Η υποστελέχωση στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου θέτει σε κίνδυνο κατοίκους και τουρίστες

Η υποστελέχωση στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου  θέτει σε κίνδυνο κατοίκους και τουρίστες

Στα περισσότερα περιστατικά καλούνται πλέον οι εθελοντές της «ΓΑΙΑΣ» – Αιφνίδιος θάνατος 48χρονης στη Μάνη επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο

Το περιστατικό θανάτου μιας 48χρονης Γερμανίδας το απόγευμα της Τρίτης στο σπίτι της στον Άγιο Δημήτριο Μάνης έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της Υγείας στην περιοχή της Μάνης.

Στο περιστατικό αναγκάσθηκαν να πάνε οι εθελοντές της ΓΑΙΑΣ, καθώς στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να μετακινηθεί, διότι δεν υπήρχε οδηγός εκείνη την ώρα, ενώ υπήρχε μόνο μία γιατρός, που επίσης δεν μπορούσε να φύγει και να το αφήσει!

Κι όπως μας είπε ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας Κώστας Ξυδέας, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, αφού το Κέντρο Υγείας της περιοχής, με την υποστελέχωση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα περιστατικά. Είναι, δε, τόσο έντονο το πρόβλημα, που ο κόσμος πλέον της περιοχής, αν συμβεί κάτι, καλεί πρώτα τη ΓΑΙΑ…

Επικίνδυνες καταστάσεις

Το απόγευμα της Τρίτης οι άνθρωποι της ΓΑΙΑΣ δέχθηκαν τηλεφώνημα, ότι μια γυναίκα στον Άγιο Δημήτριο του Αγίου Νικολάου Μάνης είναι στο κρεβάτι και δεν έχει τις αισθήσεις της.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΣ που επικοινωνήσαμε μαζί του, αμέσως κάλεσαν το Κέντρο Υγείας, όμως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο. Η μοναδική για εκείνη την ώρα γιατρός δεν μπορούσε να κλειδώσει το Κέντρο και να φύγει. Πήγαν, λοιπόν, οι άνθρωποι της ΓΑΙΑΣ, βρήκαν την 48χρονη γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της και επί 40 λεπτά προσπαθούσαν να την επαναφέρουν με ΚΑΡΠΑ, αλλά και με εξωτερικό απινιδωτή που διαθέτουν. Δυστυχώς, όμως η άτυχη γυναίκα δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις της.

Το «Θάρρος» έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν με τα τεράστια προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργεί η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας του Αγίου Νικολάου, που είναι το μόνο που – πρέπει να – εξυπηρετεί όλη την περιοχή της Μάνης, αλλά χρόνια τώρα η κατάσταση παραμένει ίδια στην πιο τουριστική περιοχή του νομού, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες τουλάχιστον δεκαπλασιάζεται ο πληθυσμός της από τους επισκέπτες που δέχεται.  Επίσης, είναι  μια περιοχή με αρκετούς ηλικιωμένους κατοίκους σε απομακρυσμένα σημεία και χωριά, που χειμώνα – καλοκαίρι δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το Κέντρο Υγείας της περιοχής τους.

Οι επόμενες επιλογές τους είναι είτε το Νοσοκομείο Καλαμάτας, που στην καλύτερη περίπτωση θέλουν περίπου μια ώρα για να το προσεγγίσουν, είτε το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Τεράστια υποστελέχωση

Με αφορμή, δυστυχώς, το προχθεσινό περιστατικό, ο κ. Ξυδέας μάς εξήγησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται η ΓΑΙΑ να επιληφθεί θέματος υγείας και, μάλιστα, με ασθενοφόρο που το κράτος αρνείται να ταξινομήσει, γιατί οι εθελοντικές οργανώσεις δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ασθενοφόρο. Μιλάμε, βέβαια, για το ίδιο κράτος που ζητάει τακτικά από τη ΓΑΙΑ να επιληφθεί περιστατικών, γιατί αυτό αδυνατεί…

Όπως μας είπε ο κ. Ξυδέας, το Κέντρο Υγείας διαθέτει ασθενοφόρο, αλλά έχει έναν και μόνο οδηγό… Έτσι, από τις 90 βάρδιες το μήνα που έχει κανονικά ένα ασθενοφόρο, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου καλύπτονται μόνο οι 18, όσες αντιστοιχούν σε έναν και μόνο εργαζόμενο. «Σχεδόν σε όλα τα περιστατικά επιλαμβανόμαστε πλέον εμείς, ακόμα και τροχαία. Όταν είναι κάτι επείγον, το ίδιο το ΕΚΑΒ μας καλεί και μας ζητάει να μοιράσουμε τουλάχιστον τη διαδρομή μέχρι την Καλαμάτα. Πολλές φορές, αν και το ΕΚΑΒ έχει πρόβλημα, φέρνουμε τα περιστατικά μέχρι την Καλαμάτα. Βέβαια, τα περιστατικά αυτά τα πάμε με δική μας ευθύνη», τόνισε.

Αυτό- όπως πρόσθεσε- συμβαίνει εδώ και 15 χρόνια, ενώ μεγάλο είναι και το πρόβλημα με την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας σε γιατρούς.

Έχει τύχει, όπως είπε, να υπάρχει εφημερία του Κέντρου με ένα γιατρό και λόγω έκτακτου περιστατικού να αναγκασθεί να κλείσει το Κέντρο Υγείας για να πάει! «Είμαστε ένας Δήμος που προσπαθεί να μπαλώσει πράγματα, αλλά είναι τόσα πολλά από παλιά, που και να διορθώσεις πέντε, σε λίγο γίνονται εκατό. Η ΓΑΙΑ πλέον πάει σε όλα, επείγοντα περιστατικά, τροχαία ατυχήματα, πυρκαγιές, διασώσεις… Είμαστε 10 εθελοντές και έχουμε επωμισθεί όλο αυτό το βάρος και έχουμε κουραστεί. Έχουμε αφήσει τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, τρέχουμε και αυτό δε σταματάει», κατέληξε ο κ. Ξυδέας.

Με αυτή, λοιπόν, την κατάσταση, το πόσο τυχεροί είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό, ελπίζουμε να μην το μάθουμε ποτέ…

Της Βίκυς Βετουλάκη