην Αιτωλοακαρνανία, όμως, σύμφωνα με τον “ΑγροΤύπο”, έχει αυξηθεί αρκετά το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, με συνεχείς φορτώσεις, η δε τιμή εμφανίζει σταθερότητα, αγγίζοντας τα 2,10 ευρώ το κιλό το 200άρι περσινής (2021-2022) εσοδείας.

Όπως βέβαια σημειώνει ο Γιώργος Πεπόνης, παραγωγός με 3.500 δέντρα Καλαμών από την ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας, οι πράξεις είναι περιορισμένες καθώς τα αποθέματα βαίνουν προς… εξαφάνιση. Στα 2,10 το 200άρι παίζει η Καλαμών και στον κάμπο Νεοχωρίου, σύμφωνα με όσα μας είπε ο γεωπόνος Ηλίας Μαυράκης.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των Συλλογικών Φορέων Μεσσηνίας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ -ΣΥΜΕΠΟΠ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Λακωνίας για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη  στο Γεράκι Λακωνίας και συγκεκριμένα στην Πάνω Πλατεία, ανοικτή στο κοινό συγκέντρωση, με εντυπωσιακή συμμετοχή περίπου 300 παραγωγών, με σκοπό να ενημερώσει και να συζητήσει με τους φορείς και τους παραγωγούς της περιοχής για θέματα που αφορούν στο προϊόν, μετά και την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει εν συνόλω την περιβόητη απόφαση Αποστόλου-Κόκκαλη.