Πελοπόννησος: Ιδιαίτερα εποικοδομητικές οι επιχειρήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών

Πελοπόννησος: Ιδιαίτερα εποικοδομητικές οι επιχειρήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών

Σημαντική η συνδρομή των Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα

Τον δεύτερο μήνα του διανύει το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης (pre-positioning pilot project) που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, «οι κοινές επιχειρήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών, έχουν καταγραφεί ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές επισφραγίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία αναπτύχθηκαν σταδιακά στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και συνεχίζουν να συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας, ανταλλάσσοντας πολύτιμη τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Στο πεδίο, οι οδηγίες των Ελλήνων επικεφαλής των δασικών πυρκαγιών, μεταφέρονται στους Ευρωπαίους πυροσβέστες με την διαρκή παρουσία, επίβλεψη και καθοδήγηση των Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών που διευκολύνουν τη διαδικασία της συνεργασίας.

Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες συνεπιχείρησαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους σε σημεία της Πελοποννήσου όπως:

Οι Γερμανοί πυροσβέστες,

– στις 19 Ιουλίου στην Τζίβα Αρκαδίας και στην Κοκκάλα Λακωνίας

– στις 23 Ιουλίου στην Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και

– στις 25 Ιουλίου στα Κρέστενα Ηλείας

Οι Φιλανδοί πυροσβέστες,

– στις 3 Αυγούστου στο Σχίνο της Πύλου

– στις 4 Αυγούστου και στην Νεστάνη Αρκαδίας και

– στις 6 Αυγούστου κινητοποιήθηκαν για τη δασική πυρκαγιά στη Βασιλική Λακωνίας

Ταυτόχρονα, σε καθημερινή βάση και ανάλογα με τις συνθήκες που καθορίζονται μετά την έκδοση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιείται διασπορά των ευρωπαϊκών δυνάμεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η θεωρητική και πρακτική συνεκπαίδευση είναι σχεδόν καθημερινή και σε αρκετές περιπτώσεις με τη συμμετοχή εθελοντών πυροσβεστών και πραγματοποιείται τόσο στις περιοχές της διασποράς τους όσο και στις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται, στην Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κηφισιά Αττικής, στη Λάρισα και στη Τρίπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