Τα ρέματα στη Βαλύρα εκπέμπουν SOS

Τα ρέματα στη Βαλύρα εκπέμπουν SOS

Αρχές Αυγούστου το απόγευμα, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, Σταύρου Μακρή, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση, επισκεφτήκαμε την έδρα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου (νυν Δ.Δ.) Ιθώμης, στη Βαλύρα.

Ο ποταμός της Μαυροζούμαινας έχει να καθαριστεί από τις πλημμύρες του 2016 και σήμερα έχει ξανακλείσει από τη βλάστηση. (φωτό 1 και 2).

Η αρμοδιότητα καθαρισμού του χειμάρρου της Μαυροζούμαινας ανήκει πρωτίστως στο Δήμο Μεσσήνης. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Μεσσήνης οφείλει να προβεί στον καθαρισμό του εν λόγω χειμάρρου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι οι κάτοικοι της Βαλύρας υπέβαλαν αίτηση από τον Ιούνιο 2015 στο Δήμο Μεσσήνης για τον καθαρισμό της Μαυροζούμαινας, για την αποφυγή πλημμυρών και πυρκαγιών.

Το Σεπτέμβριο του έτους 2016, με τη μεγάλη νεροποντή, ο χείμαρρος δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού, δημιούργησε μια απέραντη λίμνη, απείλησε ανθρώπινες ζωές, έπνιξε ζώα, κατέστρεψε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Ακολούθως προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη, αφού το αίτημά τους να καθαριστεί το ποτάμι συνάντησε την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών, ιδιαίτερα του Δήμου.

Με έγγραφό του ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, προς το Δήμο Μεσσήνης και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, αφού επισημαίνει ότι δεν προκύπτει η λήψη μέτρων για τον καθαρισμό του χειμάρρου, προτείνει να συντονιστούν οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Άμεσες και αναγκαίες είναι και οι παρεμβάσεις για καθαρισμό και άρση επικινδυνότητας στο ρέμα του «Αγίου Δημητρίου» εντός του αστικού ιστού της Βαλύρας (φωτό 3).

Συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής μάς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο φωτογραφικός μας φακός, ο οποίος αποτύπωσε πολύ χαρακτηριστικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Με αφορμή τη συζήτηση για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα στην Καλαμάτα, οφείλουμε να αναδείξουμε ότι ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν και άλλες περιοχές στην Μεσσηνία εκτός της Καλαμάτας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μαυροζούμαινα στην Βαλύρα.

Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της Μαυροζούμαινας από τη Βαλύρα έως τον Πάμισο.

Τέλος, επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν ο Συνήγορος του Πολίτη να αντικαθιστά τους αρμοδίους, όπως δεσμευτήκαμε, καταθέσαμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προς συζήτηση.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος»