11ο Κυπέλλου Εθελοντή Δότη: Διήμερο με ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, τρέξιμο, αιμοδοσία και ενημέρωση

11ο Κυπέλλου Εθελοντή Δότη: Διήμερο με ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, τρέξιμο, αιμοδοσία και ενημέρωση

Στις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα των αθλητικών και ενημερωτικών δράσεων, προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο να συμμετάσχει και να ευαισθητοποιηθεί για τις ανάγκες δωρεάς αιματοποιητικών κυττάρων, αλλά και αίματος, αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των διοργανωτών του Κυπέλλου Εθελοντή Δότη.

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας και διευθυντής στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί για 11η χρονιά αυτό το Σαββατοκύριακο 3-4/9, υπενθύμισε ότι ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στη δωρεά μυελού των οστών, όπου παράγονται τα πολύτιμα βλαστοκύτταρα, σωτήρια στις μεταμοσχεύσεις ασθενών με λευχαιμία.
Ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι είναι μια συλλογική προσπάθεια που γίνεται από τα μέλη και τους αθλητές του ΝΟ Καλαμάτας, στο πλαίσιο της διαχρονικής μέριμνας του Ομίλου να στρέψει τα παιδιά στον αθλητισμό και να προβάλλει τον κοινωνικό εθελοντισμό.
Ευχαρίστησε ακόμη και όλους τους φορείς που υποστηρίζουν το Κύπελλο Εθελοντή Δότη και είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ΠΕ Mεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας, το Κέντρο εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, το Ultra ocean man Club, ο Σύλλογος Φλόγα, ο Σύλλογος Ξαναρχί-ΖΩ, το Γ.Ν. Μεσσηνίας – Τμήμα Αιμοδοσίας & ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, το Βιβλιοταξιδευουμε, και το PHAOS.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμος Καλαμάτας ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Καπέλιος και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας αντίστοιχα, τόνισαν εμφατικά τη σημασία της εν λόγω πολυεπίπεδης δράσης που έκανε αυτονόητη και την υποχρέωση να την υποστηρίξουν, ενώ εξήραν το ρόλο του ΝΟΚ και προσωπικά του προέδρου του Γιάννη Αδαμόπουλου.

Ενημέρωση και εγγραφή δοτών
Ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών και συλλογή δείγματος (ανώδυνα με σάλιο μέσω μιας μπατονέτας) που επιτρέπει τον έλεγχο ιστοσυμβατότητας και τον εμπλουτισμό της παγκόσμιας δεξαμενής (βάση δεδομένων) δοτών θα γίνεται  10:00-18:00 τόσο το Σάββατο 3 όσο και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, ενώ στις 8.30 το βράδυ την πρώτη ημέρα θα προβληθεί δεκάλεπτο σχετικό βίντεο και θ’ ακολουθήσει πάστα πάρτι αθλητών και εθελοντών-διοργανωτών. Η αιμοδοσία θα ξεκινήσει την Κυριακή 4 στις 10:00 στον ίδιο χώρο.

Ιστιοπλοΐα για παιδιά και για ΑμΕΑ
Περίπου στη 1 μετά το μεσημέρι, ανάλογα και με τις διαθέσεις του ανέμου, θα δοθούν το Σαββατοκύριακο οι εκκινήσεις για την ιστιοπλοϊκή ημερίδα για παιδιά 7-10 ετών και η επίδειξη ιστιοπλοΐας για ΑμΕΑ -ένα νέο πολύ σημαντικό τμήμα που υλοποιεί ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Πρόκειται για τα εγκαίνια ουσιαστικά του τμήματος ιστιοπλοΐας του ΝΟΚ για άτομα με κινητικά προβλήματα, στα οποία θα παραβρεθεί ο προπονητής της εθνικής ομάδας Μάνος Καραμάνης και θα αγωνιστούν ο Παραολυμιονίκης, Στράτος Αχλάτης και η πρωταθλήτρια με διεθνείς διακρίσεις, Ειρήνη Κουρούβανη.

Ο 34ος Κολυμβητικός Διάπλους Κορώνη-Καλαμάτα
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας αναφέρθηκε ακόμη στον κολυμβητικό Διάπλου 30 χλμ. Κορώνη-Καλαμάτα, τονίζοντας ότι συμπεριλήφθηκε από την οικεία Παγκόσμια Ομοσπονδία ανάμεσα στους 100 καλύτερους αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης. Ο φετινός διοργανώνεται για 34η χρονιά και θα πάρει εκκίνηση το προσεχές Σάββατο στις 7 το πρωί από την Κορώνη, με τη συμμετοχή 6 ή 7 Ελλήνων αθλητών. Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ιδιαίτερα την αξία του κολυμβητικού Διάπλου Μεσσηνιακού Κόλπου για την προβολή της περιοχής μας διεθνώς και ιδιαίτερα ως διαφήμιση για τις καθαρές θάλασσες που διαθέτει.

Αγώνας δρόμου 5 χλμ. και παιδικός αγώνας-επίδειξη κολύμβησης
«Το ότι ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό γεγονός όπως είναι  η προσφορά του κέντρου εθελοντών δοτών του Πανεπιστημίου Πάτρας επενδύεται με αθλητικές δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο, το κολύμπι, η ιστιοπλοΐα επιβεβαιώνει το ρόλο του αθλητισμού ως παράγοντα υγείας» ανέφερε ο Θύμιος Αλεξόπουλος, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, ενώ όπως έκανε γνωστό βρίσκεται στην τελική ευθεία η οργάνωση τράπεζας αίματος, από μέλη και φίλους του ΣΔΥΜ.
Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι στον αγώνα των 5 χλμ. μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας χωρίς να απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και μια μικρή διαδρομή για παιδιά.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 7 μ.μ. στην παραλία μπροστά από το ΝΟΚ και ακολουθώντας την οδό Ναυαρίνου προς δυτικά οι δρομείς θα φτάσουν μέχρι το χιλιόμετρο και θα επιστρέψουν, συμπληρώνοντας τα χιλιόμετρα με πέρασμα από στον μώλο του Πανελλήνιου, την ίδια ώρα που στη θάλασσα εντός του λιμανιού θα κάνουν επίδειξη κολύμβησης οι πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.
Χ.Ε.

Γιώργος Φάβας, Γιάννης Αδαμόπουλος, Βασίλης Καπέλιος, Θύμιος Αλεξόπουλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου