Απόψε η παρουσίαση του βιβλίου της Αλέκας Πλακονούρη στα Φιλιατρά

Απόψε η παρουσίαση του βιβλίου της Αλέκας Πλακονούρη στα Φιλιατρά

«Οι Δαίμονες του Αρέτσο» στο αίθριο του Δημαρχείου από τον “Πυρσό”

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός» απόψε στις 8.00 το βράδυ στο αίθριο του Δημαρχείου διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Αλέκας Πλακονούρη με τίτλο «Οι Δαίμονες του Αρέτσο». Πρόκειται για ένα βιβλίο που ψηφίστηκε από το κοινό ανάμεσα στα 10 επικρατέστερα βιβλία στην κατηγορία «Ελληνικό Διήγημα», κατά την πρώτη φάση των φετινών Public Book Awards. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Τζένη Καραβίτου, φιλόλογος- θεατροπαιδαγωγός, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Νεκτάριος Φαρμάκης.

Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας, ύστερα από ένα ταξίδι παρουσιάσεων ανά την Ελλάδα, γυρνά στον τόπο της, εκεί όπου μαθήτρια ξεκίνησε να γράφει και απ’ όπου έχει εμπνευστεί κάποια διηγήματα. Στους «Δαίμονες του Αρέτσο» ο αναγνώστης ταξιδεύει σε τόπους γνώριμους και άγνωστους, σύγχρονους και παλιούς, βαθιά πραγματικούς και μαγικούς ταυτόχρονα. Συναντά πρόσωπα με σάρκα και οστά, που ίσως κάποτε βιαστικά προσπέρασε. Γνωρίζει την «ιστορία των απλών ανθρώπων που γράφεται με γιώτα μικρό», και τότε εκείνη φωτίζεται μυστικά και γίνεται Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο. Οι τόποι και τα τοπία που υπάρχουν στα διηγήματα αυτά δεν είναι μόνο γεωγραφικά και ρεαλιστικά, αλλά και ψυχικά και αισθητικά. Ο έρωτας και ο θάνατος, η μοναξιά και η συλλογικότητα, το παλιό και το νέο, ο πραγματισμός και το όνειρο, η θέση της γυναίκας και το ανήσυχο βλέμμα των παιδιών, η μοναχικότητα και η συλλογικότητα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τη συγγραφέα.

Στο ταξίδι του αυτό ο αναγνώστης φεύγει απ’ το λιμάνι της Πάτρας τον Μάρτιο του 1911 με το υπερωκεάνιο Πατρίς, έχοντας ως προορισμό την Αμερική. Ταξιδεύει στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου σε ένα σωματείο αχθοφόρων συναντά την κομμουνιστική αρχή «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Συναντάει το Φιλιατρινό φωτογράφο Παναγιώτη Ηλιόπουλο, θεματοφύλακα της μνήμης της πόλης. Βρίσκεται στη Χαλκίδα, να συζητάει σε ένα καφενείο με τον Γιάννη Σκαρίμπα. Στην πλατεία Συντάγματος αντικρίζει απογυμνωμένο έναν θωρακισμένο ματατζή. Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Λίγα λόγια Η Αλέκα Πλακονούρη γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο. Το θεατρικό της «Φιλαινίδα, Φιλαρέτη, Φωτεινή» ανέβηκε στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Το διήγημά της «Το τζάμι» διακρίθηκε στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Πεζογραφία δωματίου ‒ Ημέρες εγκλεισμού» των εκδόσεων Κίχλη και του βιβλιοπωλείου Επίκεντρον και συμπεριλαμβάνεται στη συλλογική έκδοση (Κίχλη, 2022). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων.