Διεθνής ανησυχία για το φετινό ελαιόλαδο, φόβοι για εκτίναξη της τιμής

Διεθνής ανησυχία για το φετινό ελαιόλαδο, φόβοι για εκτίναξη της τιμής

Η τιμή του ελαιόλαδου στην ισπανική αγορά έχει αυξηθεί κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι

Τα διαδοχικά κύματα καύσωνα, τα οποία πλήττουν φέτος την Ισπανία, φαίνεται ότι απειλούν ευθέως την παραγωγή ελαιόλαδου στην κορυφαία εξαγωγική χώρα παγκοσμίως, κάτι που εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές τροφίμων.

«Εάν δεν υπάρξει υποχώρηση της θερμοκρασίας ή κάποιες βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες, η φετινή σοδιά θα είναι σημαντικά χαμηλότερη» προειδοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Luis Planas, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ας σημειωθεί ότι η ιβηρική χώρα παράγει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, αποτελώντας την κορυφαία «δύναμη» του κλάδου.

Πέραν της μικρότερης φετινής συγκομιδής στην Ισπανία, το πρόβλημα στο λάδι μεγεθύνεται κι από την καθίζηση των εξαγωγών ηλιέλαιου από την Ουκρανία, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. 

Αυτή η κατάσταση, εύλογα, ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στις τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του ελαιόλαδου στην ισπανική αγορά έχει αυξηθεί κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι, συμβάλλοντας στο έντονο πληθωριστικό κύμα που «σαρώνει» τα τρόφιμα διεθνώς. 

Όμως, το πρόβλημα της Ισπανίας δεν εξαντλείται μόνο στο λάδι, καθώς μειωμένη αναμένεται και η παραγωγή στα σιτηρά, τα οποία εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 13% το 2022 και θα διαμορφωθούν σε 17,5 εκατ. τόνους. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο αγροτικής παραγωγής, η παραγωγή ελαιόλαδου προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 11% και θα διαμορφωθεί μόλις σε 2,9 εκατ. μετρικούς τόνους για τη σεζόν 2022/2023. 

Ας σημειωθεί ότι η Ευρώπη παράγει το 84% των παγκόσμιων ποσοτήτων ελαιόλαδου, με την Ισπανία να καταλαμβάνει μερίδιο 42%, την Ιταλία 20% και την Ελλάδα 18%. 

newmoney.gr