Μεσσηνία: Προβλέπεται ρεκόρ παραγωγής στη φετινή ελαιοκομική περίοδο

Μεσσηνία: Προβλέπεται ρεκόρ παραγωγής στη φετινή ελαιοκομική περίοδο

Στο περιθώριο της προχθεσινής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του πυρηνελαιουργείου της εταιρείας “Πυρήνας Α.Ε.”, ο εκπρόσωπός της Μενέλαος Κουτέλας, προχώρησε σε εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, μέχρι σήμερα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγόμενη ποσότητα του προϊόντος θα ξεπεράσει κάθε εκτίμηση, φτάνοντας στους 70.000 τόνους (!), ενώ εκτίμησε ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον κ. Κουτέλα, αφού ανατρέπει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου η αποδοχή της ζημιάς που αφήνει πίσω της η ξηρασία στην Ιβηρική και η επίσης προβληματική επερχόμενη παραγωγή της Ιταλίας.

Είναι η μοναδική σε αυτή τη φάση της καλλιεργητικής περιόδου χειροπιαστή ένδειξη για την προοπτική που θα έχει το προϊόν τη νέα σεζόν, σε μια εξέλιξη που αφήνει σημαντικά περιθώρια διεκδίκησης τιμής στους παραγωγούς των ποιοτικών αγουρέλαιων στην Ελλάδα, που αξιώνουν επίπεδα πάνω από τα 4,50 ευρώ το κιλό για τα πρώτα, που αναμένονται σε περίπου ένα μήνα.

Οι ελλείψεις για τη νέα περίοδο θεωρούνται δεδομένες στα περισσότερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, κάτι που φέρνει σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση την εγχώρια παραγωγή, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα από άποψη τόσο όγκου όσο και ποιότητας, αρκεί να μην υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Βέβαια, η δυναμική του ελαιώνα φέτος δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε η χρονιά, αφού αρκετοί παραγωγοί έπαιξαν άμυνα ως προς τις φροντίδες, εξαιτίας και της αδυναμίας τιμολόγησης από την αγορά των ανατιμήσεων στα καλλιεργητικά έξοδα.

Αν και η χρονιά είναι όψιμη, δεν αποκλείεται αρκετοί παραγωγοί να επισπεύσουν τη συγκομιδή, προκειμένου να αποφευχθεί συμφόρηση στα ελαιοτριβεία, αλλά και για να προλάβουν τις καλές τιμές στην αρχή της περιόδου, που δεν αποκλείεται να δοκιμάσει επίπεδα πάνω από τα 4,50 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η αρχή έγινε με 4,20 ευρώ πριν υποχωρήσει στα 3,80 ευρώ έπειτα από μερικές εβδομάδες.

Είναι μια εκτίμηση την οποία στηρίζουν αρκετοί παράγοντες. Το γενικό αίσθημα στην ισπανική αγορά υπαγορεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινηθεί σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Ο μοναδικός αστερίσκος που μπήκε από τον κ. Κουτέλα είναι τα προβλήματα με τους εργάτες γης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη έναρξη της ελαιοσυγκομιδής.

Για την ιστορία να πούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία του  πυρηνελαιουργείου.
Α.Π.