H παράσταση «Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης» στην Καλαμάτα

H παράσταση «Στάχτη στο  μελτέμι της Ιωνίας γης» στην Καλαμάτα

Στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας θα ανέβει την προσεχή Κυριακή η παράσταση «Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης», ένα έργο που δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Για το λόγο αυτό στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρέθηκε χθες ο σκηνοθέτης της παράστασης, Στέλιος Καλαθάς, και μαζί με τον εφημέριο του ναού της Αναλήψεως, πατέρα Αλέξιο Σαραντόπουλο, μίλησαν για το έργο και κάλεσαν το κοινό της Καλαμάτας να το παρακολουθήσει.

Ο κ. Καλαθάς δήλωσε χαρούμενος που σταθμό της περιοδείας θα αποτελέσει και η Καλαμάτα, η οποία δίδεται υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, καθώς του ναού της Αναλήψεως.

Όπως είπε, είναι μια παράσταση μνήμης, την οποία ο ίδιος θεωρεί ότι είχε υποχρέωση να κάνει για τους ανθρώπους που σε μια μέρα σχεδόν ξεριζώθηκαν και έχασαν τα πάντα, «για αυτούς τους ανθρώπους που ήταν ξένοι και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και όταν ήρθαν στην Ελλάδα».

Κλείνοντας ανέφερε ότι δεν είναι αφιερωμένη μόνο στους ανθρώπους της Σμύρνης και της Ιωνίας, αλλά σε κάθε ξεριζωμένο άνθρωπο, «γιατί δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται».

Με τη σειρά του, ο εφημέριος του ναού της Αναλήψεως, πατήρ Αλέξιος Σαραντόπουλος, δήλωσε ότι η ενορία του με την ευλογία και τη στήριξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας και εν όψει της συμπληρώσεως των 100 χρόνων από τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και σε συνεργασία με το φίλο και σκηνοθέτη Στέλιο Καλαθά, θα δώσουν στο κοινό της Καλαμάτας την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση «Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης».

Ο π. Αλέξιος πρόσθεσε ότι η ενορία της Αναλήψεως ήταν η πρώτη που δέχτηκε το κύμα αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων, τόσο μέσα στο ναό όσο και στον αύλειο χώρο. Εκεί έμειναν οι πρώτοι άνθρωποι και έφεραν μαζί τους τα εικονίσματά τους, τα λιγοστά πράγματα που τους είχαν απομείνει, αλλά και μια παράδοση, μια πίστη, μια ευλογημένη παράδοση που κληροδότησαν, όχι μόνο στους απογόνους τους, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Θεατρική Ομάδα +αίσθημα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.
28 Αυγούστου, 8.30 μ.μ.
Ο θίασος αποτελείται από 11 μέλη.
Τη διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς.
Το πρωτότυπο κείμενο είναι της Στέλλας Φραντζή.
Σκηνικά και κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτογραφία: Richard Byron Perry
Χορογραφίες: Γιάννης Γκούλτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Μιχαλάκος
Υπεύθυνη παραγωγής: Σοφία Ρίζου
Διάρκεια παράστασης : 100 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη!
Π.Μπ.