Η γεύση ποτέ δεν σταμάτησε να τροφοδοτεί τη μνήμη και η Μάνη μας το παρέχει με τις συνταγές της

Η γεύση ποτέ δεν σταμάτησε να τροφοδοτεί τη μνήμη και η Μάνη μας το παρέχει με τις συνταγές της

Η Μάνη, που κάθε γωνιά της είναι σημαδεμένη από τις μυρωδιές και τις γεύσεις του λαδιού, από τα τραγούδια του λιομαζώματος, και το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο της και οι κάτοικοί της απομονωμένοι από τις αστικές επιδράσεις, ζώντας με οικονομικές δυσκολίες, και διατρεφόμενοι κατά κύριο λόγο από τα τοπικά τους προϊόντα κατάφεραν, χρησιμοποιώντας το ερευνητικό τους πνεύμα, να δημιουργήσουν μια διατροφική δίαιτα και γευστική και υγιεινή.

Άλλωστε η γευστική παράδοση μιας περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα των κατοίκων της, και μαζί με τη γλώσσα, τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμα αποτυπώνει την πολιτιστική της ταυτότητα.

Σήμερα που η αξία αυτής της διατροφικής δίαιτας αναγνωρίζεται διεθνώς, ας την επαναφέρουμε στην επιφάνεια ζωντανεύοντας την πολιτισμική μας κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον τόπο μας ως γαστροπλοϊκό προορισμό, βοηθώντας την τοπική οικονομία, αλλά δίνοντας και λύσεις στους αναζητώντες τη γευστική περιπλάνηση.

Η γεύση ποτέ δεν σταμάτησε να τροφοδοτεί τη μνήμη και η Μάνη μας το παρέχει με τις συνταγές της.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Λύκοι (μια ιδιαίτερη σαλάτα)
Λύκοι είναι τα βλαστάρια ενός παράσιτου που φυτρώνει δίπλα στα ψυχανθή (κουκιά).

Τους καθαρίζουμε, κόβοντας τη ρίζα και τα άνθη, και τους βράζουμε σε άφθονο νερό με αλάτι.

Σερβίρονται με λάδι και λεμόνι ή ξύδι, και με σκορδαλιά.

Κοσούροι με αυγά
Κοσούροι είναι τα βλαστάρια των κρεμμυδιών. Κόβουμε σε ροδέλες τη τρυφερά τμήματα από ένα κιλό κοσσούρους. Τα αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε έως ότου μαλακώσουν σε μισό ποτήρι λάδι και λίγο νερό. Μετά χτυπάμε έξι αυγά με αλάτι και πιπέρι και ετοιμάζουμε την ομελέτα ρίχνοντάς την στο τηγάνι.

Πεταλίδες και θαλασσινά σαλιγκάρια
Δύο κούπες καθαρισμένες πεταλίδες και σαλιγκάρια.

Τα τσιγαρίζουμε με μισή κούπα λάδι, αλάτι, πιπέρι, μια κουταλιά της σούπας πελτέ και δύο κούπες νερό. Μετά από δέκα λεπτά προσθέτουμε μισό κιλό κρεμμύδια σε φέτες. Σιγοβράζουμε έως ότου το φαγητό μείνει με το λάδι του.