Τοπικά καταστήματα -Καλαμάτα: Οι προσφορές λειτούργησαν θετικά, το βλέμμα στραμμένο πλέον στη Λευκή Νύχτα

Τοπικά καταστήματα -Καλαμάτα: Οι προσφορές λειτούργησαν θετικά, το βλέμμα στραμμένο πλέον στη Λευκή Νύχτα

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα προσφορών και εκπτώσεων για τα καταστήματα της Καλαμάτας να λειτούργησε ως «ανάσα» που ενισχύθηκε εξαιρετικά από τον ξένο τουρισμό, όμως με το βλέμμα στραμμένο στον ερχόμενο χειμώνα, το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει υπαρκτό για πολλά εμπορικά καταστήματα τη περιοχής.

Παναγιώτης Γεωργιτσέας – Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Για μια συγκρατημένη κίνηση στα τοπικά καταστήματα της Καλαμάτας, κάνει λόγο ο κ. Παναγιώτης Γεωργιτσέας, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά, άλλωστε, ολόκληρος ο εμπορικός σύλλογος της περιοχής υποδέχθηκε την κατεξοχήν τουριστική περίοδο του έτους με μια αυξημένη κίνηση συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο όχι τέτοια που να φτάνει τις προσδοκίες τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι δυσκολίες που έχουν προηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από την υγειονομική κρίση, όσο και την πρόσφατη ενεργειακή, έχουν αντιστρέψει το κλίμα αυτών των ημερών αφού οι τιμές έχουν συμπαρασυρθεί από την ευρύτερη εικόνα των αυξήσεων στις τιμές.

Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γεωργιτσέας αναφερόμενος στο διάστημα που προηγήθηκε και αφορούσε στις εκπτώσεις του καλοκαιριού, ο ίδιος παρατηρεί ότι η αγορά κινήθηκε σημαντικά, πολύ περισσότερο εάν το συγκρίνουμε με τους χειμερινούς μήνες.

Όπως λέει ο ίδιος, οι εκπτώσεις ήταν τονωτικές, ενώ σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερες υπό άλλες συνθήκες, μιας και οι επιχειρήσεις δεν ήταν σε θέση να κάνουν τις ανάλογες εκπτώσεις που θα ήθελαν, μιας και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πλήττονται αντίστοιχα όπως και τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.

Δράσεις στήριξης από τον Εμπορικό Σύλλογο

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γεωργιτσέας σε ερώτηση για το εάν ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας είναι διατεθειμένος να στηρίξει τόσο τις τοπικές επιχειρήσεις μέσω μιας σειράς δράσεων, όσο και ευρύτερα τον κόσμο της Καλαμάτας, ο ίδιος σημειώνει ότι τέτοιες δράσεις προγραμματίζονται, ήδη, εκ μέρους του συλλόγου για τη χειμερινή περίοδο. Στόχος τους θα είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης κατά τη διάρκεια των «νεκρών περιόδων», όμως όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, κάτι τέτοιο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα μιας και «όταν δεν υπάρχουν χρήματα, δεν μπορείς να βγάλεις λαγούς από το καπέλο σου», όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όπως προσθέτει λίγο αργότερα, σε κάθε περίπτωση, ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε τέτοιου είδους βοηθητικές προτάσεις, από όλα τα μέλη του, καθώς μπορούν να  τεθούν και στη συνέχεια με χαρά να συζητηθούν από το σύλλογο προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος συνολικά.

Λευκή Νύχτα Καλαμάτας

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιτσέας, μη παραλείποντας να αναφερθεί στη φετινή «Λευκή Νύχτα» Καλαμάτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, τόνισε ότι παρότι η φετινή είναι μια δύσκολη χρονιά, ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει και να συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την πόλη, μιας και τα προηγούμενα δύο χρόνια οι περισσότερες εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί λόγω των επιβεβλημένων υγειονομικών μέτρων που ήταν σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσδοκίες από πλευράς του συλλόγου είναι ότι ο κόσμος θα βγει στην πόλη και θα κινηθεί στα τοπικά καταστήματα, τα οποία λόγω της ημέρας προγραμματίζουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν μέσω προσφορών και εκπτώσεων για τον κόσμο που θα βγει να ψωνίσει εκμεταλλευόμενος την εορταστική εκείνη ημέρα.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιτσέας σημειώνει ότι το γεγονός ότι η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το δήμο Καλαμάτας, και, θα πλαισιωθεί καλλιτεχνικά από τη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ώστε να προσελκύσει στην πόλη και άλλο κόσμο εκτός της Καλαμάτας.

Τι λένε οι επιχειρηματίες της πόλης

Κώστας Βλαχονικολός – Καταστήματα COSMOS Καλαμάτας

Μιλώντας για την εικόνα της κίνησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ενόψει και των εορταστικών ημερών που ακολουθούν, ο κ. Βλαχονικολός κάνει λόγο για αυξημένη κίνηση, ιδιαίτερα, τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η κίνηση αυτή παρατηρείται αυξημένη πιθανόν λόγω του ότι η Μεσσηνία έχει μεγαλύτερη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ ιδίως φέτος που ο κόσμος δεν είναι αποκλεισμένος από τα περιοριστικά μέτρα, πλέον μπορεί να κινηθεί πιο άνετα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, αν και η κίνηση αυτών των ημερών είναι αρκετά καλή, ο φόβος για το «τι μέλλει γενέσθαι» από τον ερχόμενο χειμώνα εξακολουθεί να υπάρχει οριζόντια σε όλες τις τοπικές και μη επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο κόσμος έπειτα από την πανδημία να κινείται νωχελικά και αρκετά προβληματισμένος, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, όμως, όπως προσθέτει ο κ. Βλαχονικολός, οι εκπτώσεις που μπήκαν από την 1η Ιουλίου προκειμένου να τονωθεί η αγορά και ο τζίρος της κάθε επιχείρησης θα μπουν αντίστοιχα σε κάποια είδη και την ημέρα της Λευκής Νύχτας.

