Χριστοφιλοπούλου: Δέχθηκε πρόταση Μητσοτάκη για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων -Εμπόδια από ΠΑΣΟΚ, τι λέει η ίδια

Χριστοφιλοπούλου: Δέχθηκε πρόταση Μητσοτάκη για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων -Εμπόδια από ΠΑΣΟΚ, τι λέει η ίδια

Πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκε προ μηνός η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η πρόταση, κατά πληροφορίες, έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο τους συνδέει αλληλοεκτίμηση από την περίοδο που συμμετείχαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περίοδο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επί Σαμαρά-Βενιζέλου.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η κυρία Χριστοφιλοπούλου έχει αποσυρθεί εδώ και μια τριετία από την ενεργό πολιτική δράση, επιστρέφοντας στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, της έγινε η σχετική πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στη θέση του Κωνσταντίνου Μενουδάκου.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου αποδέχθηκε κατ’ αρχάς την πρόταση, ως τιμητική, καθώς πρόκειται για μια ανεξάρτητη, συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή. Ωστόσο, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι απαιτείται ευρεία συναίνεση και κυρίως η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.

«Θα δράσω υπερκομματικά, αλλά θα ήθελα τη στήριξη από το κόμμα που προέρχομαι», ήταν το μήνυμα. Έτσι, η κυρία Χριστοφιλοπούλου επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσω zoom, καθώς εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε νοσήσει από covid.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν κατ’ αρχάς θετικός, παρά τις επικοινωνιακές επιφυλάξεις που διατύπωσε.

Κατόπιν αυτού, η κ. Χριστοφιλοπούλου ειδοποίησε ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει τη θέση.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί τα δεδομένα και ακόμη δεν είναι σαφές τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν έχει φέρει η κυβέρνηση πρόταση στη Διάσκεψη των Προέδρων για την κ. Χριστοφιλοπούλου ως επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αν και όταν έρθει, θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για τη στάση που θα τηρήσει», λένε αρμόδιοι στη Χ. Τρικούπη.

Η ίδια η Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο iefimerida.gr, αναφέρει:

«Δεν έχω πρόθεση να κατέβω ξανά για βουλευτής, δεν πρόκειται να πολιτευτώ. Αν προχωρήσει η πρόταση έχει καλώς. Αν όχι, πάλι έχει καλώς, διατηρώ την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα. Αν καταψηφίσει το κόμμα μου θα λυπηθώ πολύ, αλλά μέχρι εκεί. Και θα ήθελα να ξέρω τον λόγο, και μάλιστα τεκμηριωμένο, για τον οποίο το κόμμα μου διαφωνεί σε συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή».

Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής κάποιος, πρέπει να εκλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ψηφιστεί από άλλο κόμμα.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη, πάντως, διαψεύδουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε «ναι» στην Εύη Χριστοφιλοπούλου και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, καθώς θα ανοίξει νέα συζήτηση περί «αφαίμαξης» στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία. Ιδίως μετά τις περιπτώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που τοποθετήθηκε μετά από πρόταση Μητσοτάκη στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe’s High-level Reflection Group), του Σταύρου Μπένου, που ανέλαβε -επίσης με πρόταση Μητσοτάκη- επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας, καθώς και της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία προτάθηκε για επικεφαλής του ΟΟΣΑ από τον πρωθυπουργό, κατάφερε να μπει στην τελική τετράδα, αλλά τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά της.

iefimerida.gr