Αντιπλημμυρικά Νέδοντα: Ο Βασιλόπουλος έστειλε μήνυμα στον Νίκα μέσω αντιπολίτευσης

Αντιπλημμυρικά Νέδοντα: Ο Βασιλόπουλος έστειλε μήνυμα  στον Νίκα μέσω αντιπολίτευσης

Έμμεση απάντηση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, για τη στάση του σε ό,τι αφορά το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, έδωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μέσω επίθεσης στην αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές το βράδυ.

Η πατρότητα της ερμηνείας ανήκει στο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Χριστόπουλο.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: “Όσον αφορά στο αντιπλημμυρικό που τόσα έχουν ακουστεί, έχουν γραφεί και ακόμη περισσότερα προσπαθούν ορισμένοι να αφήσουν να πλανώνται στην ατμόσφαιρα της πόλης. Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι είτε δεν καταλαβαίνουν είτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, προφανώς για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους.

Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή είπαμε ξεκάθαρα, κατηγορηματικά, ότι η πόλη έχει ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης. Δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού. Τυχερή, επίσης, η πόλη που εξασφάλισε μια σημαντική χρηματοδότηση για ένα έργο που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα με ορίζοντα πολλών δεκαετιών. Έργο με τη σφραγίδα δύο κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Και είπαμε ναι στο έργο, με 2 κόκκινες γραμμές και 6 παρατηρήσεις – επιφυλάξεις. Με κόκκινες γραμμές, υπενθυμίζω, για τα τμήματα του Καραμπογιά εντός αστικού ιστού και το πρώτο σκεπαστό τμήμα του Νέδοντα, που με το ζόρι ορισμένοι επιχειρούν να κάνουν σήριαλ και με πολλές ανακρίβειες μάλιστα.

Και 6 επιφυλάξεις που αφορούν στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, το ρέμα του Καλαμιτσίου, το ρέμα του Βέλιουρα, την αξιοποίηση της παραποτάμιας ζώνης του Νέδοντα, την τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος 1830 μέτρα ανάντη της γέφυρας της Σπάρτης και τον ταμιευτήρα εμπλουτισμού στην Αρτεμισία, κάτι το οποίο έχουμε εντάξει στο ενδεικτικό στρατηγικό σχεδιασμό που υποβάλαμε στην Ε.Ε.

Και όλα αυτά δεν τα είπαμε σήμερα, χθες, προχθές. Τα λέμε εδώ και ένα χρόνο, γιατί όλοι μαζί ήμασταν και συζητήσαμε με τους μελετητές, και είπαμε για τα φράγματα, το παράλληλο ποτάμι, για οτιδήποτε ερωτήσεις θέσαμε τότε και απάντησαν οι μελετητές. 

Από το 2017 και έχουμε σήμερα 2022, αυτό που λέω είναι ότι όλοι ήξεραν. Απλώς η αλήθεια δεν εξυπηρετεί το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα και η μνήμη τους έχει γίνει ξαφνικά επιλεκτική. 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε μια πρόταση, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Αυτή η πρόταση ήρθε ως αποτέλεσμα συσκέψεων στο υπουργείο με τους μελετητές, με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, με την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και έλαβε υπόψη τη μελέτη που είχε εκπονήσει η ΔΕΥΑΚ το 2011, αλλά και τα στοιχεία που κατέθεσε ο μελετητής που είχε αναλάβει την οριοθέτηση του Νέδοντα και του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων το Φεβρουάριο του 2020.

Αυτή την πρόταση εσείς την καταψηφίσατε. Και είπατε όχι στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Και μετά την κατακραυγή της κοινωνίας αρχίσατε να τα γυρίζετε. Δεν αναφέρομαι στη Λαϊκή Συσπείρωση, που είπε ένα ξεκάθαρο όχι, γιατί δε θέλει τα χρήματα του έργου να πάνε σε ιδιώτη. Είναι μία άποψη με την οποία διαφωνούμε, αλλά είναι ξεκάθαρη. Αν είχατε εναλλακτική πρόταση, θα την καταθέτατε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητούσατε να ψηφιστεί.

Και μην χρησιμοποιείτε ως σωσίβιο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ως προς την έγκριση μιας ΜΠΕ. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε άποψη, άποψη εξέφρασε και η Κοινότητα Καλαμάτας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο όργανο και οφείλει να λάβει τις αποφάσεις του γνωμοδοτώντας επί της Μελέτης. Για γνωμοδότηση μιλάμε. Την τελική απόφαση έχει το υπουργείο.

Και επειδή μας κατηγορούν κάποιοι, που πρόσφατα ανακάλυψαν την αγάπη τους για τον περιφερειάρχη, αναφέρομαι σε αυτούς που τον πολέμησαν έντονα, όταν εμείς τον στηρίζαμε, ότι δε συμμετείχαμε σε μια επιτροπή που σύστησε ο περιφερειάρχης για την ΜΠΕ, τονίζω ότι στο γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόταση για συμμετοχή σε μια τέτοια επιτροπή. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα υπόλοιπα είναι μάταιη προσπάθεια να αλλάξετε την εικόνα.

Ως προς την ουσιαστική υπόθεση του αντιπλημμυρικού τώρα και την πορεία του.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχει μια μελέτη. Μία μελέτη επί της οποίας έχουμε εκφράσει συγκεκριμένη άποψη, έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές και έχουμε καταθέσει παρατηρήσεις – επιφυλάξεις. Έχουμε ξεκάθαρα τονίσει ότι δε μας αφορά ποιος θα φτιάξει το έργο. Δε μας αφορά πόσο θα κοστίσει. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Είναι της Πολιτείας.

Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει το έργο σωστά, γρήγορα και κατά τη φάση των οριστικών μελετών και πράξη εφαρμογής, γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε δύο βήματα πίσω, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε η αναστάτωση στην πόλη να είναι η μικρότερη δυνατή μέσα από τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Και μην ξεχνάμε ότι η τελική απόφαση ανήκει στην Πολιτεία.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή, όπως έχω ξαναπεί, θα κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας σχεδιάζουμε, διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό, αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με ρεαλισμό. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Αποτελεί δέσμευση ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Καλαμάτα να μη χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει μια σύγχρονη αντιπλημμυρική θωράκιση. Και φυσικά, δε θα επιτρέψουμε να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της πόλης. Και αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευση.

Υπομονή, λοιπόν, και να είστε βέβαιοι και να είναι βέβαιοι και όλοι οι δημότες μας ότι και το έργο θα γίνει και οι παρατηρήσεις που με σοβαρότητα θέσαμε και διεκδικούμε θα εξεταστούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Όλα στην ώρα τους”.

Η τοποθέτηση του δημάρχου προκάλεσε την αντίδραση τόσο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου, όσο και του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, που υπογράμμισαν ότι ο δήμαρχος διαστρέφει την πραγματικότητα και ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας, είπαν όχι στη συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά λένε ναι στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

Α.Π.