Ανάρπαστες οι μικρές κατοικίες από οικογένειες για διακοπές τον Αύγουστο

Ανάρπαστες οι μικρές κατοικίες από οικογένειες για διακοπές τον Αύγουστο

Στη Μεσσηνία στις περιοχές Αγίου Ανδρέα, Χράνων, Καλαμάτας

Τις επιλέγουν για να μπορούν να μαγειρέψουν κιόλας
Ανάρπαστες έχουν γίνει οι μικρές κατοικίες με κόστος μίσθωσης που να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ/διανυκτέρευση για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με το Πανελλαδικό ΔίκτυοE-Real Estates, καθώς προσφέρουν οικονομική λύση για οικογένειες.

Όπως σημειώνει, σε έρευνα που δημοσιοποίησε για πολλές οικογένειες ή παρέες νέων η λύση για φθηνές διακοπές είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε προορισμούς με χαμηλό σχετικά κόστος για διακοπές πέντε ημερών τον Αύγουστο.

Μάλιστα, στην έρευνα γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στην Πελοπόννησο και σε ότι αφορά τη Μεσσηνία, γίνεται ενδεικτική αναφορά στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στους Χράνους και στην Καλαμάτα.

Ηπειρωτική προορισμοί
Βασικό ρυθμιστή του κόστους διαμονής αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, ο χρόνος της κράτησης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 40-60 τ.μ., όπου η κράτηση σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 400-500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Το φετινό καλοκαίρι, όπως και το περσινό, καταγράφεται, επίσης, άνθηση στα road trips προς τους ηπειρωτικούς προορισμούς. Βέβαια, το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιλογή των εκδρομέων.

Αρκετοί προτιμούν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2½ ωρών, με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων. Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Μικρές κατοικίες
Όπως τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν την οικοσκευή που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα ανάδειξης του κλάδου, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, αλλά και για όσους διαθέτουν περιορισμένο budget.

«Η δυνατότητα να φτιάχνεις τον καφέ σου, να μαγειρεύεις εντός της κατοικίας όπου διαμένεις, σου παρέχει την ευχέρεια, εκεί που υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά να μείνεις δυο τρεις ημέρες παραπάνω», προσθέτει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία, ανάλογα με τη δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες με περιορισμένο budget όσο και για παρέες νέων, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός συρρικνώνεται λόγω του πληθωρισμού.

Καθώς αυτό το «μοντέλο» έχει επιλεγεί κατά κόρον φέτος, για την υπόλοιπη περίοδο οι επιλογές πλέον είναι περιορισμένες, σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως η Πελοπόννησος, η Χαλκιδική, η Ηπειρος και τα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής, με τη διαθεσιμότητα για κατοικίες με κόστος μίσθωσης που να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ/διανυκτέρευση για τον μήνα Αύγουστο, να είναι μικρή.

Στις περιοχές που ερευνήθηκαν σε όλη την Ελλάδα περιλαμβάνονται και 3 από τη Μεσσηνία. Η έρευνα αφορούσε τη διαμονή 4μελής οικογένειας ή παρέας, μετά τον 15αύγουστο.

Σε ότι αφορά την Καλαμάτα για κατοικία 55 τ.μ. για 5 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο, το κόστος έχει υπολογισθεί στα 403 ευρώ.

Για την περιοχή του Αγίου Ανδρέα για κατοικία 40 τ.μ. για 5 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο, το κόστος έχει υπολογισθεί στα 404 ευρώ.

Και για την περιοχή των Χράνων για κατοικία 50 τ.μ. για 5 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο, το κόστος έχει υπολογισθεί στα 453 ευρώ.
Β.Β.