Φωτογραφική έκθεση στο παλιό δημοτικό σχολείο Καλλιθέας Πυλίας

Φωτογραφική έκθεση στο παλιό δημοτικό σχολείο Καλλιθέας Πυλίας

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν τα εγκαίνια την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 της άκρως ενδιαφέρουσας φωτογραφικής έκθεσης, που φιλοξενείται ως τα τέλη Αυγούστου στο διατηρητέο παλιό δημοτικό σχολείο του οικισμού της Καλλιθέας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να δει από κοντά άγνωστο φωτογραφικό υλικό του 20ου αιώνα της περιοχής. Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Καρβέλας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την σημασία οργάνωσης τέτοιων σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου.   

Εμπνευστής και δημιουργός της έκθεσης είναι ο Βασίλειος Ζόμπολας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σπάνια ιδιωτική τοπική εθνολογική συλλογή και σήμερα, μέσω της εν λόγω έκθεσης, μας καλεί να ταξιδέψουμε στο παρελθόν μέσα από ένα φωτογραφικό ταξίδι που αποτελεί καρπό μακροχρόνιας έρευνας.  

Ο ερευνητής, πέρα από το συλλεκτικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα του τόπου που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία. Σκηνές καθημερινού βίου, εθνικές εορτές, πανηγύρια, σχολικές εικόνες και άνθρωποι του μόχθου συνθέτουν εν πολλοίς το φωτογραφικό σκηνικό μιας άλλης εποχής, που παρότι δεν υπάρχει πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που αξίζει να μελετήσουμε και να δούμε με μια νέα και συνάμα αναγκαία πολιτισμική οπτική.

Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του κ. Ζόμπολα για όλα αυτά που σκέπασε η σκόνη του χρόνου μεταδίδονται μέσα από αυτή τη φωτογραφική έκθεση με μια τρυφερότητα και μια αγάπη, δίνοντας ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν χαθεί ή θα είχαν παραμείνει απλές ξεχασμένες σκονισμένες φωτογραφίες σε κάποιο παλιό συρτάρι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, η φωτογραφική έκθεση πλαισιώνεται και από μικρές μονογραφίες τοπικής θεματικής με σπάνιο ερευνητικό υλικό που επιμελήθηκε ο κ. Ζόμπολας, καθώς και σπάνιες εκδόσεις συγγραφέων που κατάγονται από τον εν λόγω οικισμό.

Στόχος είναι να γίνει μελλοντικά μια μόνιμη φωτογραφική έκθεση, η οποία θα εμπλουτιστεί περαιτέρω με υλικό, αλλά και ένα λαογραφικό μουσείο με ευρήματα της περιοχής. Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, 18:00-22:00 αλλά θα είναι και επισκέψιμη και άλλες μέρες και ώρες, μετά από σχετική συνεννόηση.