Έντονο ενδιαφέρον για το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας

Έντονο ενδιαφέρον για το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας

Τρέχουν οι διεργασίες για ζητήματα που αφορούν στα υδατοδρόμια

Συνεδρίαση της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της ΚΕΔΕ, στην οποία ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η «Ίδρυση και Λειτουργία Υδατοδρομίων», με προσκεκλημένους εισηγητές τον πρόεδρο της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Αναστάσιο Γκόβα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων, πιλότο και εκπαιδευτή, Κώστα Ρωσσίδη.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν ακόμη ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΚΕΔΕ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, δήμαρχος Κατερίνης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής, που εκπροσωπούσαν αρκετούς Δήμους της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές του θέματος τα ζητήματα που αφορούν στην αδειοδότηση και λειτουργία Υδατοδρομίων στην Ελλάδα, οι λόγοι που καθυστερούν την έναρξη των πτήσεων, ενώ έγινε ιστορική αναδρομή της παρουσίας των υδροπλάνων στη χώρα και επισημάνθηκαν τα συνολικά οφέλη των τοπικών κοινωνιών από το πτητικό έργο των Υδροπλάνων.

Όπως ειπώθηκε, η λειτουργία των Υδατοδρομίων θα συμβάλει στην ευρύτερη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα προκύψουν από τη λειτουργία των υδατοδρομίων- υδροπλάνων.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των υδατοδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών υδροπλάνων θα ξεπεράσουν τις χίλιες (1.000) άμεσες και δυο χιλιάδες (2000) έμμεσες, οι οποίες θα καλυφθούν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, από μόνιμους κατοίκους των νησιών όπου θα δραστηριοποιηθούν τα Υδροπλάνα.

Υπενθυμίζουμε ότι άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου χορηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας» στην περιοχή του Λιμένα Καλαμάτας, προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Με την άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου γίνεται το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υδατοδρομίου στο Λιμένα Καλαμάτας, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις να κατατεθεί αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας.