Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο έργο οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης

Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο έργο οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης είχε προχθές το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με υπηρεσιακούς παράγοντες από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των πέντε (5) Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η πρόσκληση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία αφορά στην υποβολή προτάσεων από Περιφέρειες και Δήμους για έργα που θα συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια.

Η συνολική πίστωση, η οποία προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέρχεται σε 225.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με δυνατότητα υπερδέσμευσης έως 120%. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων έχει οριστεί η Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν οι μελέτες ανά Περιφερειακή Ενότητα και να υποβληθεί η πρόταση της Περιφέρειας για το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ συντονιστής για το θέμα ορίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Θεόδωρος Βερούτης.

Στην ίδια σύσκεψη, εξάλλου, συζητήθηκε το θέμα με τις λιμνάζουσες πιστώσεις έργων, για τις οποίες η Πολιτεία έχει γνωστοποιήσει ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην κεντρική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα οποία δεν παρουσιάζουν απορροφητικότητα, είτε λόγω εγγενών προβλημάτων είτε λόγω καθυστέρησης των αναδόχων.

Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα των παρατάσεων των προθεσμιών ολοκλήρωσης έργων, όπως και το ζήτημα της αύξησης των τιμών στα καύσιμα και τα υλικά.

Για τα παραπάνω ζητήματα εξετάστηκαν λύσεις και δόθηκαν σχετικές εντολές.