Με απλή συνταγή, αλλά με όλα τα στοιχεία, η χορήγηση φαρμάκων σε τουρίστες εκτός Ευρώπης

Με απλή συνταγή, αλλά με όλα τα στοιχεία, η χορήγηση φαρμάκων σε τουρίστες εκτός Ευρώπης

«Πονοκέφαλο» δημιούργησε φέτος σε γιατρούς της Μεσσηνίας η εξυπηρέτηση και ειδικά η συνταγογράφηση φαρμάκων σε επισκέπτες της περιοχής που προέρχονταν κυρίως από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστραλία και η Αμερική. Κι αυτό σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση αντιβιώσεων, φαρμάκων που εντάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών ή και παυσίπονων που περιέχουν ουσίες όπως η κωδεΐνη και δίνονται μόνο με συνταγή γιατρού.

Ωστόσο, όπως μας εξήγησαν τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, όσο και ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νικόλαος Ματθιόπουλος, υπάρχει ειδικός τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών και οι συγκεκριμένοι ασθενείς να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται χωρίς προβλήματα.

Οι Ευρωπαίοι
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τζωρτζίνης σημείωσε ότι προβλέπονται εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις αυτές, καθώς οι ασθενείς εκτός Ε.Ε. δε διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Αναλυτικά το πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά μάς εξήγησε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, κ. Ματθιόπουλος. Όπως τόνισε, σε ειδικό καθεστώς εντάσσονται τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη ανήκουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαθέτουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας (ΕΚΑΑ) και είναι ισότιμη με το δικό μας ΑΜΚΑ και έτσι μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούν να γράψουν οι γιατροί όποια φάρμακα χρειάζονται οι ασθενείς, όπως γίνεται και με τους Έλληνες.

Την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας διαθέτει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε απλή συνταγή
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν Ευρωπαίοι που δε διαθέτουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, οι επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Αμερικανοί και Αυστραλοί, ομογενείς, αλλά και οι μετανάστες.

Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Ματθιόπουλος εξήγησε ότι ο γιατρός μπορεί να γράψει τα φάρμακα, όπως αντιβίωση, σε μια απλή συνταγή, αναγράφοντας σε αυτή οπωσδήποτε το όνομα του ασθενούς και τον αριθμό του διαβατηρίου του.

Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός μπορεί να χορηγήσει τα φάρμακα προχωρώντας σε ταυτοποίηση των στοιχείων του ασθενούς, ενώ στη συνταγή επικολλάται το bar code του φαρμάκου. Ο ίδιος επισυνάπτει στη συνταγή και μια φωτοτυπία του διαβατηρίου του ασθενούς.

Αν πάλι πρόκειται για φάρμακα που εντάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών (ηρεμιστικά κ.λπ.), ακολουθείται η διαδικασία της μονόγραμμης ή δίγραμμης συνταγής όπως γινόταν παλιά.

«Όλα αυτά είναι ρυθμισμένα νομοθετικά και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Ματθιόπουλος.

Ανασφάλιστοι
Τέλος, υπάρχει η κατηγορία των ανασφάλιστων, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να γράφουν φάρμακα σε ιδιώτες γιατρούς. Εξαιρούνται μόνο οι ανασφάλιστοι κάτω των 18 ετών, τα άτομα με αναπηρία πάνω από 67% με πιστοποιητικό ΚΕΠΑ και όσοι έχουν ψυχική ή νοητική νόσο. Επίσης, επιτρέπεται η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους όλων των εμβολίων.

Οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι, όταν απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό και χρειάζονται τη συνταγογράφηση μίας αντιβίωσης ή φαρμάκου που εμπίπτει στον κανονισμό για τα ναρκωτικά, μπορεί να το συνταγογραφήσει, αλλά η συμμετοχή στο κόστος είναι πλέον στο 100%.

Η διαδικασία της απλής συνταγής ακολουθείται και από τους κτηνίατρους στην περίπτωση χορήγησης αντιβίωσης σε ζώο, όπου πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου και ο αριθμός ταυτοποίησής του (τσιπ).

Της Βίκυς Βετουλάκη