Όλγα Τσάμη – Οπτικά «Τσάμη»

Για ικανοποιητική εικόνα όσον αφορά στην κίνηση του κόσμου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, μέχρι στιγμής, μιλάει η κα Όλγα Τσάμη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια, άλλωστε, αυτή την περίοδο στην πόλη βρίσκεται πολύς ξένος κόσμος, -κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό για τον τόπο, αλλά και για τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Όπως συνεχίζει, κοινή ελπίδα όλων των τοπικών καταστημάτων είναι η αυξημένη κίνηση αυτών των ημερών να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ η κατάληξη θα ήταν η φετινή Λευκή Νύχτα να δώσει την κορύφωση, και την αναμενόμενη «ανάσα» σε όλους τα τοπικά καταστήματα.

Από την άλλη πλευρά, γύρω από το εάν οι θερινές εκπτώσεις βοήθησαν, τελικά, τον κόσμο να βγει και να προχωρήσει σε αγορές, η κα Τσάμη σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι εκπτώσεις πάντοτε παρακινούν τον κόσμο, και πάντοτε όλοι ψάχνουν για προσφορές και καλύτερες τιμές. Έτσι, η περίοδος των εκπτώσεων πέτυχε το φετινό καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ο κόσμος είχε μεγάλη ανάγκη να βγει, να καταναλώσει, να αισθανθεί πάλι ότι είναι και πάλι μέσα στην αγορά και να κινηθεί άνετα και ελεύθερα, σημειώνει η ίδια, κλείνοντας, αισιόδοξη για την ομαλή έκβαση των δυσκολιών που επικρατούν, ευρύτερα.

Χαράλαμπος Κάγκαρης – Κατάστημα “LOFT”

Την γενικότερη καλή εικόνα που παρατηρείται αυτές τις ημέρες στην αγοραστική κίνηση που καταγράφουν τα καταστήματα της Καλαμάτας, επιβεβαιώνει και ο κ. Χαράλαμπος Κάγκαρης από την πλευρά του. Αυτό που παρατηρεί, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση από πέρσι στην κίνηση, σε γενικές γραμμές η επισκεψιμότητα υπάρχει από εσωτερικό και ξένο τουρισμό, όμως δεν γίνεται τεράστια κατανάλωση.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κάγκαρης σημειώνει ότι η Λευκή Νύχτα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδίως τις πρώτες δύο χρονιές, ήταν καλή, όμως επειδή διαχρονικά πραγματοποιείται πολύ αργά ημερολογιακά, ο ίδιος τονίζει ότι αυτό δεν διευκολύνει τα καταστήματα για να κάνουν μεγάλες προσφορές. Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η Λευκή Νύχτα πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου, αυτό σημαίνει ότι συμπίπτει με το τελείωμα του εμπορεύματος κάθε καταστήματος, με αποτέλεσμα οι νέες παραλαβές να μην είναι εφικτό να μπουν σε καθεστώς μεγάλων προσφορών.

Χρύσα Παπαδοπούλου – Κατάστημα «ΣΑΣΑ»

Αντίστοιχη εικόνα του περσινού Ιουλίου σε ό,τι παρατηρεί την κίνηση του κόσμου που έχει προβεί σε αγορές αυτό το διάστημα, παρατηρεί η κα Χρύσα Παπαδοπούλου.

Έτσι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια, αυτές τις μέρες ενόψει και των γιορτών που ακολουθούν, γίνεται αντιληπτή μια αυξημένη κινητικότητα από τον κόσμο της Καλαμάτας, αλλά και των γύρω περιοχών που ψωνίζει πράγματα σε ικανοποιητικό βαθμό για την εποχή.

Από την άλλη, η κα Παπαδοπούλου σημειώνει ότι πεποίθησή της είναι ότι η χαλάρωση θα επέλθει μετά τις 15 Αυγούστου, καθώς μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η τωρινή εικόνα από κόσμο.  

Κλείνοντας, η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προσωπικά, η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας την βρίσκει αντίθετη, καθώς σκοπός των τοπικών καταστημάτων δεν θα πρέπει να είναι η κίνηση από τον κόσμο σε μια μόνο βραδιά, αλλά να διασφαλιστεί μια σταθερή ροή κόσμου όλο το χρόνο.

Μάρθα Σινάπη – Οπτικά «Σινάπη»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρόσφατη αύξηση της κίνησης κόσμου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει και η κα Μάρθα Σινάπη. Όπως εξηγεί η ίδια, το γεγονός ότι η έναρξη των προσφορών στο κατάστημά της, συνέπεσε με το άνοιγμα της οδού Αναγνωσταρά που εκτελούνταν έργα, συνέβαλε αισθητά στην αυξημένη κίνηση, καθώς έτσι διευκολύνεται αρκετά μεγάλο πλήθος κόσμου της Καλαμάτας.

Παράλληλα, συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η ίδια για την επερχόμενη Λευκή Νύχτα που θα ακολουθήσει στο τέλος του μήνα. Όπως σημειώνει, άλλωστε, οι προσφορές και οι εκπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκείνη τη βραδιά, πολύ πιθανόν να πείσει τον κόσμο που έπειτα από τις δυσκολίες του προηγούμενου διαστήματος ίσως να είναι λίγο διστακτικός στις αγορές του.

Της Χριστίνας Μανδρώνη