Δυτ. Μάνη: Σύμβαση για έργα 700.000 ευρώ για την αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου της Στούπας

Δυτ. Μάνη: Σύμβαση για έργα 700.000 ευρώ για την αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου της Στούπας

Έργα που θα βελτιώσουν την παραλιακή οδό στην Στούπα, θα εκτελεστούν μέσω προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας που υπογράφει ο Δήμος Δυτικής Μάνης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ και καθώς ο Δήμος Δυτικής Μάνης δε διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία, έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της εν λόγω υπηρεσίας και είναι σε θέση να υποστηρίξει το Δήμο Δυτικής Μάνης στην υλοποίηση του έργου.

Κυβόλιθοι και ράμπες ΑμεΑ

Η μελέτη του έργου προβλέπει αποξήλωση όλων των υλικών του παραλιακού δρόμου της Στούπας, των πεζοδρομίων, των υφιστάμενων κρασπέδων και ρείθρων. Η καθαίρεση όλων των υλικών θα γίνει σε κατάλληλο βάθος ώστε με την αποκατάσταση, να διατηρηθεί η υφιστάμενη υψομετρία. Ωστόσο, η κατά πλάτος και κατά μήκος κλίση της οδού, δεν μπορεί να βελτιωθεί υψομετρικά σημαντικά, διότι υπάρχουν είσοδοι σπιτιών, καταστημάτων, μάντρες και προαύλιοι χώροι ιδιοκτησιών.

Ο αστικός εξοπλισμός θα απομακρυνθεί μαζί με τους υπάρχοντες ιστούς ηλεκτροφωτισμού.

Οι κυβόλιθοι του πεζοδρομίου που θα τοποθετηθούν θα είναι από σκυρόδεμα, ομοιόχρωμης μάζας, με επεξεργασία τεχνητής παλαίωσης, χρωματικής απόχρωσης terra και γκρι.

Στο πεζοδρόμιο, για την ασφαλή καθοδήγηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, προβλέπεται η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών. Ο οδηγός όδευσης, θα τοποθετηθεί εντός της «ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών» και θα αποτελείται από λωρίδες επίστρωσης, διαφορετικής υφής και χρώματος από το υπόλοιπο δάπεδο της ζώνης. Επίσης, θα κατασκευασθούν συνολικά τέσσερις ράμπες ΑμεΑ.

Έργα ανάπλασης

Η ανάπλαση της παραλιακής οδού, περιλαμβάνει 30 νέα φωτιστικά σώματα κορυφής, μαύρου χρώματος και τεχνολογίας smart led. Οι ιστοί ηλεκτροφωτισμού, θα είναι τεσσάρων μέτρων, μαύρου χρώματος, με κατασκευή από αλουμίνιο σταθερής κυκλικής διατομής και λείας επιφάνειας.

Σε κάθε ιστό ηλεκτροφωτισμού θα τοποθετηθούν δύο δοχεία. Το ένα θα είναι για τα απορρίμματα και το έτερο για την ανακύκλωση.

Κατά μήκος της παραλιακής οδού και σε επιλεγμένες θέσεις ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων θα τοποθετηθούν 7 μπάρες, μαύρου χρώματος, για την στάθμευση των ποδηλάτων. Η κάθε μπάρα θα διαθέτει πέντε θέσεις.

Στο πεζοδρόμιο θα αντικατασταθούν τα παλιά, φθαρμένα παγκάκια με νέα και σε διαφορετικές θέσεις. Στο Ηρώων, θα τοποθετηθούν 6 νέα παγκάκια, σχήματος οβάλ ενώ κατά μήκος της παραλιακής οδού θα τοποθετηθούν 27 παγκάκια, μήκους 2 μέτρων.

Στο πεζοδρόμιο θα τοποθετηθούν 37 νέες ζαρντινιέρες για την φύτευση δέντρων και θάμνων.

Η  πρόσβαση στην παραλία θα γίνεται με 13 μεταλλικές σκάλες, χρώματος μαύρου. Όλες οι παλαιές θα καταργηθούν και οι νέες θα έχουν πλατύσκαλο και κουπαστή. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων, θα αντικατασταθούν οι υφιστάμενες

ντουζιέρες με 13 νέες, ανοξείδωτες.

Τέλος, όλα τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα θα αντικατασταθούν με νέα, όπου θα παρέχουν αντιδιαβρωτική προστασία.

Της Βίκυς Βετουλάκη