Ένα διαρκές έγκλημα…

Ένα διαρκές έγκλημα…

Η δεύτερη ημέρα του 11ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, το οποίο διοργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας στο προαύλιο της πρώην Νομαρχίας, κυριάρχησε στις εκδηλώσεις, αφού είχε ως θέμα  “Επαναπροωθήσεις. Ένα διαρκές κρατικό έγκλημα”, για το οποίο μίλησαν ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Βασίλης Λιόσης, η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη και ο διασώστης στο καράβι “Μάρε Ιόνιο”, Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Για το πώς ακριβώς δρα το κράτος κατά των προσφύγων μίλησαν η Ευγενία Κουνιάκη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα και αυτό που συνέβη στο Βασιλίτσι, όπου πρόσφυγες βγήκαν σε βραχώδη ακτή, κάτοικοι πήγαν να τους βοηθήσουν, ακολούθως όμως το Λιμενικό Σώμα τούς “εξαφάνισε”.

Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, αναφέρθηκε στη συζήτηση, ότι οι πρόσφυγες αυτοί απήχθηκαν από το κράτος, κάποιοι βασανίστηκαν και μετά τους επιβίβασαν σε λέμβους και τους άφησαν στα ανοιχτά της θάλασσας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αφιέρωμα στον Ιάσονα Αποστολόπουλο φιλοξένησε, τις προηγούμενες ημέρες η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Α.Π.