Σύγχυση στις αγορές για την ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτας

Σύγχυση στις αγορές για  την ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτας

Στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στις αγορές του εξωτερικού για την επιτραπέζια ελιά της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτας, αναφέρονται σε κοινή ανακοίνωση τους η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) και τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας.

Η σύγχυση αυτή προήλθε, σύμφωνα με τους φορείς, από την «άστοχη απάντηση του ΥπΑΑΤ στην ερώτηση βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας».

Για το λόγο αυτό οι φορείς ενημερώνουν:

-Η υπ’ αριθμ. Α428/2.4.2024 απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, απέρριψε την Αίτηση Ακύρωσης φορέων της Π.Ε. Μεσσηνίας κατά της «Υ.Α. Γεωργαντά» (ΥΑ 1773/251445/1.9.2022),

-Μετά την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, για να μην υπάρχει καμία σύγχυση στους εκτός Ελλάδας πελάτες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, επισημαίνεται ότι όλοι οι εμπορικοί τύποι των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας συνεχίζουν να διακινούνται/εξάγονται με την ονομασία «Kalamata olives»

-Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα προερχόμενες (προέλευση) από την οριοθετημένη ζώνη του προϊόντος ΠΟΠ της ΠΕ Μεσσηνίας, παρασκευαζόμενες σύμφωνα με την πιστοποιημένη συνταγή του προϊόντος ΠΟΠ και προσφερόμενες στην αγορά με τις οριζόμενες συσκευασίες (ΥΑ 440304/11.11.93), κυκλοφορούν υποχρεωτικά με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

«Αστοχίες από τη Διοίκηση δε θωρακίζουν το προϊόν. Δημιουργούν προβλήματα στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς και την ίδια τη χώρα», επισημαίνουν οι φορείς.