Ο Συνήγορος του Πολίτη για το πετσόκομμα των δέντρων

Ο Συνήγορος του Πολίτη  για το πετσόκομμα των δέντρων

Καταγγελίες και από την Καλαμάτα για ανάθεση σε ιδιώτες που δε διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία

Μετά τις επί μήνες διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ανεξέλεγκτες κλαδεύσεις -κοινώς πετσόκομμα- δέντρων που προσπαθούν να επιβιώσουν στις ελληνικές πόλεις, με αναφορές και από την Καλαμάτα, ο Συνήγορος του Πολίτη που ασχολήθηκε με το θέμα απευθύνεται στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά «να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Πολίτη έγινε αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών σχετικά με την «ορθολογική κλάδευση αστικού πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους των Δήμων». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πολλοί Δήμοι «προέβησαν σε μαζικές κλαδεύσεις μετά την εκδήλωση καιρικών φαινομένων».

Με την αναφορά αυτή υποδηλώνεται ότι τα άγρια κλαδέματα έγιναν και για λόγους προστασίας των Δήμων από πολίτες και φορείς που ζητούν αποζημίωση όταν κλαδιά πέφτουν και προκαλούν ζημιές σε αυτοκίνητα, οικίες ή στα εναέρια δίκτυα ηλεκτροδότησης. Επίσης, εκπρόσωποι Δημοτικών Αρχών επικαλούνταν κυρίως την αντιμετώπιση ασθενειών.

Ο Συνήγορος επικαλείται την απάντηση που έστειλε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς) τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία τονίζει ότι «δεν υπάρχει ορθή διαχείριση του αστικού πρασίνου, καθώς οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται από τεχνικό προσωπικό που δε διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία».

Επίσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι για το ορθολογικό κλάδεμα υπάρχει μεν Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή του ΕΛΟΤ, η οποία όμως έχει υποχρεωτική εφαρμογή μόνο στα Δημόσια Έργα και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή της από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές.

Το δε αλλοπρόσαλλο κλάδεμα του αστικού πρασίνου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Καλαμάτα, τόσο πρόσφατα όσο και στο παρελθόν.

«Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος επιβάλλει την ορθή διαχείριση των χώρων πρασίνου, καθώς αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές της θερμοκρασίας, με κρίσιμη συμβολή στη μείωση του αστικού θορύβου και στην απορρόφηση των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων», τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας ότι τα δέντρα «συμβάλλουν στην ευεξία και ψυχική υγεία των ατόμων, ενώ η διαρκής ελάττωση αυτών έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη διατήρηση της αστικής πανίδας».

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
Σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι κυριότερες αιτίες εφαρμογής ακατάλληλων κλαδεύσεων και γενικότερα μη ορθολογικής διαχείρισης αστικού πρασίνου είναι: (α) αυτές σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται από ανθρώπους που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία, (β) οι πόροι που διατίθενται για το αστικό πράσινο είναι περιορισμένοι και δεν υπάρχει από τους Δήμους μακροχρόνιος σχεδιασμός και προγραμματισμός σχετικά με τη διαχείριση του αστικού πρασίνου της περιοχής ευθύνης τους και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και (γ) η ανεπάρκεια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά στη διαχείριση του αστικού πρασίνου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εξεταστούν οι θέσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως προς τις διαδικασίες για την ορθολογική κλάδευση του αστικού πράσινου, ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης